Свободата на духа в „Другия свят“ на Мария Димитрова и Боян Ангелов

11/12/2020

Не за първи, а сигурни сме не и за последен път ще обсъдим съвременния израз на българския фолклор. Неговата енергия, запазила се през векове страдания, носи самочувствие, от което винаги ще имаме нужда. Но за да го оценим, вероятно трябва да го опознаем, да изследваме традициите на нашия род, възприятията за света, да потърсим отговори на настоящите въпроси назад във времето. 

 

Чрез мисленето и анализа на модерни личности от 21-и век имаме възможност сами да извлечем най-важното. Богатството се намира там някъде из скриновете на старите ни къщи, в разказите на някоя блага баба, приседнала за раздумка край къщния си праг. В снимките на нашите прародители ще открием може би нещо от личното ни ДНК. Ще си обясним някои черти от характера и постъпки в живота. И най-същественото – тези на пръв поглед вехти знания ще ни нашепнат опит и мъдрост как да се справяме с предизвикателствата на днешния ден. 

 

С тези идеи потеглят към едно неочаквано дълго, но и красиво пътешествие двама вдъхновяващи артисти.

 

Единият безспорно изглежда по-познат на световната публика. Инструменталите, бийтовете и аранжиментите на Боян Ангелов, известен с артистичния псевдоним Boyan (Boyan Music), надникват от разнолики жанрови проекти. На прима виста се сещаме за сингъла “Дагоеа” от дебютния албум “Звяра” на хип-хоп иконата ЖЛЪЧ. В колекцията на музикалния продуцент откриваме още краткосвирещия запис “Wake Up” заедно с Рут Колева. И за да дооформим търсещия му дух, добавяме drum’n’bass формацията LQ, създала фенове във Великобритания. Сред тях и водещи DJ-и и радиоводещи от индустрията. 

 

 

До Боян смело и твърдо застава талантливата, винаги работеща по невидимите детайли, изпълнителка Мария Димитрова. Богатият ѝ на изразни средства глас също наднича от прекрасни вокални проекти – един от тях е и камерната формация Spectrum, от която се отдели преди години, за да се отдаде изцяло на своите търсения и стремежи. Допреди повече от три лета Мария се е развиваше през призмата и спецификите на R&B културата. Там позиционираше магнетичния си тембър и присъствие. Веднъж обаче се налага инцидентно да подготви фолклорна песен. Тогава изпитва някакво вълшебно и съвършено ново чувство и осъзнава, че е пристъпила прага на друг свят. А този космос се нарича български фолклор – с неговите традиции, обичаи, културни ценности. 

 

Живеем в ера на унификация. Период от развитието на човечеството, когато голяма част от развитите общества ползват едни и същи средства за комуникации. Възприемат начин на поведение и битие от по-напредналите страни. Процесите са необратими и определено бихме отбелязали виждането, че те се случват за добро. Ние българите също успяваме да повдигнем нивото благодарение на нови знания и маниери. Негативните аспекти на глобализацията си ги знаем – губим родното самосъзнание, обезлюдяваме китни краища с удивителна природа, забравяме личната и общата ни история. И може би най-страшното – губим младите си таланти. При това безвъзвратно. 

 

Но да се върнем на Мария Димитрова и Боян Ангелов. Осъзнавайки искрената емоция от фолклора, изпълнителката се заема сериозно с предизвикателството да научи повече за българските традиции, показани чрез народната музика. Пътува, за да настройва професионалните си сетива. Слуша едни от други по-смайващи хорове из цялата страна. Среща се с чисти и сърдечни хора, успели да пренесат през поколенията характерния дух и обичаи на българина. Под тяхно влияние в съзнанието на Мария се заражда идеята да разкаже съвременни истории по свой, личен начин, но слагайки в палитрата изразните средства на фолклора. В младия артист назрява концепцията за албум, насочен към днешните млади, само че през призмата на техните прадеди.

 

 

А откакто свят светува, младите ги осмисля обичта – към семейството, към родното място и най-вече към най-милия човек. Този, с когото ще създадат семейство. Заедно със своя творчески другар – Боян, привлечен в изследването на българските традиции, Мария попада на любопитна взаимовръзка между фолклорните празници и създаването на младо семейство по нашите земи. От момента, в който момъкът хареса девойката и тя му отвърне, разкривайки чувствата си, до мига, в който левентът официално поиска момата от нейните родители. И ако те дадат своята благословия, се вдига сватба. 

 

Мария и Боян постепенно нареждат пъзела на традиционния календар. Оказва се, че начинът, по който са подредени народните празници един след друг, има значение. При това в същината им човек може да разкрие историята на това, как се създава здраво семейство. Само чуйте! Започваме с коледарите – кои са те, как са облечени, пред кого се представят. Нежното равновесие – кои момичета могат да бъдат лазарки, какви ритуали изпълняват, за кого спускат по реката пръстен с пролетни цветя. Идва Гергьовден с неговата традиция мъжът да люлее жената и да се любува, да ѝ се радва. И стигаме до летните празници, при които се подсказва кое е подходящото време да се съберат двамата млади.

 

Ръка за ръка с обичаите и празниците вървят и фолклорните песни. Те също са изтъкани от чувства и желание за споделяне. Само че, за да осмисли съвременният човек традициите, така че да се събуди неговата душевност, неговото ДНК, той трябва да се заслуша. Но как да се случи магията? Мария и Боян взимат решение. Ще опитат да съчетаят авторска фолклорна музика(!) с прави бийтове, насечени, хип-хоп, фюжън, трап моменти и електронна среда. 

 

 

Вокалните линии са изцяло композирани от Мария Димитрова. Както се чува във всички 9 песни от албума “Another World”, тя използва хармонии и мелодии от фолклорните традиции. Текстовете към песните са също лично творчество. Хитрината се съдържа в автентичността на думите и словосъчетанията, изцяло попили народните традиции. За да бъде записът интересен за слушане, Боян и Мария решават често да сменят настроенията в композициите и изразните средства. 

 

Чуваме народни инструменти – мистиката на кавала в песента “Само Една” – навсякъде в албума те са измайсторени от Александър Михайлов. Придаващият, днес ще кажем парти настроение, инструмент гъдулка се разкрива на различни места. Долавяме гъдулката отчетливо и неподражаемо в трогващата композиция “Молитва”, изсвирена със замах от Мартин Владимиров. И, разбира се, във вероятно най-експерименталния трак “Маказ” с така подходящ тропик бийт, преминаващ в бляскаво сватбено хоро. Тук лъкът умело играе в ръцете на друг майстор – преподавателят от Широка лъка – Ганчо Гавазов. Китарите в целия проект са дело на Дени Славчев. Той ни печели с вълнуващите цветове, които е добавил най-вече в “Обич” и бижуто “Де Зайде”. Многогласната традиция също разгаря емоции в съзнанието на слушателя. Особено, където са оставени в почти акапелно изпълнение – към финала на албума – “Любов” и “Рождество”. За всепоглъщащите вокали на Мария Димитрова помагат нейната талантлива сестра Ваня Димитрова, откритието – Христина Йосифова, Любомира Павлова и Мирела Асенова от “Мистерията на българските гласове” (“Де Зайде”). 

 

Водени от вдъхновяващите Мария и Боян, всички те са създали изумителен, модерен и стойностен албум. “Друг свят”, в който епохите се смесват, чувствата ни завладяват, а песните ни напомнят за онези емоции, изпитвани, когато прекрачиш прага на бащината къща. С този проект двамата артисти демонстрират и нещо безкрайно важно – българският фолклор може да бъде слушан не само на празници или на характерните битови фестивали. Традиционната музика има място и във всекидневието ни. Само трябва да ѝ отвориш. 

 

 

 

от

публикувано на: 11/12/2020

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: