Световните лидери: Играта на Мохамед Морси

27/08/2020

Ако погледнем към историята, тя ще ни даде много примери, защо намесата на религията в управлението на една държава води до фатален край. Ние хората обичаме да вярваме в утопията за съвършената държава, където всичко е уредено, за всеки има работа, високи заплати, еднакви права, безплатно здравеопазване, образование и спокоен живот. Политиците се възползват от това. Навсякъде можем да чуем обещания, които са изпълними едва на 50 процента. Но, когато се намеси религията и всичко става в името на Господ, хората стават по-податливи. Пример за това е „добрата” политическа игра на Мохамед Морси, който е част от Мюсюлмански братя и е първият президент от ислямистка партия, който бива избран от народа по време на избори с 51.73 %.

От НАСА до Мюсюлмански братя

 

Мохамед Морси е интересна личност. Роден в провинция Ал-Шаркия, от източната страна на делтата на Нил, изучава инженерство в университета в Кайро, като получава бакалавърска степен през 1975 г. и магистърска степен по инженерна металургия през 1978 г. След това пътува до Съединените щати, за да продължи образованието си, като получава докторска степен от университета в Южна Калифорния през 1982 г. След това преподава инженерство в Калифорнийския държавен университет, Нортридж, до 1985 г. През това време работи и в НАСА за разработването на двигатели за програмата за космически совалки. Въпреки че има такава блестяща кариера, той се връща в Египет през 1985 г. и започва да преподава там инженерство. По това време той силно се политизира и става част от ислямистката организация Мюсюлмански братя.

 

От самото начало Морси се показва като невероятен кандидат. Той става известен след Арабската пролет, когато десетки хиляди протестиращи препълват площад Тахрир, изисквайки свалянето на президента Хосни Мубарак. Една от датите, които египтяните помнят, е 11 февруари 2011 г. – когато правителството най-накрая се присъединява, и вицепрезидентът обявява, че Мубарак е подал оставка, след почти тридесет години власт.

Кандидатът Морси

 

Със сигурност в момента си мислите, че Морси е изключително интелигентен и ерудиран човек. Все пак не всеки може да работи в НАСА, но изказванията му от този период, когато се кандидатира, показват точно обратното. Можем да станем свидетели как религията може да се интерпретира по различен начин. Той посочва гражданите на Израел като „убийци и вампири“ като заявява, че нито жена, нито немюсюлманин ще бъдат допускани да заемат позицията президент на Египет. Като инженер неговата специалност са прецизни метални повърхности. Той твърди, че самолети не биха могли да свалят Световния търговски център по време на 9/11 и вярва, че нещо отвътре е станало. За всеки, който е настроен за теории на конспирацията, кодираният коментар на Морси посочва един виновник и това са евреите. По време на своите митинги той се отрича от родните медии, като казва, че те са фалшиви и е готов той да представи истината за всеки, който иска да я знае.

Изборите

 

Президентските избори през 2012 г. стават първите в египетската история, освободени от корупция и откровени манипулации, но едва ли са успокоителни. По време на последния кръг на гласуването противник на Морси е Ахмад Шафик, бивш командир, който е последният министър-председател при Мубарак. За младите египтяни обаче той не изглежда надеждният водач – те искат промяна. Мюсюлманското братство участва открито в египетската политика и за тази цел групата сформира партията ”Свобода и справедливост”. През април 2012 г. партията избира Морси за свой кандидат на президентските избори в Египет, след като Хайрат ал Шатер, първоначалният кандидат на партията, е дисквалифициран. Морси печели първия тур на гласуването през май и побеждава Ахмад Шафик. Не е толкова лесно обаче сега да се наложи. Въпреки че Морси започва председателството си в състояние на явно подчинение на временното военно правителство на Върховния съвет на въоръжените сили, в средата на август поема ръководството като обявява пенсионирането на няколко висши членове на съвета и отменя конституцията.

Това ли е чаканата промяна

 

Първият основен външнополитически успех на Морси идва през ноември 2012 г., когато той получава международна похвала за това, че помага чрез посредничество за прекратяване на конфликта между Израел и Хамас в продължение на една седмица в Газа. На 22 ноември, в деня след влизането в сила, Морси решава да разреши споровете си със съдебната система в Египет, като издава указ, в който заявява, че авторитетът му като президент няма да бъде подложен на никаква форма на съдебен контрол, докато не дойде постоянна конституция в сила. Декретът премахва и правомощията на съдилищата да разпуснат Учредителното събрание, 100-членен орган, отговорен за изготвянето на нова конституция, като проправя пътя за повторно разглеждане на длъжностни лица, замесени в насилие над протестиращи по време на въстанието срещу Мубарак. Само че Морси не спира дотук, той е започнал и вярва, че трябва да стигне до край. На 30 ноември Учредителното събрание одобрява проект за конституция, написан от ислямистите, без участието на бойкотиращи християнски и светски членове. Това поражда нови протести. Морси призовава за референдум по проекта, който трябва да се проведе на 15 декември. И противници, и привърженици на идеята организират митинги в цялата страна, което води до едни от най-големите демонстрации от 2011 г. Тълпи, изискващи прокуждането на Морси, се събират в президентския дворец… Докато протестите продължават в началото на декември, самозабравилият Мохамед се решава да преклони глава пред обществения гняв и отменя части от конституционния си указ, но запазва тази част от нея, която пречи съдилищата да разпуснат Учредителното събрание. Той обявява военно положение на 9 декември, като разрешава на военните да извършват арести и да поддържат ред до конституционния референдум. Проектът за конституция бива одобрен от избирателите и влиза в сила в края на декември.

Ако не съм аз – ще е друг

 

Стане ли въпрос за власт, хората сме безсилни. Забравяме кога трябва да спрем и всъщност за кого работим, особено когато сме на висок пост. Това е малко като „Приказка за стъблата“ – докато си отдолу, знаеш какво трябва да промениш, но като се качиш на върха – ставаш един от другите.

 

По време на първата годишнина от встъпването му в длъжност положението в Египет излиза извън контрол. Следват масови протести, хората вече не искат този фалшив спасител – искат промяна.

 

На 1 юли началникът на въоръжените сили на Египет – генерал Абдел Фатах Сиси поставя ултиматум, заявявайки, че военните са готови да се намесят, за да предотвратят хаоса в страната, ако Морси не успее да прибере протестиращите у дома. Отговорът му към простестиращите е предложение за преговори с опозицията, но категорично отказва да се оттегли. Все пак толкова се е борил да стигне до там. На 3 юли военните изпълняват своя ултиматум и отстраняват Морси от президентството. Поставят го под арест заедно с други лидери на Мюсюлманското братство.

 

Можете да си представите края… Следва поставяне пред съд за делата, които е извършил. През юни 2015 г. е осъден на доживотен затвор за конспирация с чуждестранни бойни групи за извършване на терористични актове в Египет. През 2016 г. египетският съд отменя смъртната присъда на Морси като разпорежда повторно съдебно разглеждане. Той остава в затвора, докато новото дело е в ход. Условията в затвора са тежки и му е отказвана адекватна медицинска помощ. На 17 юни 2019 г. той не издържа и малко по-късно през деня е обявен за мъртъв.

от

публикувано на: 27/08/2020

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: