Феноменът Santan Dave = Новата островна култура

26/09/2019

На 19-ти септември, в лондонската зала Eventim Apollo бяха връчени прочутите със своята специалност и фенски заряд награди Mercury Prize. Статуетки, отличаващи най-добрите дългосвирещи албуми, издавани от английски и ирландски артисти и банди. Изборът за финалистите се определя от жури, традиционно съставено от продуценти от индустрията, радио и телевизионни водещи, журналисти, композитори и дори актуални изпълнители. Набързо посочваме по-познатите личности в журито за наградите Mercury 2019-та година: Ани Мак – водещ и истински лидер на новата музика в ефира на BBC Radio 1, Майк Уолш – музикален директор в радиата BBC 6 Music и Radio 2, грайм явлението Stormzy, Уил Ходжкинсън – главен рок и поп критик на The Times, изгряващата звезда на поп ефира Джорджа Смит, композиторът Джейми Кълъм и кой ли още не. 

 

Всички те се нагърбват с тежката, но и приятна задача да подберат най-качествените дванадесет студийни проекта, появили се на Обетования остров през изминалите точно толкова месеца. Спазвайки ритуалите, музикалните експерти и тази година се спряха на еклектични имена. Интелигентният поп-рок на четворката от Манчестър The 1975 и оксфордските юнаци – Foals, откровените пънкари – едните с китари Idles, другият с динамичен флоу slowthai, джазираните алтернативни симпатяги black midi, уелската инди-фолк фея Cate Le Bon, R&B бижуто NAO със записа “Saturn” и породилият разместване на обществените пластове – Santan Dave или само Dave. Ще бъдем любезни към вас и ще ви предложим пълния лист с претенденти.

 

×

 

Роденият през 98-та Дейв Оробоса Омереге трудно би се побрал в дефиниция. Нито личностно, а още по-малко стилово. Младежът се справя гениално с римите, посланията, композициите, актьорската игра, аранжирането и… вие можете сами да си допишете качествата му. Като немски речник, винаги можеш да развиваш представата за подобни музиканти. Израснал по задните улички на квартала Стретъм в английската столица, Dave от 14 годишен свири усилено и измисля мелодии на пиано. Образованието си изкарва в смесеното светско и духовно училище – Академия “Свети Марк”, за да продължи по-късно с профилите право, философия и етика в Ричмъндския колеж. И понеже очевидно си се справя перфектно в много роли, изпълнителят от нигерийски произход следва в Лестър, специалности “Звукообработка” и “Политически науки”.

 

Наред с интелектуалното си развитие, момчето от страната на “орлите” бързо се трансформира в мъж. Личните трагедии в живота му следват една след друга. Едва дете Dave остава без баща, а след дванадесетия си рожден ден се озовава със статут на единствения мъж в семейството. По-големите му братя влизат в затвора, а житейският му пример – Кристофър Омериге получава доживотна присъда за убийството на тийн момичето Софьен Беламоуадън на лондонската метростанция Виктория.

 

×

 

Историята на Кристофър и преживените от Dave трудни емоционални моменти стават повод и се превръщат в основна линия на дебютния му албум „Psychodrama“. През всичките малко повече 50 минути в проекта се чуват част от разговорите с личния психиатър на британския хип-хоп артист. По този начин явлението в островната култура заявява смелост и решителност да бъде максимално откровен към хората, които го харесват. А и към самия себе си, разбира се.

 

Тези качества на популярния жител на квартала Стретъм са ярко демонстрирани и от пилотния сингъл от първия му дългосвирещ запис.

 

×

 

Тракът „Black“ до такава степен разбуни духовете, че дори колеги и приятели като водещите в BBC Radio 1 – Грег Джеймс и Ани Мак размениха противоречиви туитове по темата. Лидерът на обновения сутрешен блок, Джеймс даде гласност на слушателските притеснения от ротацията на парчето в ефира на медията.

 

В защита на Dave се изказа ирландската новаторка Мак с категорична позиция: “Ако се чувствате истински засегнати от младеж, говорещ открито за цвета на кожата си и как това формира идентичността му, проблемът остава ваш.”. Едва ли някой обаче може да отрече интелекта и безкомпромисно качествените лирики на едва 20 годишния изпълнител. Увереност в собствените сили, белези от тежкия живот на сирак и единствен мъж в семейството, отговорен за всеотдайната си майка, откровена и добре аргументирана гражданска позиция – всичко това присъства в творчеството на Dave.

 

×

 

И сега, огромната изненада, поне за музикалните личности извън пределите на Кралството – албум, започващ с парче на име “Psycho” и с финал, осмислен от гласа на осъден на доживотен затвор млад мъж, спечели годишната награда Mercury. При това напълно заслужено. Защото след иноваторите в грайм движението от 2000-те години: Dizzee Rascal, Wiley, друг британец с нигерийски корени – Skepta и Stormzy, Дейв Омoрeге продължава да пише история. Пример за хиляди неизвергнати тийнове по света, човекът от южен Лондон е на върха на играта си. При това със съдържание, личен стил и послания. Значи, все пак можело и така да успееш в днешния огледален свят? Ха!

 

Актуалните новини за Santan Dave обаче никак не спират до тук. Преди две седмици мега звездата Drake поднови поредицата “Top Boy”, влизайки в обувките на благосклонен продуцент. Едва ли беше изненада за някого, че в третия сезон на хитовия сериал (вече част от каталога на Netflix), поддържаща към главна роля получи именно талантливият господин от Стретъм.

 

И, ако още се чудите защо популярността на музикантите с китари все по-рядко прави значимо обществено впечатление, ето и отговорът – партито и силното музикално вдъхновение се радва на нов адрес: грайм и хип-хоп културата. Там се говори открито за истина, там експериментът наистина се получава. Там се променя статуквото и социалните теми не са неудобни за никого. Напротив, от тях започва всичко.

 

 

 

от

публикувано на: 26/09/2019

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: