Eдин сал, 5 страни, над 800 километра, 70 дни път и емоция до небесата

16/04/2014
Построяване на сала
Построяване на сала

Сигурно сте чували, че река Дунав е втората по дължина река в Европа и единствената, която тече от запад на изток. Вероятно, поне от училище, знаете, че извира от планината Шварцвалд в Германия.  Има още нещо обаче, което е много интересно и важно да научите за нея и това е, че ежегодно по течението й пътешества Дунавският сал (разгледайте галерията със снимки от 2013г. тук).

Това не е просто плавателен съд, това е идея, която цели да създаде приятелства през граници, да привлече погледи върху икономиката и околната среда в местата от маршрута, да покаже на младите хора професии с перспектива в Дунавския регион и  да направи жителите му по-уверени.

Салът е посланик на Европейската стратегия за Дунавския регион, която обхваща целия дунавски басейн с общо 14 държави. Проектът е на Технологичен център София с управител г-н Юрген Айзеле.

Лом
Лом

За интересни подробности и любопитни факти се обръщам към Иван Панкев. По образование той е инженер с магистърска степен „Компютърни системи“.  По призвание – пътешественик и фотограф.

Споделя ми как след завръщането си от четиримесечно фотографско пътешествие из Южна Америка – с пътуване на стоп и спане предимно на палатка, в началото на май 2013 г., разбира за проекта Дунавски сал. Не минава много време, докато се превръща в съорганизатор, фотограф и „салостроител“. След успешното приключването на едномесечното плаване (по целия български участък – от Видин до Силистра със спирки и в Румъния), остава да работи и за подготовката на „Дунавски сал 2014“.

Козлодуй

„Тази година маршрутът ще бъде двойно по-дълъг – над 800 км., като ще премине през общо пет страни – България, Сърбия, Румъния, Молдова и Украйна. Освен това ще пътуваме и по-дълго време – цели 70 дни, като сме предвидили няколкодневен престой във всеки един от големите градове: от 21 юни – официално откриване в Неготин (Сърбия), до 31 август – официално закриване в Тулча (Румъния). Разбира се, продължаваме да работим с общините, които обещават още по-грандиозни събития!“

По време на плаването на „Дунавски сал 2013“ е изумен от големия брой хора, които споделят как, въпреки че от десетилетия живеят край Дунав, за пръв път плават по Дунав. Радва се, че има възможност да им даде шанса да направят това и то по такъв нестандартен начин. Тогава около 20 000 души взимат участие в различни мероприятия. Около 5000 се възползват от възможността да се качат на борда . Над 800 малки и големи пропътуват различни дестинации, тръгвайки и спирайки в различни точки от маршрута.

Svishtov11

Питам Иван как човек може да стане част от инициативата, а той разказва за големия избор – целодневни пътувания (между отделните градове – 6-8 часа) и полудневни пътувания (4 часа) или кратки разходни (1 и 2 часа) около конкретните спирки.  Има и големи вечерни тържества, които ще се състоят в 18 от местата, където салът спира. Всеки може да заповяда. Пълен списък на пътуванията и тържествата има тук.

„Всички млади хора (по душа), които искат да станат част от нашата инициатива като доброволци, които да се включат в екипажа, да съдействат в организацията и провеждането на фестовете на отделните спирки, да ни помогнат при разпространяването на информационни материали или като контактуват с граждани на информационните ни щандове, нека да се свържат с нас по мейл или телефон.

Отворени сме и за всякакви предложения за мероприятия, които да се случат на/около сала – пътуваща изложба, среща в реката с каяци, танцово шоу…“

Русе
Русе

Относно най-интересното нещо, което  очаква човек на сала, Иван се сеща за спокойствието. И като се замисля, точно така, спокойствието вече е нещо доста необичайно и наистина интересно за преживяване, имайки предвид средата, в която повечето от нас са свикнали да съществуват. Обичайният ни ритъм няма много общо с ритъмът, който „се определя само от скоростта на течението“ при целодневните пътувания с  Дунавския сал. По време на тях можете да се къпете в реката, да хапвате нещо от барбекюто и да се наслаждавате на множеството островчета и голямото биоразнообразие, събирайки слънчеви лъчи, споделя Иван.

Питам го дали иска да добави нещо или да се обърне към хората, които ще могат да видят сала и да се включат в инициативата. А отговорът е кратък:

„Станете част от най-голямото крайдунавско събитие за това лято – заповядайте на борда на „Дунавски сал 2014!“

от

публикувано на: 16/04/2014

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: