„Звяра“ Иде!

12/09/2019

Снимка: Михаил Георгиев – F-act

 

Когато солиден артист, във всеки смисъл на думата, издава нова музика, сякаш всичко спира!

 

Тъкмо навреме се появява “Звяра” – първият пълнокръвен солов албум на ЖЛЪЧ, познат като един от най-изобретателните римотворци по тези ширини, част от So Called Crew и съавтор в албуми като „Удар“, „Вода и вино“ и „Прилив“. Записи, разтърсили душевния мир на всеки допуснал ги до себе си.

 

Новата тава пулсира с 13 парчета, даващи огромен смисъл в съвремие, позагубило от своята индивидуалност. Жлъчезар дава израз на прямотата, режещата си (само)ирония, искрящия си мрачен интелект, нечовешки техничния си флоу (речитатив) и… на перфектното си чувството за модерни мелодии. В парчетата от „Звяра” ЖЛЪЧ добавя към безпощадните лирики, разпяти вокали, издаващи уменията му да ни хипнотизира с припеви, от които избавление няма. И няма, и да има. Все пак сме в “Капана” на трап mixtape-а на Матю. Или поне той с отчетливо намигване ни дава подобна референция.

„Звяра“ – front album cover/Автор: Светлозар Стоянов – Свесто

 

Пастта се разтваря с Т.У.Р.” – акронимът на Тежък Уличен Рап”. Въвеждащото парче, в което ЖЛЪЧ се шегува откровено с неосъзнаването, колко страшни могат да бъдат “B” страните на столичните пресечки. Там, където Матю е израснал, но не държи да се връща. Смяната на темпото в римите, еталонът за бум-бап/хип-хоп инструментал от пловдивския бийт-мейкър Боята и LA усещането в разпятата думичка “келеме”, лекичко повдигат завесата за това, което следва. Словесни крошета и хоруси, за които селски биха завидели всичкото прочути рапъри от Атланта и лейбъла Quality Control. Агенти от класата на Migos, Lil Yachty, KYLE, Ty Dolla $ign и 6LACK след този петък горчиво ще ронят сълзи.

 

Виждаме изброените рапъри, поспрели удобно до луксозните си тур-бусове, докато ЖЛЪЧ ги изпреварва рязко с парче номер две. От интродукцията на „Направени така” ясно осъзнаваме – „Звяра” е “концептуален запис, интроспективен, смешен и мрачен поглед над първичните човешки пориви, често припознати като животински през призмата на родната действителност” (цитатът е от така ценната дефиниция на рапъра за собственото си творение). Осъзнаваме, че гласовите въведения ще ни преследват през всички 13 трака. За тях хип-хоп артистът споделя: „Това е паралелната реалност в България. Все едно гласът на лукавия и собствените ни гласове вътре в нас казват: „Брат, всичко е наред! Няма смисъл да се бориш за повече. Ти си супер. Всяка песен е посветена на един ред от цялото послание, което съдържа албума.” А авторът на статията допълва – интродукциите в “Звяра” напомнят по дяволски забавен начин глас на разказвач от научнопопулярен филм на National Geographic.

 

И ако „Т.У.Р.” те ориентира в общото настроение, то „Направени така” те спуска в дълбоката концепция на тавата. Припевът се усеща мрачно, подобно на задаваща се реалистична буря. „Отвътре знаете, че на тоя свят ще сте самотни. И трябва да ви е страх, защото няма ви го Бога! Не виждаш тука хората, направени на животни. По-скоро сме животните, направени на хора!”. С нацепените на срички куплети, върху минималистичния бийт на KINXCALVIN и изкусните скречове на DJ Delightful  потъваш доброволно в лоното на чудовището.

 

Следва „Дагоеа” – реалният първи сингъл от новия албум на ЖЛЪЧ. Парче обречено на успех особено в live вариант. Зверски трошащ и помитащ бас от продуцента Боян Ангелов a.k.a. Boyan Music, с грабваща брас секция и секващи дъха преходи. Идеята е наистина да се избухва в луди танци – първични, приятелски брутални с пого елементи. Нещо, от което най-после да станем “да го е’а!”.

 

 

×

 

 

За да се поуспокоим лекичко, на помощ идва трак с ясно послание “Не вдигай”. Инструментал отново дело на KINXCALVIN, повлиял по неочакван начин на ЖЛЪЧ. „Получих трака, след това седнах и написах лириките за два часа. Нещо, което никога, никога не правя! Всичко в това парче, всяко семпълче ме водеше към това, което казах. Песента е за съвестта и за компромисите. Все вълнуващи ме теми.”

 

Следващите две парчета, отново по думите на рапъра, са „двете страни на една и съща монета. Исках да си направя майтап с два основни стереотипа, блуждаещи в съзнанието на хип-хоп манияците“. „Ваш’те знаят ли” разполага със скандално забавен хорус и бийт на световно, трап ниво от пловдивския продуцент Kay Be. Същественият, щекотлив въпрос се повтаря отново и отново, иронизирайки безсмислените поп парчета по лилаво-розовите музикални канали.

 

На тотално обратния полюс на батерията е „IBANBG38RZBB91554027471107”. Всъщност тук някъде, по средата на „Звяра” идва момента да признаем: Матю Стоянов a.k.a. ЖЛЪЧ е гений. И ако се чудите дали заглавието на трака представлява истинска банкова сметка или е произволен избор на числа и букви.

 

Да, потвърждаваме.Това Е! реалният IBAN на артиста. “Всички ще си платите!” – допълва Геният!

 

 

„IBAN….” и десетият трак „Nil Mirari” (в превод от латински “Не се възхищавам никому”) пръсва мозъците на слушателите с бързината на римите и дълбокото неразбиране кога по дяволите ЖЛЪЧ успява да вземе глътка въздух. Римна ракета от открития космос, така бихме искали да опишем тези два епизода от “Звяра”.

 

Под номер 7 в траклистата се появява парчето „Единак“ – дълбоко емоционално звучи то. А и бийтът на Явор Зографски, познат, разбира се, и като продуцентът SMYAH, представлява едно от най-ранните творения. Инструментал, върху който доволно са тръскали глави ЖЛЪЧ и непрежалимия Бате Доуен. „Трябваше да го направим заедно, но не стигна времето на земята” – с горчивина споделя Матю. Целият “Единак” олицетворява хомогенността на инструменталите и римите в „Звяра”.

 

Той продължава рязко с не по-малко мрачно настроение, повлияно от бийтмейкъра iTrak. Едно парче, рисуващо картини от сексуални фантазии и реалност за една платоническа любов. За нея няма бъдеще, но „Капан”-ът е труден за отказване.

 

„Асмодей” към момента на третото слушане на записа, за автора на статията си остава ярък фаворит. Страхотна мелодичност в припевите, приличаща по свой си начин на разпяването от „Т.У.Р.” и „Единак”. Без да бъдат претенциозно сложни като изпълнение, водещите и бекинг вокални линии ни разкриват поетичната и вдъхновяващо уверена личност на Жлъчезар. С тези свои качества той продължава да впечатлява публиката – искрен, каквото му е в главата – това му е и в устата, и безкомпромисен с крайната продукция. В случая основна заслуга за нея има Ростислав Алберт, познат с псевдонима си Roasty Suave.

 

Целенасочено най-зловещият трак е оставен за почти-финал. „Суха кръв” е песента, от която откровено може да те обземе страх. Хорър усещане както от флоуа на ЖЛЪЧ, така и от инструментала на вездесъщия Гена от So Called Crew. Тук откриваме и единствения гост артист в „Звяра” (ако не броим обаждането на Grigovor към края  на „Направени така”). Неговото име е Имера и за много хора, а и за нас, той демонстрира, на какво са способни младата хип хоп генерация. Ако иска да бъде повече от дегенерация.

 

 

С последните две глави от великолепното си произведение, Жлъчезар вече е абсолютно сериозен в социалните си послания. Едно от солидните в тях до известна степен препредава популярна мисъл на режисьора Милош Форман. Всъщност фразата в “Зоопарк” до голяма степен обобщава смущаващо неорентирания хаос, в който някои от нас виреят. Други се опитват да живеят, а трети се борят да го правят по-смислено. В крайна сметка, артистът държи слушателите сами да си направят избора:

 

“В к’во ти се живее? В джунгла или в зоопарк?! В единия случай си роб, в другия – забравен от Бога звяр!”. 

 

 

Традицията от дискографията на So Called Crew повелява – най-силните парчета да бъдат оставяни за финал. “Ако всеки ден” ще те накара, надяваме се, да помислиш върху това, колко лесно е да бъдеш поредния лош анонимник в този свят. Или алтернативата да биеш контра на всичко дразнещо и пошло. Да го даваш по-смело, С Вяра в по-доброто на този свят.

 

Албумът „Звяра” излиза официално на 13-и септември, и лесно ще можеш да го откриеш във всички стрийминг платформи: Apple Music, Spotify, Bandcamp или каквото ползваш. 

 

А част от „Звяра” на ЖЛЪЧ можеш да слушаш в „60/02” – съвместното им предаване с Мартен Роберто в ефира на Радио София. Запис от епизода тук:

 

Автор: Боян Бочев

 

 

 

 

от

публикувано на: 12/09/2019

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: