Световните лидери: Хасан Насралла и неговият черен тюрбан

03/09/2020

Съвсем наскоро целият свят обърна поглед към Ливан, а оттам и към Хизбула. Факт е, че тя е популярна политическа фигура в Ливан и арабския свят. Хасан Насралла е движеща сила за продължаващите военни операции на Хизбула, както и за преминаването на групата в политиката. През май 2008 г. Хизбула привлича международното внимание, когато завладява голяма част от Западен Бейрут след битки, които започват, когато ливанското правителство взима мерки срещу частната телекомуникационна мрежа на Хизбула. От тогава огранизацията се превръща в най-мощното политическо движение в Ливан. Кой е Хасан Насралла, предстои да разберем.

В основата се корени религията

 

Едва ли ще ви учудим, като ви кажем, че Насралла е религиозно дете. Той е роден през далечната 1960 година в Източен Бейрут. Най-голямото дете е от общо девет. Петнайсет години след рождението му избухва гражданска война. Семейството му се принуждава да се премести в южното ливанско село Басурие. Там той посещава богослуженията в близкия град Тир. Със своята всеотдайност и трудолюбие Насралла привлича вниманието на един от духовниците, който го насърчава да продължи богословското си образование в чужбина. На следващата година, след като завършва средно училище, Насралла отива да учи в семинария в Ирак. Там той за пръв път се среща с Мусауи.

На път към Хизбула

 

Престоят му в Ирак обаче не е за дълго. Налага му се да се прибере отново в Ливан. Заедно с Мусауи създават религиозно училище, където Насралла преподава и учи. Страстните проповеди му спечелват редица шиитски последователи, много от които се присъединяват към Насралла при организирането на въоръжена съпротива срещу израелското нашествие през 1982 г. Тези бойни групи скоро еволюират в Хизбула, а той се отличава като вещ командир на партизаните. През 1987 г. Насралла подновява религиозните си изследвания в семинария в Иран, но когато военните действия се възобновяват две години по-късно, той се завръща в Ливан. По това време между ръководството на Хизбула се появява разрив между онези, които се застъпват за по-широко сирийско влияние в Ливан – ръководени от Мусауи, и онези, които се противопоставят на сирийското участие и настояват за по-твърда офанзива срещу Израел и Съединените щати – водени от Насралла. Той се оказва водач на малцинството, затова по-късно същата година той е изпратен обратно в Иран, за да служи като представител на Хизбула в Техеран, което според експертите вероятно е опит за отстраняването му. През 1991 г. Мусауи става генерален секретар на Хизбула, а Насралла се завръща в Ливан, очевидно смекчил възгледите си за Сирия. По-късно той заменя Мусауи като лидер на Хизбула.

Най-накрая лидер

 

Когато става генерален секретар на Хизбула, Насралла все още няма пълномощията на своите предшественици, които са прекарали много повече години в религиозни семинарии. Затова той разчита да спечели симпатиите на хората, а именно като изгрежда мрежа за социално подпомагане, която осигурява училища, клиники и жилища в преобладаващо шиитските части на Ливан.

 

Когато Израел се оттегля от Ливан, Насралла е начело на организацията. Въпреки че не може да претендира за пълна заслуга за военните операции, които провежда Хизбула, той до голяма степен е отговорен за пропагандната кампания, която печели широката шиитска подкрепа на Хизбула. Оттеглянето на Израел се оказва ключово действие, което предизвиква популярността на Насралла както в Ливан, така и в целия арабски свят. Въпреки че групировката заема места в парламента от началото на 90-те години, тази нова почит дава на Насралла по-голяма политическа сила. През януари 2004 г. Насралла сключва сделка за обмен на затворници с Израел, която позволява освобождаването на над четиристотин палестински, ливански и други арабски затворници.

Да си говорим за бъдещето

 

Тук е важно да припомним, че Насралла не заема официална длъжност в Ливан. Той се разглежда като месийска фигура, много по-висока от която и да е официална длъжност в Ливан. Той става все по-политически активен с представителство както в ливанския парламент, така и в кабинета. Целта на Хизбула е да създаде независима ислямска държава в Ливан с един лидер начело. Няма нужда да казваме повече.

от

публикувано на: 03/09/2020

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: