Световните лидери: Крал Абдула II и любовта на живота му

11/09/2020

Факт е, че любовните филми се продават по-бързо и от топъл хляб. Това е така, защото всеки от нас има нужда от любов и по-скоро от партньор в живота. Всички мечтаем за голямата любов, която обзема целия ни живот и го преобръща. В реалността нещата се случват по различен начин, но има истории, които само като ги чуем ни става мило. Зад всеки добър крал стои една силна кралица. Днес не е 14 февруари, но ще говорим за любов и то не каква да е, а кралска.

Малкият наследник

 

Абдула II бин ал-Хусейн е роден през 1962 г. Той е най-големият син на крал Хюсеин от втората му съпруга, принцеса Муна ал-Хусейн. Въпреки че Абдула е обявен за престолонаследник, малко след раждането му крал Хюсеин отнема титлата му и я връчва на собствения си брат – принц Хасан бин Талал, за да запази политическата стабилност през 1965 г. Незапознат с тези промени, младият Абдула започва обучението си в Ислямския образователен колеж в Аман и е изпратен първо в училището Свети Едмънд в Англия, а след това в САЩ, за да посещава академията Диърфилд в Масачузетс. Тези години, които прекрва в Академията, се превръщат в едни от най-хубавите в живота му. Голяма част от преподавателите оставят отпечатък в живота и израстването му. Затова десетилетия по-късно, когато става крал, той създава дъщерна академия и в Йордания.

Младият принц

 

След като завършва образонавието си в чужбина, той получава голям опит в армията преди да се върне в родната си страна. Започва от най-ниския чин и се издига. Когато се връща в Йордания, той е генерал от армията, млад, смел, скача от самолети, лети с хеликоптери и кара бързи коли. А що се отнася до жените, той е известен като джентълмен, винаги възпитан и галантен. Нали си представяте, че едва ли има жена, която може да му откаже среща.

Любов от пръв поглед

 

Рания ал-Ясин е родена на 31 август 1970 г. в Кувейт в средностатистическото семейство от средната класа на д-р Фейсал Седки ал-Ясин, педиатър, и Илхам – архитект. След като завършва средното си образование Рания отива да следва в Йордания. По това време тя е сериозен студент, отдаден на книгите, който иска да има собствен бизнес. Само че не предполага, че животът ѝ е подготвил друга съдба. През януари 1993 г. колега от университета води 22-годишната Рания на вечеря, организирана от сестрата на принц Абдула. Там за пръв път двамата се срещат. В претъпканата стая първото нещо, което младият принц забелязва е Рания – точно като от приказките, които всички обичаме. Години по-късно самият Крал Абдула споделя, че при него всичко е било любов от пръв поглед.

 

При Рания обаче нещата не са точно така. По това време се носят различни слухове за младия принц и неговите афери. Когато на следващия ден той я кани на вечеря, тя отказва. Много пъти той се опитва да се свърже с нея, но тя не иска да имат нищо общо, защото не вярва, че той е сериозен към нея. Абдула обаче не губи вяра. Той знае, че това е жената за него. Затова разпитва общите им приятели, какво обича Рания. И, разбира се, отговорът е шоколад. Той ѝ купува най-хубавия възможен белгийски шоколад и го праща с покана за вечеря. Тогава за пръв път тя се съгласява.

Наследникът

 

Два месеца след първата им вечеря, семейството на Краля отива да иска Рания. И само месец по-късно двамата се женят. Може да си представите, каква е била сватбата – голямо, пищно и изискано събитие. След това Абдула поема командването на специалните сили на Йордания и става генерал-майор през 1998. Година по-късно бащата на Абдула, крал Хюсейн, умира от рак. Той управлява близо 53 години. Всеобщата изненада е, че две седмици преди смъртта си, той е обявява Абдула за престолонаследник. Тук е хубаво да направим едно уточнение – за разлика от Европа, където съществува законът за първородството, чрез който владение, имение или царство се предава от баща на син, в Йордания монархът назначава свой собствен наследник. Дотогава братът на Хюсеин, принц Хасан, /както казахме по-рано/ е следващият на опашката, но съпругата му започва да ремонтира двореца в очакване на смъртта на краля, докато той лежи в болница в САЩ. Тогава той променя решението си. На 7 февруари 1999 г., няколко часа след съобщението за смъртта на баща му, Абдула отива на спешна среща на йорданското национално събрание, облечен в червено-бяла кефия и така царуването на крал Абдула II започва. Абдула не е просто фигура като много европейски монарси, но е глава на конституционна монархия, притежаваща значителна власт. През 2016 г. той е избран за най-влиятелния мюсюлманин в света от списъка с топ 500 на мюсюлманите.

Промените

 

Новият крал си поставя за свой приоритет да започне агресивна програма за икономическа либерализация, за да стимулира икономиката и да повиши жизнения стандарт. Той успешно увеличава чуждестранните инвестиции от страните от Западния и Персийския залив, подобрява публично-частните партньорства и създава пет зони за свободна търговия и процъфтяващия сектор на Информационни комуникационни технологии в Йордания. Между другото, владетелят на Дубай, шейх Мохамед Ал Мактум, е женен за сестрата на Абдула – Хая бинт ал Хюсеин. През следващото десетилетие икономическият растеж на Йордания се удвоява до 6% годишно. Крал Абдула II също договаря споразумение за свободна търговия със САЩ, първото за арабска държава. Процентът на външния дълг на Йордания спрямо БВП е спаднал с повече от 210% през 1990 г. на 83% в края на 2005 г., което е значително намаление, и определено като „изключително постижение“ от Международния валутен фонд. През 2008 г. Абдула стартира своята кампания „Достойно жилище за достоен живот“, за да осигури жилища с удобства като здраве, образование и отдих за всички граждани. Въпреки усилията си, Йордания все още разчита на чужда помощ.

Винаги заедно

 

Когато короноват Абдула и Рания, те се превръщат в обединители на народа поради произхода си. Защото половината население на Йордания е съставено от палестиници, каквато е по произход Рания. Политически погледнато те винаги работят като екип, кралицата допълва своя крал във всяко едно отношение. Например, в интервю пред йорданска медия самият Крал разкрива, че Рания е първата в кралското семейство, която започва да общува с хората в социалните мрежи и да става по-близка с тях. Много пъти той споделя, че не знае какво ще прави без нея. Те са живото доказателство, че любовта от пръв поглед съществува.

от

публикувано на: 11/09/2020

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: