Семейство Аденуга: „Успехът е в творчеството!“

11/11/2020

Историите за новите любими артисти доста често започват с трудно детство. Те живеят със спомените от разделени, вечно каращи се родители. В училище бъдещите големи на музикалната сцена остават някак неразбрани и потискани от масата. Много често тези таланти намират единствения смисъл в изкуството. В общия случай – за изразно средство избират музиката. 

 

Наблюдават се обаче и алтернативни сценарии. Задружни, многодетни семейства изразяващи желание, въпреки враждебната среда, да извоюват за себе си и любимите нови перспективи на развитие. Семейна среда, която се базира на осмислени ценности, пулсиращи в ДНК-ато на всеки член на домашното огнище. 

 

Колкото и да се превръщат в екзотична рядкост, примерите от втората хипотеза в модерния свят са реалност. Вероятно най-яркият образец във Великобритания тези дни представлява прочутото семейство Аденуга. Вече близо 40 години те живеят и търсят място под слънцето на блуждаещия от тъмни коридори Северен Лондон. Сменяли се различни квартири, но никога не са изоставили стремежа да следват своите идеали. В резултат на тази концепция Острова, а и светът, познава блестящи лидери на обществено мнение и артистичен талант. Техните имена са: grime титаните и създатели на иконичния лейбъл Boy Better Know: Skepta (Джоузеф младши) и JME (Джейми); радио водещата и медиен иноватор Джули, и най-малкият в стаята – Джейсън – графичен дизайнер и художник на анимации. 

 

Четирите пораснали хлапета обожават да се смеят на спомените от детството. С мило чувство се присещат как желанието им да се забавляват наравно с техните приятелчета с възможности ги е мотивирало да намират начини да са щастливи. Сред детските компании през 90-те били супер популярни състезанията с колички по възвишенията на кварталите Хекни и Тотнъм. За да разполагат Джоузеф младши и Джейми с такава “картинг количка”, братчетата нахлуват в близката фабрика. Оттам се снабдяват с касетки и палети за шаси. А в работилницата на баща си откриват нужните отвертки и болтове, колелца от стари въртящи се столове, а с пружините стъкмяват същински задвижващи механизми.  

Тази извънкласна дейност им дава важен житейски урок. Формулира го бъдещият grime любимец JME: ”Ако искаш нещо и го нямаш в наличност, направи си го!”. А, най-големият син в клана Аденуга, Skepta допълва с нотка носталгия: “Какъв живот беше това, човече! Можехме да създадем всичко, което ни хрумнеше. Нямахме нужда дори от пари…”. 

 

Именно тези схващания за света стоят в основата на вероятно най-креативното, модерно, артистично семейство в днешна Великобритания. През изминалата декада, споменатите Skepta и JME дадоха тласъка на шумната втора вълна на популярната сред афро-англичаните grime музика. По тяхна идея се разви и превърна в истинска машина за възможности колекитива Boy Better Know. Благодарение на усилията на всички в лейбъла, Skepta и JME се качиха на сцените на емблематичните фестивали Гластънбъри и Wireless. А, през 2016-а година, албумът на Skepta – “Konnichiwa”(с корицa дело на най-малкия брат Джейсън) получи най-престижната музикална награда за студиен проект на Острова – Мъркюри.  

 

 

Поводите за гордост в семейство Аденуга обаче далеч не се изчерпват тук. Единствената дъщеря Джули извървя самостоятелно пътя от водещ в пиратското радио Rinse FM до международен мегафон на различната култура. При това в ефира на огромния носител на промяната – радиото на гиганта Apple – Beats 1. След 5 супер успешни сезона на нейното шоу, представящо новите звуци от Острова, Джули реши да остане вярна на семейното кредо. Отдели се от Apple, за да реализира YouTube проекта – “#JuliesTop5”.

 

Къде обаче се корени вярата в собствените възможности на тези 4 нигерийски деца? С какво те са възпитани по по-различен начин от своите връстници, така че те да избегнат неприятностите на улицата? 

 

Повечето отговори публиката открива в новото мемоарно издание на Майката в семейство Аденуга – Айфи. Тази есен се появи нейната лична изповед, озаглавена: “Безкрайното богатство”. За основа на книгата Айфи Аденуга използва дневниците си, които пише от 80-та. Годината, в която окончателно емигрира от Нигерия в мегаполиса Лондон. 

 

Първите спомени на основателката на популярната със своята артистична енергия фамилия ни връща в тъмни времена. Гражданската война в Нигерия се разгаря, когато Айфи е едва на 10. Хората от племето игбо и други етнически колонии от южните и източните части на страната се отделят, обявявайки нова държава – Биафра. Като част от фамилия от игбо на Айфи и на нейните невръстни братчета и сестричета им се налага да напуснат столицата Лагос. Следват ужасяващи две години и половина на гражданска война и размирици. В тях живота си губят над 100 хиляди души. Блокадите спират всякакви храни, стоки и горива. Айфи си спомня: “Нямаше абсолютно нищо за ядене. Обработката на земята не даваше нищо.”. Селищата в новата страна са обречени на глад. Цифрата звучи още по-стряскащо. Липсата на храна погубва близо два милиона човешки животи. Включително и две от братчетата на Айфи. 

 

 

Затова, когато войната най-после свършва и Биафра, макар и трудно, се присъединява отново към Нигерия, нигерийското момиче се решава на голяма крачка. През 1980-а заминава за Лондон, намирайки си работа като хигиенистка в щатска банка насред Лондон. Заплатата е 11 паунда на седмица. Нейни приятели любезно я съветват да се върне обратно у дома, тъй като оцеляването в английската столица може да бъде по-трудно дори от лишенията в Нигерия. Айфи проявява твърдоглавие. Записва се да учи специалност “Бизнес мениджмънт”, а за да може да си плаща семестъра започва и втора работа в престижен клуб-казино. Там среща голямата любов – Джоузеф старши. 

 

Двамата бързо разбират, че са един за друг и до средата на 90-те вече могат да се похвалят с 4 здрави и умни деца, дом с три спални и спокойствие, че най-после са на правилния път. Той преминава през живот в общежитие, където едва успяват да си платят сметките. Място, в което всички семейства се трудят поне на 3 места, а удоволствията се броят на пръстите на едната ръка. За онези времена Skepta откровено споделя: “Живеехме в паралелна реалност. Когато прекрачиш къщния праг, ти вече си в друг свят. Приятелите, хората около теб, те могат да живеят отсреща, няма значение…. Те просто не разбираха онова, което се случваше в семейство Аденуга”. 

 

Куклата в семейството, Джули, възкликва: “Когато видехме количка със сладолед в парка, никой от нас не реагираше. Инстинктът ни подсказваше, че нашите нямат пари да ни вземат и на четиримата!”. Затова в началото на новото хилядолетие, когато grime културата начело с Wiley и Dizzee Rascal изгрява, двамата братя Джоузеф и Джейми знаят, че е дошъл техният час. Започват да приспособяват програмите за правене на бийтове към техните настолни компютри. Събират се приятелите от махалата, за да творят готини лирики. Снимат всичко с портативни камери. Осъзнават, че разполагат с нужния талант да покорят родния Лондон. А кой знае, какво следва. 

 

 

Артистичността им започва да се търси в люпилните на grime културата. Skepta и JME стават задължителни гости в пиратските радиа. Партитата, на които изпълняват своите тракове, стават все по-претъпкани. Младежите из цял Лондон започват да откриват в BBK вдъхновение и импулс за развитие. По същото време най-малкият брат Джейсън вече сериозно рисува за различни филмови студиа, развивайки индивидуален художествен талант. А Джули учи мениджмънт на сценични изкуства. Бъдещият медиен феномен разказва: “Моята креативност не се проявяваше като при тези тримата. И може би това беше причината част от мен да изпитва тъга. Живеех с идеята, че винаги трябва да съм в помощ на някого. Така се превърнах в средното дете, което умее да комуникира с всички и по всяко време”. Тези качества на Джули Аденуга ще я превърнат след време в абсолютен хит в ефира на интергалактическото радио на Apple. 

 

Бащата Джоузеф старши дава искрата на своите деца за това как да създават нещо с ръцете си. В Лондон той учи архитектура, а неговата сръчност неведнъж създава чудеса от подръчни материали. Майката Айфи признава с блеснал поглед: “Умения, знания, творчество – всичко това децата ми научиха от Джоузеф. Аз ги накарах да вярват в своите идеи и да бъдат искрени.”. 

 

Наред с безспорните успехи на всеки един техен проект, братя и сестри Аденуга вече радват родителите си и с най-голямото богатство – внуци! Покрай тях целият клан си спомня един невъзможен следобед в края на 2018-а година. Младши пристигнал първо в дома на своите родители с новината, че чака дъщеричка. Само няколко часа по-късно, без да подозира благата вест от Skepta, JME и неговата съпруга също идват до дома в Северен Лондон. Съобщението е идентично – дамата е бременна с момиче във втория месец! Когато това стряскащо съвпадение се случва, Джули се разплаква, а Айфи едва не припада от вълнение. Татко Джоузеф стои в кухнята, клатейки глава: “Това е лудост!”. 

 

Никой от фамилията Аденуга обаче не се притеснява за бъдещето на малките момиченца. Те ще бъдат възпитани в същите неизменни принципи: няма нужда да купуваш прекрасен живот за своите деца, трябва само да го изградите заедно.”.

 

от

публикувано на: 11/11/2020

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: