Кого ще слушаме през следващото десетилетие?

18/12/2019

В края на втората декада на 21-и век на всякакви места излизат различни музикални класации, припомнящи най-слушаните артисти и техните песни за последните десетина години. Социалните мрежи ни подсещат със сантимент какво сме вършили и какво ни е вълнувало през този период преди 5, 6 или дори 10 години. 

 

Е, ние от Бинар, решихме да обърнем фокуса, насочвайки го към предстоящите незабравими емоции, повлияни от някои от все по-шумните музиканти от целия свят. Ще забележите преобладаващото присъствие на дами в нашите очаквания за следващите големи звезди. И това никак не трябва да ви изненадва. Жените в днешната музика се открояват все по-ярко и отчетливо. 

 

Billie Eilish

Започваме с любимката на милиони тийнейджъри по света. Навършващата през декември едва 18 години LA изпълнителка, отдавна превзе стрийминг платформите с краткосвирещите си проекти. А през пролетта и с първи цялостен албум – “When We All Fall Asleep, Where Do We Go?”.  

 

Овациите за Billie Eilish и основния ѝ композитор, братът на Billie – Fineas не стихват. Както меломаните, така и музикални критици са изумени от сложните инструментали на парчетата. Ухото се привлича и от яркия индивидуален стил на дуото – странна, но и завладяваща смесица от синт мелодии, дълбоко покрити поп бас линии и резки преходи. Детайлите на песните сякаш се събират в дълбоките вокали на Billie. А когато се заслушаш в тях, откриваш важни послания за свръхочакванията към съвременния млад човек, свикването с това да влияеш на милиони хора и искреното желание да заявиш себе си. 

 

Billie продължава смело да го прави и неслучайно, заедно с брат си Fineas отнесоха три от първите награди на стрийминг платформата Apple Music –  за артист, албум и композитор на годината.

 

 

Koffee

Познавате ли Koffee?! Тя е истинско явление на хоризонта на съвременната ямайска музика! Израснала с китара и музиката на друг чудесен артист от тази субкултура – Protoje, 19-годишната дама обръща главите на значими музикални експерти от двете страни на Атлантика. Ценното при Микайла Симпсън е нейното постепенно нахлуване в ефира. Въпреки че е артист на мастит лейбъл – Columbia Records – ямайската дама се движи със своето темпо. Предстои през 2020-а да се появи дебютният ѝ дългосвирещ албум. 

 

С времето ще става все по-разпознаваема от меломаните по света. Огромен потенциал се крие в ефектните начини да комбинира разнообразни стилове под шапката на типичната ѝ карибска душевност. Любопитно би се получило, ако продължи да работи с някой от успешните музикални продуценти в Щатите – артисти като Pharrell, Migos, 6ix, Khalid, No I.D., James Blake и други.

 

Потенциалът при Koffee обаче е толкова шумен, че дори с едва десетина дотук издадени песни, през миналото лято тя стана част от големите фестивали – британския Glastonbury, Anterwerp в Белгия и Summer Jam в Кьолн. Публиката на тези места заобичва интересните вокали на изпълнителката още от първите ноти и нейното безпогрешно чувство за афро ритъм в комбинация с така характерните карибски рифчета. 

 

Усещаме ги и ние, сигурни в успеха на Koffee за следващата декада!

 

 

Rosaliá

Харесва ли ви разходката ни из музикалните въздушни коридори по света? Вече акостирахме в Лос Анджелис и Кингстън, Ямайка, а сега пристигаме в по-близката до нашите ширини Каталуния. Там с фламенко настроение ни посреща 26-годишното чудо Rosaliá. Барселонската дива вече покори латино света. Доказателството: раздадените през ноември в Лас Вегас престижни Латино Грамита. Тях Rosaliá ще помни завинаги със спечелените златни грамофончета в основните категории за най-добър албум и най-популярна песен на годината. 

 

Защо обаче е толкова успешна и най-вече популярна сред младите слушатели по цял свят възпитаната в корените на латиното изпълнителка? Трудно е да се отговори с едно изречение на този въпрос, тъй като Rosaliá в много отношения олицетворява истинско явление. Каталунката успя да съчетае умело фламенко изкуството на вековете с модерните трап бийтове. В комбинация с провокативни визуализации и пленяващи изпълнения на живо Rosaliá създаде за година и половина колекция от модерни хитове. “Malamente”, “Di Mi Nombre”, “Pienso Tu Mira” и най-новото “A Palé” са свидетелство за класата на Rosaliá. 

 

Желаем ѝ успех и занапред.

 

 

 

NИYA

Логично е да стигнем до музикални таланти от нашите ширини. Страшно много любопитни имена можем да открием наоколо, но сякаш едно от тях се отличава със свое приглушено сияние. NИYA е момиче, което спечели последното издание на предаване, търсещо новите гласове в България. Но не по тази причина попада в нашия преглед. Даже напротив. Някак привикнахме победителите в споменатите формати скорострелно да бъдат забравяни в невъзможността им да изразят себе си. 

 

Е, при Ния очевидно случаят не е този. Поне това личи от интимните ѝ концерти и единствения ѝ досега сингъл “By Myself”. 

 

 

Отличителният тембър на 24-годишната дама, чувството ѝ за китарни поп мелодии, в съчетание с усет за точни музикални сътрудници (Денис Попстоев – Southwick, Preyah, Руши Видинлиев и Kay Be – ЖЛЪЧ, Дороти Такев) ни вдъхва увереност за бъдещето на NИYA. При това далеч извън пределите на България. 

 

С постоянство и интересни идеи ще се получи. Доверете ни се, ние сме професионалисти! 

 

Not3s

Каква би била една музикална обиколка из бъдещето без поглед върху Острова? Там музикалните процеси винаги са се развивали със супер динамика и поява на музикални надежди. И ако в момента grime културата изглежда визитна картичка за модерна Англия, то усетът ни показва, че стилът с времето ще става по-мелодичен. Теорията ни се въплъщава в настоятелните колаборации на Ed Sheeran с хора като Stormzy, незабравимото включване на артист от ранга на Burna Boy в тежките атмосфери на Dave или дори обмяната на енергии на Skepta и друг нигерийски топ артист Wizkid. 

 

Дългият списък се допълва от 21-годишен младеж от лондонския квартал Хекни. Люк Оланриважу Одунайки или както си го знаем Not3s вече успя да изкачи някои класации за популярни песни на Острова. При това го направи без сериозен лейбъл зад гърба си, дори само с мисктейп проекти в чантичката. Безпогрешният план на Not3s обаче работи благодарение на композиторските му умения да съчетава по завладяващ начин афро суинга и хубавите вокални линии. 

 

И, ако се оглеждате за нов звук, който да ви постопли след 5 и 30 по мъгливите софийски улици, ви предлагаме този. При това на сериозен рипийт.

 

от

публикувано на: 18/12/2019

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: