Бродуей вкъщи: „Магьосникът: на живо!“

12/06/2020

Миналата седмица YouTube каналът TheShowsMustGoOn замълча в съпричастност със случващото се в САЩ и за пръв път от началото на инициативата не излъчи мюзикъл в петък вечер. Тази седмица обаче ще можем да се насладим на поредното класно предложение. В петък (12 юни) от 21 ч. ще започне стриймването на една от най-добрите адаптации на обичания мюзикъл „Магьосникът от Оз“. Продукцията на NBC със заглавие „Магьосникът: на живо!“ („The Wiz: Live!“) e спектакълът, с който YouTube каналът дава своята подкрепа на инициативата Black Lives Matters, прекъсвайки своето мълчание и показвайки представление с изцяло афро-американски актьорски състав. Историята на попадналата в страната Оз Дороти ще ни бъде разказана чрез артисти като Амбър Райли, Мери Джей Блайдж, Куин Латифа и др.

 

 

Историята на Вълшебникът или Магьосникът от Оз (на български съществува разграничение, като първото се отнася за книгата, а второто – за визуалните адаптации по нея – като филма от 1939 г. ) е толкова интересна, че успява да улови вниманието на множество артисти. Оттам идва и интересът да бъдат създадени толкова много адаптации, че една статия да не е достатъчна за всички тях.

 

Началото на прочутия магьосник започва с детската книга на американския автор Лиман Франк Баум „Вълшебникът от Оз“ („The Wonderful Wizard of Oz“), издадена през 1900 г. Историята е за приключенията на срамежливата Дороти, която живее във ферма в Канзас и мечтае за един по-добър живот. Тогава торнадо отвява момичето, къщата и кучето ѝ във вълшебната страна на Оз, откъдето тя трябва да намери пътя обратно за дома. Добрата вещица от севера я съветва да тръгне по пътя с жълтите павета (станал емблематичен за произведението) и, стигайки до Изумрудения град, да открие вълшебника от Оз, който ще ѝ помогне да се завърне в Канзас. По пътя си Дороти се запознава с Плашилото, Тенекиения човек и Страхливия лъв.

 

И въпреки че музикалната класика от 1939 г. и мюзикълът от 1975 г. са тези, които са останали в съзнанието на хората като първите музикални прояви на героите от детския роман, всъщност сценичният дебют на историята се случва много по-рано. Две години след издаването на книгата в Chicago Grand Opera House се появява театрално музикално представление под името „Магьосникът от Оз“ („The Wizard of Oz“), а на следващата година то е преместено и на Бродуей. Тази музикална екстраваганца слага началото на много артистични кариери, както и на вълната от продукции, посветени на героите на Баум.

 

Най-известната от тях е, разбира се, считаният за един от най-добрите филми на всички времена, „Магьосникът от Оз“ от 1939 г. Тази филмово музикална класика дава нови визуални измерения на историята за Дороти, в чиято роля влиза незабравимата актриса Джуди Гарланд. Други емблематични актьори, които взимат участие в иновативната за времето си с песните и ефектите продукция, са Рей Болджър като Плашилото (станал известен с танца на Плашилото), Джак Хейли като Тенекиения човек и Бърт Лар като Страхливия лъв.

 

 

NBC спешълът „Магьосникът: на живо!“, който ние ще имаме възможността да гледаме, е вдъхновен от две емблематични по-ранни адаптации, а именно – мюзикълът от 1974 г. и последвалия го през 1978 г. филм.

 

Бродуейската продукция „Магьосникът“ („The Wiz“) е рисковано начинание. Тя поставя историята от обичаната вече класика в прожекторите на една нова светлина – в контекста на модерната афро-американска култура. Драматург е Уилям Ф. Браун, а музиката и голяма част от либретото е на Чарли Смолс. Представлението отваря през 1974 г. и след като получава смесени отзиви дебютантът продуцент Кен Харпър решава, че спектакълът ще затвори след първата си вечер на Бродуей (следващата година). С изцяло афро-американски състав мюзикълът обаче прави чудо и вместо да приключи своя сценичен живот той продължава да се играе още четири години на Бродуей; печели всевъзможни награди, сред които 7 награди „Тони“ (включително за най-добър мюзикъл), а емблематичната песен „Ease On Down the Road“, станала известна дори преди мюзикъла, се превръща в популярен сингъл, записана от групата Consumer Rapport.

 

 

Успехът на бродуейския мюзикъл съвсем логично е последван от неговата филмова адаптация, която продължава да следва идеята за напълно афро-американски актьорски състав. Филмът е една урбанизирана версия на историята за Дороти и фантастичната страна Оз, която тук е един вълшебен Ню Йорк. Филмът се казва „Магьосникът“, продуцент е Роб Коен, а като Дороти виждаме Даяна Рос, която толкова силно иска ролята, че буквално прави всичко по силите си, за да я получи. Тя отнема ролята на Стефани Милс, която играе Дороти в бродуейската продукция. Когато режисьорът Джон Бедъм разбира, че Милс ще бъде заместена от Рос, той напуска филма, казвайки, че персонажът не е на Рос. Тя е прекалено възрастна.

 

Филмът, който включва и имена като Майкъл Джаксън в ролята на Плашилото и Тед Рос като Страхливия лъв, е по-скоро неуспех. Той обаче се превръща в култова класика сред афро-американската публика, сред феновете на Джаксън и в блексплотейшън киното.

 

 

И ето че през 2015 г. идва артистичната комбинация от бродуейския мюзикъл и последвалия го филм – живото излъчване на NBC на „Магьосникът: на живо!“. То е копродукция между Юнивърсъл Студиос и „Цирк дьо Солей“, който предоставя акробати за някои от сцените като тази с „Торнадото“. „Магьосникът: на живо!“ е излъчен 40 години след оригиналния мюзикъл и е изключително високо оценен с неговата много по-цветна, много по-бляскава визия на фантастичната страна Оз.

 

Въпреки класиките, разказали тази история, които са се настанили в съзнанието ни, този модерен мюзикъл е истинска наслада за очите и ушите. Актьорският състав озарява сцената с таланта си и предоставен ни от канала TheShowsMustGoOn, показва един различен начин на протест срещу насилието – подкрепата на артистите от афро-американски произход.

 

Линкът към постановката вече не е активен.

 

 

от

публикувано на: 12/06/2020

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: