Световните лидери: Небезизвестният Осама бин Ладен

05/08/2020

Името Осама бин Ладен става синоним на тероризма. Той организира най-грандиозната терористична атака в света, бомбардирайки Световния търговски център в Ню Йорк и Пентагона в Арлингтън, довела до смъртта на хиляди американци и чуждестранни граждани от 77 страни. Осама създава терористичната мрежа Ал Кайда, която и в момента има клонове почти по целия свят. Въпреки че умира на 2 май 2011 г., той си остава най-емблематичният образ в историята на тероризма.

Робското дете

 

Семейството на Осама определено се различава от западните представи за нормално такова. Той е син на милиардера Мохамед Ауад бин Ладен и е седмото от общо 50 деца на Мохамед, но единственото дете от брака на баща му с Алия Ганем.

 

Наричан е „робско дете“ не защото е техен роб, а заради потеклото на майка му. Тя е йеменски имигрант от Сирия, а на това не се е гледало с добро око. От всичките си братя и сестри той е единственият, който не учи в чужбина. Централната агенция за разузнаване (ЦРУ) наскоро опроверга тази информация, публикувайки документи, които разкриват, че като тийнейджър Осама заминава да „учи“ в Обединеното кралство за около 3 месеца. А анализатори смятат, че именно това пътуване оформя в Бин Ладен лошото мнение за Западния свят.

Осама е признат за изключителен ученик в гимназията „Ал Тагър“. В резултат на това той получава лична покана да се присъедини към малка ислямска проучвателна група. Бин Ладен и синовете на няколко видни семейства на Джеда обещават, че групата ще запомни целия Коран до края на следването ѝ. Вместо това обаче бъдещият терорист се запознава с основите на учение за някои от принципите на насилствения джихад.

 

На 18-годишна възраст Бин Ладен се жени за първата си братовчедка – 14-годишната Найва Ганем, която му е обещана и става баща. В годината, в която завършва гимназия, се ражда синът му на име Абдула, а след това Осама се отправя към университета „Крал Абдул Азиз“ в Джеда. Там той получава бакалавърска степен по публична администрация през 1981 г.

САЩ – враг номер 1 на Осама

 

Омразата му към САЩ се заражда по неочакван начин, но тя остава движеща сила до края на живота му. Всичко започва докато работи в екип с Щатите по операция „Циклон“, по времето, когато Съветският съюз нахлува в Афганистан. Негова задача е да обучава група ислямски джихадисти, а в това той се справя много добре, дори влага и лични финансови средства. СССР се оттегля през 1989 г., а Бин Ладен се завръща в Саудитска Арабия като герой. САЩ обявява него и неговите войници за „борци за свобода“.

 

Но това не продължава дълго. Бин Ладен се отвращава от корумпираното саудитско правителство, а това води до нарастващ конфликт между него и лидерите на неговата страна. Той започва да говори публично срещу правителството и че то разчита на американските войски, вярвайки че присъствието им осквернява свещената земя. Така Бин Ладен е прогонен и му се налага да живее в изгнание в Судан от началото на 1992 година.

Как се появява Ал Кайда

 

Използвайки исляма, Бин Ладен създава секретна мрежа, известна като Ал Кайда, която се състои от войнстващи мюсюлмани, готови да се борят за неговата кауза. Едни от най-важните качества, които търси у своите войници, са умението да бъдат послушни и изпълнителни, и да го следват без въпроси. Целта им е да се заемат с джихадистката кауза по целия свят, като поправят възприетите грешки в съответствие с чистия ислямски закон. Под ръководството на Бин Ладен групата финансира и организира глобални атаки по целия свят. Не след дълго саудитското правителство принуждава Осама да се откаже от гражданство си и конфискува паспорта му. Семейството му също се отказва от него, като му отнема финансовата му издръжка, която стига до 7 милиона годишно. Пари, с които Бин Ладен финансира Ал Кайда.

Осама обявява война на САЩ

 

През 1998 г. той издава фетва, озаглавена „Декларация на Световния ислямски фронт за джихад срещу евреите и кръстоносците“. Фетвите са решения или мнения, които се предават от ислямските религиозни водачи на техните вярващи. Бин Ладен дава на своите последователи мюсюлмани лиценза да убиват всички американци и техните съюзници, цивилни или военни, по целия свят. Той подчертава, че това е тяхно задължение и че Бог ще ги възнагради. Осама вярва, че е необходима свещена война, за да се изтласка военното присъствие на Америка извън Саудитска Арабия и да се спре нейното вмешателство в други арабски държави, особено в Ирак.

11/9 

 

Може би това е най-известният атентат в света. Бин Ладен изпраща бойците си от Ал Кайда да отвлекат четири търговски самолета, които да бъдат използвани за самоубийствени мисии. Два от тях удрят кулите-близнаци на Световния търговски център в Ню Йорк, убивайки всички пътници, както и всички в сградите. Третият самолет е насочен към Пентагона и се удря в западната страна на военния щаб. Умират всички в сградата заедно с всички хора на самолета. Четвъртият се разбива в Пенсилвания. Никой не знае точната цел, но анализатори вярват, че е била Белият Дом. Отначало Бин Ладен отрича да е замесен, но по-късно заявява, че е отговорен за терористичните атаки.

Краят на Осама

 

През 2001 г. Осама влиза в листите на най-търсените терористи. Години наред глобалното разузнаване се опитва да открие местоположението му и това прави Бин Ладен изключително внимателен при общуването със семейството и сътрудниците му. След бомбардировката на базите му през 1998 г., проследена чрез сателитен телефон на един от неговите сътрудници, той спира да използва всякакви приспособления за комуникация. Осама започва да разчита изключително много на куриери, за да избегне откриването не само от враговете си, но и от неговите войници и командири. През 2007 г. един куриер предизвиква интерес и подозрение в служителите на ЦРУ. След 3 години, чрез разпити, разговори по кабелна връзка и наблюдение, ЦРУ успява да намери убежището на Бин Ладен в Пакистан. На 2 май 2011 г. президентът Обама обявява, че Осама бин Ладен е убит. Тялото му е взето като доказателство за смъртта му и ДНК тестове разкриват, че наистина е неговото.

от

публикувано на: 05/08/2020

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: