Airbnb за бежанци. А у нас?

10/09/2015

бежанци гардиънГерманска организация, която събира граждани, готови да споделят домовете си с бежанци, съобщи, че е затрупана с предложения за помощ и планира да започне прилагането на подобни схеми и в други европейски страни, съобщава британският в-к „Гардиън“.

Берлинската „Рефюджи Уелкъм“, която бе описана като „Airbnb за бежанци“, досега  е помогнала на хора, идващи от Афганистан, Буркина Фасо, Мали, Нигерия, Пакистан, Сомалия и Сирия.

Над 78о германци са се записали за целта в сайта на „Рефюджи Уелкъм“ и 26 души вече са настанени в частни домове. Двама от основателите на сайта, Йонас Какошке (31 г.) и Марике Гейлинг (28 г.) живеят заедно с 38-годишния Бакари, бежанец от Мали, на когото помагат с уроци по немски, докато той чака разрешение за работа.

Говорител на организацията каза, че нарастващата популярност на проекта е довела до предложения за помощ да се отворят подобни схеми и в други страни от ЕС, сред които и Гърция, Португалия и Великобритания. Подобен проект върви и в Австрия от месец януари насам.

По-миналия уикенд хиляди исландци предложиха да подслонят сирийски бежанци в собствените си домове в отворено писмо до правителството си по повод кризата с бежанците.

Сред предложилите помощта си в германския сайт има PR консултанти, дърводелци, много студенти, хора в широката възрастова граница от 21 до 65 г. Повечето живеят на съквартирантски начала, но има и предложения от женени двойки и самотни майки.

Учителят Йохан Шмидт споделя своя апартамент в Констанц с бежанец от Ирак, с когото се свързал след като се регистрирал в сайта през ноември, миналата година. „Азад постоянно ми разказва за своята родина и може да ми обясни контекста на сегашната ситуация в прости и разбираеми термини“, казва Шмидт. „Научих вече доста неща от него и много харесвам да слушам разказите му“.

Подслоняването на бежанци не означава да загубите наема на свободната си стая, подчертават от „Рефюджи Уелкъм“. В една трета от случаите наемът се покрива или от бюрото по труда, или от програмите за социални помощи, а една четвърт от наемите се плащат чрез микро дарения през сайта.

„Затрупани сме от хора, готови да помогнат“, казват от организацията. „Вече получаваме запитвания от различни европейски страни, като Гърция, Португалия и Шотландия, но също и от Австралия и САЩ“.

„Навсякъде хората горят от желание да реализират тази идея и в собствените си страни, за да осигурят дом за бежанците“.

Други хора приемат бежанци в домовете си по своя собствена инициатива, като сред тях има дори политици. Мартин Патцелт, депутат от партията на канцлерката Ангела Меркел ХДС (Християн-демократически съюз) временно е прибрал двама бежанци от Еритрея в дома си в Бранденбург.

Патцелт разказва, че с него се свързали много други германци, които също предложили домовете си, но и че е получавал смъртни заплахи за постъпката си. „Не съм искал никакви бежанци да влизат в живота ми, но те се появиха. И аз приех това предизвикателство“, казва той пред EU Observer.

Предложенията за помощ понякога са толкова много, че институциите не могат да се справят. Във вторник мюнхенската полиция призова гражданите да спрат да носят дарове за бежанците, съобщавайки в туит, че е претрупана от количеството провизии, донесени от хората, сред които хранителни запаси и бебешки пелени.

А какво е положението у нас?

В сайта за обяви OLX на 21 август бе публикувана обява, в която мъж подарява къща на бежанци. Условието е да имат деца. Къщата се намира в село Катунец, община Угърчин, Ловешка област. Собственикът е написал, че е на 2 етажа, има ток и вода, а през двора минава река. В обявата е уточнено, че човекът отговаря на телефона само в събота и неделя.

Проверка на Бинар установи, че този телефон не отговаря нито през седмицата, нито през уикенда. На въпрос по мейла към OLX (друг начин за връзка със сайта няма) дали могат да гарантират, че обявата не е шега или фалшива, получихме отговор: „Възможно е потребителят да е възпрепятстван и затова да не успявате да се свържете с него. Ние ще извършим нужната проверка.“

Има обаче и съвсем реални начини да помогнете на бежанците, ако желаете това.

Как да помогна?

бежанци

Първият е чрез горната инициатива на Българския червен кръст. Чрез нея и у нас можете да предоставите жилище на бежанци и дори да да получите наем за това.

В приемо-предавателния център на сдружение „Съвет на жените бежанки в България пък спешно се нуждаят от следните артикули: бебешки шампоани, шампоани за възрастни, прах за пране, шишета за бебета, биберони, крем за бебета против подсичане, чинии, лъжици и други възможни детски артикули. Ще бъдат много признателни на всички, които биха могли да помогнат с дарение, а тези, които нямат такава възможност, могат да съдействат за разпространяването на тази информация, за което ще са благодарни.

Даренията могат да бъдат донесени на ул. „Братя Миладинови“ 66 всеки вторник от 17:00 до 19:00 и четвъртък от 09:00-17:00. Могат да бъдат пратени и с куриерска фирма. Адресът за изпращане е София, ул. Бачо Киро 52, с изключение на четвъртък. За повече информация можете да се свържете на 0876 76 65 88.

Трета възможност е като исландците и германците безвъзмездно да приютите бежанци у дома.

Четвърти вариант е да станете доброволец в бежански център като давате на бежанците уроци по български, английски и компютърни умения, арт работилници, кулинарни, музикални и спортни занимания, екскурзии. Срокът за кандидатстване за участие по тази програма е до 13 септември.

… Те са хора като мен и теб. За разлика от мен и теб обаче, по една лоша случайност са загубили почти всичко в живота си. Не можем да им върнем живота. Можем да им дадем бъдеще и надежда – светлина, обич и топло посрещане, съпричастие и протегната ръка.

Пущай хляба си по водите, защото след много дни пак ще го намериш. „Еклесиаст“, 11:1

от

публикувано на: 10/09/2015

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: