Подвигът на Белите каски

22/08/2016

Те са Белите каски. Те имат най-опасната работа на света. Когато бомбите започнат да валят, Белите каски се втурват напред. Те са номинирани за Нобелова награда за мир. Помогни им да я спечелят!

В сърцето на най-смъртоносния конфликт на нашето време се появяват неочаквани групи от герои. Бивши шивачи, пекари, учители и други най-обикновени сирийци се обединяват, за да спасяват хора в развалините от бомбардировки и военните действия в Сирия. Те създават организацията Сирийска гражданска защита, а отличителните им белези са белите каски. Тази тяхна своеобразна униформа вече се е превърнала в символ на надеждата за милиони хора.

За свое мото Белите каски са избрали цитат от Корана: „Kато спасиш един живот, спасяваш цялото човечество“. Във време, в което прекалено много хора са избрали страната на насилието, Белите каски ежедневно се опитват да спасят човешките животи, които други искат да отнемат.

Бели каски

Трябва да спасяваме колкото можем повече хора. Ако дори и един човек е там и е жив, това ни стига, за да поемаме риска.

Калед Хара, Бяла каска

В края на 2012-a сирийското правителство започва да бомбардира домовете на цивилното население. Въздушните удари сложиха началото на военна офанзива срещу мирни граждани, която в крайна сметка отне живота на хиляди, стана причина за милиони бежанци и вся ужас в сърцето на всеки сириец.

Въздушните атаки сравняват със земята цели квартали, а хората остават затрупани под късове бетон и приклещени от тежестта на останките от домовете си. Когато това се случи, най-смелите се втурват да спасяват когото могат. Доброволците формират екипи из цяла Сирия, а целта им е една – да спасяват живот. За последните три години те са спасили повече от 60 000 души.

Белите каски пристигат на мястото на бомбардировките с ясното съзнание, че военните самолети и вертолети често се връщат обратно и пускат бомби върху спасителните екипи. 132-ма доброволци са убити, докато се опитват да помогнат, като голямата част от тях загиват именно по време на повторни атаки.

Бели каски

Когато трябва да спасявам нечий живот, за мен няма значение дали е враг или приятел. Единственото, за което мисля, е как да спася човек, който може да загине.

Ебед, Бяла каска

Доброволците спасяват хора от всички страни в конфликта, следвайки международните принципи на „човечност, солидарност и неутралитет“, формулирани от Международната организация за гражданска отбрана. Белите каски се борят главно с последствията от правителствените атаки, но освен това те попадат и под снайперисткия огън на опозицията, докато се опитват да приберат телата на правителствените войници, за да могат близките им да ги погребат.

Освен че спасяват живот, Белите каски оказват ежедневна помощ на повече от 7 милиона души. Те ремонтират електрически трасета, провеждат обучения за безопасност на деца, обезопасяват бомбардирани сгради. Те са най-голямата гражданска организация, който действа вън от правителствената зона на контрол в Сирия, а усилията им даряват надежда на милиони хора.

Тяхната смелост се превръща във вдъхновение за все повече хора навсякъде по света и признанието не закъсня.  Всеки може да допринесе към каузата им, независимо къде по света се намира. Нужно е само да последвате линка и да подпише петицията за присъждане на Нобеловата награда за мир на Белите каски.

от

публикувано на: 22/08/2016

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: