Новата българска музика без клишета!

18/02/2020

Винаги в историята на музиката (а може би сега повече от всякога) младите са припознавали посланията в песните на любимите си изпълнители посредством готини бийтове, мелодии, вокални линии и композиционни части. В настоящия контекст българската музика и нейните често изкуствено възвеличавани „звезди”, самодоволно носещи се по астероидна инерция, повече от когато и да е било се нуждаят от задълбочено слушане на модерни артисти, и осезаемо излизане от зоната на комфорт на сродните им души. А новите артисти от тези ширини очевидно разполагат с потенциал да им осигурят крещящата нужда от отрезвяване. Ето и аргументите. 

 

Кинематографичните INNERGLOW

 

Липсваше мащабност и инструментална свежест в съвременната китарна музика от нашите ширини. И ето, че с трети видео сингъл за последната година триото Innerglow ни ги предлагат. При това с ясно звучене, приятни вокали и безкомпромисна визия. Картинката на видеата на момчетата би била достойна дори за вероятно най-близкия чуждестранен еквивалент – Muse. Клиповете, представящи песните на Innerglow са реализирани с мащабност, напълно отговаряща на техния стил и мислене. 

 

Най-новият пример за това  се казва “Little Magnets”. По думите на фронтмена Тодор Ковачев песента описва навлизането на човека в дебрите на лудостта. Но без това да звучи непременно лошо. Замисълът на групата се оформя по безрезервно атмосферичен и омагьосващ начин. А феновете им заслужено ще стават все повече и повече. Защото инди сцената се нуждае от нещо повече от добре настроени китарки, за да върви напред.

 

×


Вселената от таланти: NIYA

 

Дано не натоварваме Ния с прекалено много очаквания, но в музикално отношение тя сякаш разполага с изключителен потенциал. Усещаме го в авторските песни на 24-годишния талант. А преди тях публиката се влюби в различното ѝ присъствие, избирайки я за победител в един от иначе пагубните музикални формати. Всъщност Ния ни допада с естественото си поведение и тотална насмешка към популярността. Вероятно специфичният ѝ поглед към света се определя от работата по социални инициативи, авантюристичния ѝ дух и тоталното несъгласие с установените норми. 

 

Вдъхновението за втория си видео сингъл „Endless Charade“ Ния дължи на един уъркшоп, провел се между артисти от чужбина и България. Вследствие на разговорите си с тях Ния открива обща нишка в личните им истории. „На въпросното събитие всеки творец ни сподели по свой начин едно. Когато достигне до определена известност сред публиката, феновете изграждат някаква представа за тях. А тя значително се разминава с личното им мнение за своята натура.“. 

 

Констатацията дава импулс на Ния и тя избира темата за водеща. По текста на авторската си песен работи заедно с нейната приятелка и съученичка Калина Воденичарова. Лириките са се появили буквално за минути в телефонен разговор по линията България – Германия и в крайна сметка резултатът си заслужава споделянето. 

 

 

×

 

Дръжте се здраво, представяме ви: VOЛEN

 

Новата вълна артисти се отличава с провокация. Историята познава твърде много примери за прибързано иронични повдигания на вежди пред младежи, изострящи атмосферата с динамика. Да ви признаем, родната ни, малка по размери и ресурси сцена, може да се гордее с разнообразни изпълнители. Личности като Стругаре, Dorothy Takev и Kay Be, както и Волен, успяват да демонстрират колко по-шантава може да бъде новата музика. И то не в ролята си на странични наблюдатели, а на артисти, заставащи с лицата и идеите си. 

 

Защото музиката, светът, изкуството, всичко върви напред. Колкото и странно да звучи някой трак, вероятно трябва да отделим повече време, за да стигнем до лицата на културата, обществото и личностите, които са го създали. Така вероятно бихме опитали да си обясним трансформацията на деликатните вокали на Волен в композициите на Southwick, през отдадените реге концерти, за да стигнем до експлозивното му трап откровение. Чуйте го и преценете сами! Текстът е на Волен, бийтовете на Косьо Бешков, познат като Kay Be. 

 

×

 

Смелостта да бъдеш ти: VICK

 

Vick, след силното начало на кариерата си и може би внезапното, стряскащо внимание на публиката, продължава да търси себе си. Пожелаваме ѝ да не се случи скоро, защото резултатите са градивно качествени. Новият ѝ видео сингъл “Eternal Eyes” разкрива личността на младата изпълнителка. Това е песен, която преминава през много емоционални и мисловни метаморфози, текст, който се модифицира от просто осъзнато състояние до лично притежание на вечна вяра.

 

Идеята се ражда от история, свързана с Vick и нейното собствено усещане за емоционален контакт и връзка. Нейното определение за това какво представлява връзката на един човек със себе си и този човек в очите на друг човек. Позволяваме си да цитираме младата изпълнителка, защото тя сякаш намира най-верните думи: „Цял живот съм търсила себеусещането си в интимен контакт с някой друг и вие сами знаете, че това може да се превърне във един вечен цикъл от хаос и себеомраза. Е намерих го! Но аз знаех, че отивам натам предварително, успях да осъществя осъзнаването, че аз живея в нещо специално и че съм на Земята именно чрез усещането си за връзка с някой друг.”

 

Благодарение на лични истории световни артисти от ранга на Били Айлиш, Lil Nas X и King Princess успяха да постигнат слушания и внимание, на които доказани изпълнители биха им завидели. 

 

×

 

от

публикувано на: 18/02/2020

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: