Боклукът – в раницата

04/11/2016

Ако сте били в Пирин през началото на септември, сигурно сте се питали: Защо планината е така необичайно чиста? За липсата на отпадъци не са виновни работливите джуджета или някои други персонажи от приказките.

Причината Пирин да е чист е акцията на група ентусиасти от Екологично сдружение „За Земята“. И, разбира се, както голяма част от добрите дела в страната ни, и това остава в сянка. Обяснението е съвсем просто – акцията не носи негативен знак, а както всички знаем – негативните новини се продават най-много.

Напук на това ние ще ангажираме вниманието ви с тази благородна инициатива. Защото опазването на природата е пряко свързано с опазването ни като хора. И ако някой от вас не вижда връзката, моля да пропусне следващите редове.

Малко предистория

Първото чистене е проведено през 1999 г., когато над 100 души се отправят към Пирин с идеята да почистят планината от боклуци. Оттогава насам всяка есен те събират отпадъците, натрупани от събратята им туристи през летния сезон. По време на инициативата, за всички тези години е събран над 100 тона боклук! Купчина, висока поне колкото една хижа.

Членовете на Екологично сдружение „За Земята“ са хора от всякаква възраст и с най-различни професии. Те сами събират средствата, нужни им за начинанието, но приемат и дарения от свои съидейници. Средно в почистване се включват от 60 до 120 човека. До момента в екоакциите са участвали общо около 1270 души. В тях често присъстват и деца, а веселбата и доброто настроение са неделима част от идеята за живот в една по-чиста природа.

В случай, че получите вдъхновение, защо пък следващата есен да не съчетаете и вие полезното с приятното? Всички доброволци са добре дошли, а купонът в планината наистина си заслужава.

планина боклуциПоследният боклучен удар

По време на тазгодишното почистване от 29 август до 6 септември търсачите на боклучени „съкровища” са събрали 5 тона отпадъци. Целта е била да се обходят основните туристически пътеки по маршрута: заслон Спано спале – хижа Каменица – хижа  Пирин – хижа Безбог – хижа Тевно езеро. 70-те участници се справят геройски със задачата си и се хвалят с находки от най-различно естество. Сред тях, разбира се – класическите консервни кутии, кенове, бутилки от минерална вода, а играчките могат да стигнат за цяла детска градина.

Екозащитниците твърдят, че при отпадъците също има мода. Сега най-актуални са мокрите кърпички. Затова следващия път след като избършете морно чело, моля, кърпичката в раницата. Хвойните не изглеждат никак добре, окичени с вашите употребени кърпички.

от

публикувано на: 04/11/2016

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: