Бродуей за всички: „Шумът на върбите“ от Кенет Греъм

28/10/2020

Отпътувайте на пътешествие, предназначено за всяка една възраст, тази сряда, 28 октомври, от 16 часа! Ако сте дете, YouTube каналът TheShowsMustGoOn ви кани да се запознаете с една от най-добрите детски истории в литературата, а ако сте възрастен – ви подканя да се почувствате пак дете. Макар че това е история, която съвсем не може да се нарече само детска. „Шумът на върбите“ по емблематичната и обичана книга на Кенет Греъм, адаптирана от сценариста Джулиан Фелоус, ще оживее на музикална сцена, а четиримата приятели Жабока, Къртичко, Плъхчо и Язовеца ще ви заведат в приказен свят и ще ви покажат какво е истинско приятелство.

 

Новата вълна, посветена на до болка познатия ни вече коронавирус, държи и възрастни, и деца вкъщи, затова TheShowsMustGoOn опитват нещо ново – мюзикъли за всяка възраст, в дневно време. Първият от тях, който ще се задържи на канала 48 часа, започва своето стриймване на 28 октовмри, от 16 часа!

 

Кенет Греъм – приказки за „лека нощ“

 

Кенет Греъм е известен най-вече с класиката за деца, макар и четена от самия Теодор Рузвелт, „Шумът на върбите“. В нея действието се развива предимно около река, за чието вдъхновение се смята река Темза, около която като малък Греъм израства. С ранно починала майка и баща алкохолик, той, братята му и сестра му са предоставени на грижите на баба им в историческото градче на брега на реката – Кукъм, – където и днес могат да се намерят препратки към известната история.

През 1899 г. Греъм се жени за дъщерята на шотландския изобретател Робърт Уилям Томсън. С нея имат нещастен брак и едно дете – син на име Алистър. За съжаление Алистър е роден сляп с едното око, а през живота си има и много здравословни проблеми, както физически, така и емоционални. Греъм измисля приказки за „лека нощ“ за сина си, които често включват образа на Жабок. Когато Греъм се пенсионира, семейството се завръща в Кукъм и там, по течението на реката, отдал се на плаване и уединение, той измисля още истории, които вечер да разказва на сина си. Когато отсъства от дома, той ги изпраща като писма, за да може малкият Алистър да има своята приказка преди да заспи. През 1908 г. тези истории ще се превърнат в нещо много по-комплексно от приказки за лека нощ – в книгата „Шумът на върбите“.

12 години по-късно синът му Алистър ще се разходи по течението на Темза – домът на Жабока, Къртичко, Плъхчо и Язовеца – и ще легне на железопътните релси, минаващи на поляната между реката и Оксфорд. Там ще чака влака да отнеме нещастието му. Когато тялото му е открито на другия ден, джобовете му са пълни с книги за библейския изпит, на който се проваля вече три пъти. Този е трябвало да бъде неговият последен.

Пътят и вдъхновението на „Шумът на върбите“

 

Още преди да бъде издадена, „Шумът на върбите“ е посрещната от издателите негативно. Фантастична история с животни не е било това, което са очаквали от автора и издаването е трудно. Веднъж на бял свят обаче, читателите се влюбват в нея, защото това не е точно детска книга, и всички го разбират.

 

Историята обаче става наистина известна, когато създателят на „Мечо Пух“ – Алън Милн, който обожава книгата на Греъм, решава да направи нейната първа драматизация. Първото представление е на 17 декември 1929 г. под името „Жабокът от замъка Жабокрек“, носейки името на един от основните персонажи. И въпреки че не е мюзикъл, пиесата съдържа шест песни, написани от композитора Харолд Фрейзър-Симсън.

 

От пиесата следват множество театрални, телевизионни и радио адаптации, включително анимирана версия на Уолт Дисни от 1949 г., номиниран за наградите „Тони“ мюзикъл на Бродуей и  британска музикална комедия, режисирана от легендарния комедиант Тери Джоунс.

 

 

В музикалния свят една определена глава в книгата „Шумът на върбите“ се оказва изключително вдъхновяваща. „Свирачът при изгрев слънце“, или „The Piper At The Gates Of Dawn“ в съзнанието на феновете на рока най-вероятно веднага ще се материализира като дебютния албум на Пинк Флойд. Други ще си запеят песен на Айрън Мейдън (The Wicker Man), в която популярният „свирач“ се споменава. Всъщност обаче това е седма глава от книгата на Кенет Греъм – най-обичаната част, издигната почти в култ от читателите.

Мюзикълът „Шумът на върбите“ на Джулиан Фелоус

 

Както виждаме, вдъхновенията, които книгата предизвиква, са много и на всички артистични фронтове. Това, което е на дневен ред обаче, е музикалната адаптация, която TheShowsMustGoOn ни предоставя.

Сценарият на мюзикъла „Шумът на върбите“ е на Джулиан Фелоус – създателят на сериала „Имението Даунтън“ и филмът „Госфорд Парк“, спечелил през 2012 г. „Оскар“ за най-добър сценарий. Музиката е на композитора Джордж Стайлс, а либретото на Антъни Дрю. Триото за първи път работи заедно в бродуейския мюзикъл „Мери Попинз“.

 

За реализацията на „Шумът на върбите“ през 2013 г. се организира краудфъндинг с цел да се съберат 10% от нужния бюджет за мюзикъла и в крайна сметка събират дори повече. И така, отново в екип и с режисьорката Рейчъл Кавана, през 2016 г. мюзикълът има своята световна премиера и първо турне в Англия. На следващата година представлението се мести на „Уест Енд“, откъдето е и сниманият на живо спектакъл, който ще ни предложи  каналът TheShowsMustGoOn. В ролите на животните, събрали толкова човешки черти и качества, че почти никой не ги възприема като такива, ще видим актьори като Руфъс Хаунд като Жабока, Саймън Липкин като Плъхчо, Крейг Мейдър – Къртичко – и Гари Уилмът като Язовеца.

 

Опознайте красотата на природата с къртица, качете се на лодка с воден плъх и разберете защо една жаба е пристрастена към високите скорости с историята за деца, която може да се окаже за всички, тази сряда, 28 октомври, от 16 часа!

 

 

от

публикувано на: 28/10/2020

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: