Бродуей вкъщи: Майкъл Флетли и „Келтски тигър“

03/07/2020

Тази седмица ритъмът и духът на Ирландия ще завладеят музикалния канал The Shows Must Go On. След като от началото на карантината You Tube каналът ни предложи безплатно няколко от най-добрите музикални продукции на Андрю Лойд Уебър и мюзикъли, заснети на живо от NBC, този петък (3 юли) шоуто продължава със зрелищния танцувален спектакъл „Келтски тигър“ (Celtic tiger). Музикалното шоу на „Властелина на танца“ Майкъл Флетли изследва историята и духа на Ирландия с много музика, невероятни костюми и взимащи дъха специални ефекти.

 

„Властелина на танца“ Майкъл Флетли

Това е човекът, който представи ирландската музика и танц пред Америка през 90-те години и се превърна в най-известния ирландски танцьор за времето си. Беше му дадено прозвището „най-бързите крака в света“ и то официално – той държи този рекорд на Гинес, постигайки 35 стъпки в секунда. Дори Чандлър Бинг мисли, че краката му се движат независимо от тялото му. Което освен впечатляващо си е и страшничко.

 

 

Шегата настрана, Майкъл Флетли е признат за човека, възродил традиционния ирландски танц. С включването на нови стъпки и движения, той се превръща в гений на хореографията, който през годините танцува пред над 60 млн. души в 60 страни по света.

 

Майкъл е роден в Чикаго 11 години след като родителите му имигрират от Ирландия. Те са вдъхновение за него в детството му – баща му, свирейки му ирландска музика, а майка му – с таланта си на степ танцьорка. След завършване на гимназията, младият танцьор участва в музикален ансамбъл и група, изпълняващи традиционна ирландска музика. Скоро той привлича вниманието на тогавашния ирландски президент и няколко продуценти на танцувални продукции. Именно тогава Майкъл е поканен да вземе участие в създаването на шоу, което да забавлява публиката в интермисията на Евровизия през 1994 г. в Дъблин. 7-минутното танцово представление скоро се превръща в пълнометражен спектакъл под името „Ривърденс“ (Riverdance).

 

След като през 1995 г. Майкъл е уволнен от шоуто, той се чувства сякаш е изградил нещо, което са му взели. Тогава той започва работа по свое собствено танцово представление, с което скоро всички ще го отъждествяват – „Властелинът на танца“ (Lord of the Dance).

 

Музиката е писана от ирландския композитор Ронън Хардиман, който и занапред ще работи с Майкъл. Шоуто става толкова известно, че скоро започват да се формират няколко трупи от танцьори, които да го представят на турнета в Северна Америка и Европа.

„Келтския тигър“

Името на шоуто, на което ще имаме възможността да се насладим, идва от наименованието на Ирландия по време на нейния икономически растеж в периода 1990 г. – 2001 г. Тогава страната се преобразява от една от най-бедните страни в Западна Европа в една от икономически най-добре развитите. Името не е случайно, тъй като представлението проследява историята на Ирландия, в която има множество моменти на граждански смут, борби и триумфи, довели до нейната свобода.

 

„Келтския тигър“ дебютира през 2005 г. в Бирмингам пред отбрани гости с покани, частно представление, след което същата година е представено пред публиката на сцена в Будапеща. Това е един от любимите градове на Майкъл и за него е чест да покаже там за първи път новото си шоу, което той смята за най-добрата си работа. По време на премиерата той казва, че шоуто е много могъщо, силно повлияващо и че е нещо невиждано досега.

 

И наистина, спектакълът може да се похвали с компания от много добри танцьори, музика на живо и една епична постановка. „Келтски дракон“ е продуциран и режисиран от Майкъл Флетли, като той е негов хореограф и главен танцьор. Музиката отново е на Ронън Хардиман.

 

Потопете се в историята на Ирландия, която чрез танцовото шоу на сензацията Майкъл Флетли ще ви накара да потропвате с крак в различните, вплетени ритми. Продукцията ще е на живо в YouTube канала TheShowsMustGoOn от 3 юли в 21 ч. до 5 юли в 21 ч.

 

Линкът към постановката вече не е активен.

 

 

от

публикувано на: 03/07/2020

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: