Ето ги младите и надеждни хора на „Младост“ и „Надежда“

30/03/2015

Yanitza660_2_n

Хубавата Яница Станкева е доброволец в поредицата от чудесни пролетно-летни дни чак до есента, които започват в населените и крайни столични квартали „Люлин“, „Надежда“ и „Младост“ от този април. „Алтернативи за свободното време“ са активни предложения от млади хора за младите хора извън центъра на града – мястото, което, както всички знаем, привлича и задържа интересните събития и личности във всеки град.

Засега 64-ма младежи с общо 24 предложения за активен спорт, забавления и общуване съставят календара на събитията в периферията на София, съобщиха организаторите на кампанията от „Опън спейс“.

Танцувай с мен

Яница е отраснала в „Дружба“, но на този етап кварталът ù е извън „Алтернативите“, което не пречи на 24-годишната студентка по съвременни танци и техники в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив да помогне на градския живот в „Надежда“. Със своите 80 000 жители районът е сред най-населените в София.

Яница и нейните приятели безплатно и с желание ще учат на танци в парка между „Надежда“ и „Свобода“ на 13 юни тази година.

„Ще покажем улични танци и очакваме деца от 5 до 18 години да проявят интерес и да се присъединят към нас“, коментира танцьорката.

Алтернативата върви с музика на живо – барабанистът вече е сигурен.

Надежда рисува

25-годишната Ивелина Симеонова е завършила инженерен дизайн, а в момента учи телекомуникации в Техническия университет в София. Ива събира около себе си художници. Ще започнат с преобразяването на оградите на 3 детски градини в „Надежда“, които с грозния си вид засега не правят деня на децата по-приятен.

Iva660_n

„Ще рисуваме върху пейки, ел. табла и стени, за да направим „Надежда“ различна, разхубавена и да оставим позитивно послание. Ще изберем една улица, която да е близо до училище, и ще я преобразим цялата с рисунки – ще бъде подарък от децата за децата“, казва Ива.

Всички желаещи да прерисуват квартала ще получат по тениска и шапка с козирка. Това има практическа, а не популистка цел – боите цапат, а козирката ще пази от слънцето. „Надежда рисува“ ще се проведе през април и май.

Арена „Вечна Младост“

22-годишният студент по международни отношения Николай Русев е представител, по думите му, „на огромна група, която се бори с неактивността в „Младост“. С над 103 000 съкварталци „районът на младостта“ е вторият по големина в града след „Люлин“ (който е близо 115 000 жители).

Niki660_n

„Искаме да направим една тревна арена, обособена от останалата част от квартала чрез пейки и конструкции за сядане. Всички пейки ще измайсторим от подръчни материали, а между тях ще насадим жив плет от малко познати растения“, разказва Ники.

Той и останалите са избрали да насадят бамбук и пауловния. Последното е вид супер дърво, което е устойчиво, адаптивно и расте бързо. Идеята за Арена „Вечна Младост“ обединява спорт на открито с грижа за околната среда и садене и отглеждане на растения в едно. В завършения си вид арената ще е на разположение за игри и пикници за всички жители на „Младост“.

Групата от ентусиасти вече е избрала и мястото – то не е случайно и за него предстоят преговори с общината. Харесали са устието на река Дървенишка – Пловдивско поле, което в момента е бунище. Ако всичко върви по план, първи етап от създаването на арената ще започне през април с разчистването на терена. Всякаква подкрепа от страна на жителите на „Младост“ и солидарни съграждани е добре дошла, коментират доброволците.

Следвайте календара на Алтернативистите за уточняване на дейностите и дните по райони на www.openspaceBG.com и във Фейсбук. Можете да доброволничите където си изберете, а можете и да насърчите новия светски живот в квартала, просто като се присъедините към него.

МЛАДОСТ     

Супер родители –  група за споделяне април – май  развитие на капацитет
Zombie Run 30 май 2015                                            състезание
София – прекрасен град за живеене април – юни                          промяна на политики
Арена „Вечна Младост“ април – юли                                                                                                     екология
Здраве за кожата 31 май 2015                                                                                                         здраве

НАДЕЖДА

Надежда рисува април – май                                                                                 приложно изкуство
Творчески ателиета за млади майки 16 април   и  31 май                                                                           приложни изкуства
Танцувай с нас 13 юни 2015                                                                                            пърформанс
Преобразяване на средата април – май                                                                екология и естетика
Младежко радио май гласност и култура
Парк „Надежда“ юни    изкуства и занаяти

 ЛЮЛИН

България в очите на чужденците май изложба
ОмеШано с Любов май – юни                                                                                                кулинария
Див ден май и юни                                                                                               спорт
Площадка за колективни игри май – юли                                                                                          активен отдих

 

от

публикувано на: 30/03/2015

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: