Световните лидери: Ексцентричният Кадафи

30/07/2020

„Диктаторът” – една от обсъжданите комедии на 2012 г., която определено взириви общественото внимание. Разбира се, щом комедията е скандална, няма смисъл да ви казваме кой е в главната роля – Саша Барън Коен. С умелото си чувство за хумор, той успешно осмива всички диктатури и вялата им представа за демокрация, както и последния диктатор на Либия – Муамар Кадафи. Краят на филма е различен от реалността обаче. Върховният лидер Аладин, чийто прототип е Кадафи, остава жив, докато Муамар Кадафи намира смъртта си. Дали краят е добър или лош, оставяме на вас да решите. А сега да погледнем към историята и то тази на Кадафи, който от овчар става могъщ диктатор.

Кланът Кадафи

 

Никой ни знае точната дата на раждане на Муамар Мохамед Абу Миняр ал Кадафи. Причината, поради която датата и годината на неговото раждане не са известни, е, че той принадлежи към бедуински клан, който е известен с това, че не записва датите на раждане. Предполага се, че е роден между 1940 и 1943 година. За съжаление, кланът на Кадафи е наистина беден. Те едва успяват да свържат двата края, като основното им препитание е пасенето на камили и овце. Всеизвестен факт е, че в началото на живота си и самият лидер е бил овчар – това начало той никога не забравя, като дори веднъж се разплаква по телевизията на живо, спомняйки си за този период. Когато Кралство Либия печели независимостта си, Кадафи е в училищна възраст. По това време образованието не е безплатно и заради голямата бедност сред бедуините, те остават необразовани. Само едно дете прави изключение – малкият Муамар. Това е така, защото баща му силно вярва в него и усеща, че някой ден ще ги прослави. Така той започва своето образование в религиозно училище, далеч от неговия дом.

Бунтарят Кадафи

 

Кадафи започва да посещава училище в Сирт. Далеч от дома, на него му се налага да живее в класната стая и да спи в малката джамия. Напук на всички бедният бедуин става блестящ ученик. Въпреки трудностите, той завършва шестгодишното си обучение само за 4. Не си мислете обаче, че неговите съученици го приемат толкова лесно. Всички деца от бедунски произход биват тормозени начело с Муамар. Това е така, защото по това време в Либия съществува голямо етническо разделение между „градските деца“ и „бедуинските”. Това обаче не се харесва на бъдещия диктатор и той насърчава всички деца с неговия произход да се противопоставят на насилниците. Обединявайки ги, Кадафи скоро става доминиращ и всички почват да го следват. След като завършва, той се мести в Сабха заедно със своето семейство. Това място се намира дълбоко в пустията и той става първото дете от този клан, което посещава гимназия. Там той намира приятели, с които до последно поддържа връзка и скоро се включва в панарабското движение.

 

Силно заинтересован от политиката, на 18 години участва и води демонстрации на улицата. По време на една от демонстрациите, тълпата чупи хотелски прозорец. Като водач на движението, Кадафи е задържан и изгонен от града. Но това не го спира да се развива. Той продължава да следва висшето си образование в университета в Бенгази, където намира богатство от знания в университетската библиотека. Кадафи прочита всичко, което успява да намери за френската революция и някои от най-добрите произведения на панарабските националисти. След това бива приет в Либийската военна академия, където му се дава шанс да замине за Англия и да се обучава като офицер. Поддържайки стила си, той си остава бунтар и не иска да промени вижданията си. Отказва да учи английски и не се разбира с треньорите си. Британските тайни доклади казват, че Кадафи вероятно убива коменданта на либийската академия, защото двамата винаги са участвали в остри спорове.

Сoup d’etat

 

До 1964 г. Кадафи основава тайно общество. Всички участници обединяват заплатите си и организират подземно политическо движение с цел да свалят царя. На 1 септември 1969 г. те правят точно това, удряйки едновременно в цялата страна, докато крал Идрис е на държавно посещение в Гърция. В един ден, без изстрел, правителството на Идрис пада и синът му се отказва от претенцията на семейството към трона. Пълната липса на насилие води до въстанието, наречено „Бялата революция“. Веднага Кадафи и неговите колеги революционери премахват монархията, обявяват социалистическа република и сформират ръководен комитет за насочване на революцията към обединена арабска държава.

Промените

 

Кадафи става първият арабски държавен глава, който възстановява част от печалбата, която чуждестранните петролни компании извличат. Той използва парите за обществени работи и образование и преразпределя богатството сред нисшите класове. Брутният вътрешен продукт на Либия нараства от около 3,5 милиарда долара през 1969 г. и до над 20 милиарда долара до 1979 г. Така той успява да направи тока безплатен за всички либийци, маха лихвите по кредитите, прави училищата достъпни и повишава грамотността.

Зелената книга

 

Но с този прогрес идва и егото. Подобно на много други диктатори, Кадафи написва книга, пълна с мислите си. „Зелената книга“ излиза в три части и в нея Кадафи „решава“ всички проблеми на демокрацията, капитализма и семейния живот. Гражданите на Либия трябва да носят копие със себе си по всяко време. Може да е съвпадение, но западните разузнавателни агенции смятат, че това е било по времето, когато Кадафи започва да употребява кокаин.

Малките странности на Кадафи

 

В края на 70-те години на миналия век Кадафи става ексцентричен. Той започва да носи странни роби, военни униформи на люти чушки, да пътува с бодигарди „Амазонки“ (екип от девици, които се посвещават на целомъдрие и се обучават в бойни изкуства), а и да не забравяме канелата. Според него тя лекува и предпазва от всичко. Също така развива параноя от случайните хора и не иска да бъде докосван. В едно скандално видео той ясно удря един от охраната си, защото позволява на човек от тълпата да докосне ръката му.

Екстравагатността е неизменна част от него и дома му. Акценти от зебра и леопардови кожи са на всякъде у дома му, заедно с диван от твърдо злато във формата на русалка, изработена да изглежда като дъщеря му. Посетителите на този кич със сигурност могат да видят най-голямата колекция от златни пистолети в света и един от най-добре запасените кабинети с алкохол в света, който би бил нелегален навсякъде другаде в Либия. Разбира се, абортът е незаконен в Либия, и за да заобиколи това, Кадафи строи голяма подземна медицинска клиника, където щатният медицински персонал прекратява многото бременности, за които той е отговорен.

За дългите речи ви говорим!!!

 

От написаните дотук неща може би се досещате, колко голям егоцентрик е Кадафи. Затова всеки ден по националната телевизия либийският лидер изнася дълги, дълги речи. Когато Кадафи среща своя край, много либийци всъщност вече са уморени от неговото управление. Той със сигурност върши по-добра работа за модернизацията на страната си от повечето диктатори, съобразени с шариата, но неговата ексцентричност и всеобща репресия задушават либийския народ. Носенето на тритомник през цялото време е едно на ръка, но с времето Кадафи започва да отправя все по-тежки искания към своите хора. Неговите телевизионни предавания служат като отличен пример за това. През 80-те години на миналия век Кадафи има телевизионно студио, построено в дворцовия му комплекс, от което излъчва ежедневно обръщения към нацията, които могат да продължат с часове всеки ден. Ако ви е интересно, и днес можете да ги намерите в ютуб.

 

Това е Муамар Кадафи, едно бедно момче с бедуински произход, което стига върха и пада главоломно, защото се самозабравя – като всички диктатори. Властта е сладка и опияняваща. Не забравайте, има две неща, които човек не може да управлява. Това са парите и властта /китайска поговорка/.

от

публикувано на: 30/07/2020

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: