Музикотерапията е божествено изкуство

18/05/2020

Музиката е добре познат релаксант, антидепресант, който някои от нас приемат осъзнато и целенасочено, други без да се замислят биват омаяни и понесени на крилете на това божествено изкуство. За много хора в днешно време музиката е шанс да се излекуват. За това се грижи Музикотерапията.

 

Тя е широкообхватна и с течение на времето в нея се оформят различни направления и специалисти. Има такива, които работят само с ритъма, други само с хармонията, само с тембрите на различни инструменти и гласове, само с упражнения за гласа или пък с двигателните процеси при свирене на различни инструменти. Има също така терапевти, които работят само с определен вид заболявания. Основно музикотерапията се дели на неврологична и на психологична. В момента у нас има повече музикотерапевти, които се занимават по-скоро с психологична помощ.

 

„Музикотерапията е ценна не защото се опитваме да направим хората музиканти, а защото същите мозъчни зони се дублират с активността на мозъка при най-ежедневни човешки дейности. Понякога няма друг начин за достъп до тази активност и музиката се оказва изключително полезно средство” – казва Цветина Панайотова, музикотерапевт в Клиниката по психиатрия на УМБАЛ „Александровска“. Тя е първият музикотерапевт, интегриран в реална болнична обстановка. По света тази професия е самостоятелна вече повече от 100 години, като е интегрирана в системата на конвенционалната медицина.

Преди да се обърне към музикотерапията, Цветина има чудесна кариера на професионален музикант. Свири на цигулка от 4-годишна. Излиза на голямата сцена, когато е само на 7 години. На 8 печели първа награда в голям международен конкурс – „Ян Коциан“ в Чехословакия. Пътувания, турнета, над 10 престижни награди в сериозни международни конкурси. През 2000-та година заминава за Лондон с пълна стипендия за обучение със специалност цигулка в британската академия за музика и театрално изкуство „Gildhall School Music and Drama“. Там завършва в класа на проф. Ифра Нийман. След Великобритания завършва Музикалната академия и у нас. За първи път се докосва до музикотерапията като дисциплина в Лондон, когато я записва като свободно избираем предмет. Впечатлена от лечебната роля на музиката, наблюдавайки как работи терапията в реална болнична среда, Цветина започва да посещава все по-често заниманията на групите с тази специалност.

 

 

Музикотерапията се превръща за Цветина в нещо много важно и първостепенно. Тя с интерес следи развитието на специалността в световен мащаб и създава контакти със специалисти от различни страни. Цветина е една от първите, които се записват да учат тази музикотерапия, след като тя е създадена в Музикалната академия у нас от проф. Нева Кръстева и получава чудесната възможност да се учи от чуждестранни специалисти, които да поемат специалния предмет.

 

Днес ви срещаме с нея по повод музикалните инициативи, предприети от нейната фондация „Да бъде“, които тя и колегите ѝ насочват към медиците на първа линия в борбата с COVID-19 и техните пациенти. Музика, това е което един артист, изпълнител може да предложи в най-тежките моменти за хората. Добра дума, духовна наслада и поне замалко откъсване от тежката действителност. В интервюто с Цветина ще чуете подробности за това, как и вие да се докоснете до магията която създават. Ще разберете кой и как се включва, за да помага. Чуйте, какво си казахме:

 

 

Автор: Юлия Гатдерова /Музикален редактор/

от

публикувано на: 18/05/2020

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: