Най-добрите албуми на български музиканти за 2019-а година – част 1

23/12/2019

Изминаващите дванайсет месеца бяха отличен период за българската музика. Особено за онази, която за съжаление не всеки ден се върти във форматираните комерсиални радиа, уж музикални телевизии или добре планирани от ПР-ите сайтове за поп култура. Благодарение на факта, че живеем във време, когато всеки може да влезе в ролята на музикален редактор на своя ден, артистите, групите и като цяло музикантите от връхлитащия ви списък стават все по-обичани. 

 

Искрено ни мотивира все по-сериозният интерес към личностите, отдали се всецяло на идеята да творят музика. Да търсят техните начини, чрез които идеите им да срещат цветни, усмихнати и смислени хора. Вярваме, като вас! 

 

След това тържествено интро, нека започнем с продукциите от български артисти за 2019-а. Подредили сме ги по азбучен ред, за да бъдем максимално безпристрастни. Ако изявите желание, ще се радваме да прочетем вашия ТОП 3, да речем. При всички случаи приятно слушане и четене:

 

 Dead Man’s Hat – “Emotional Shortcut”

Инди-групата водена от фронт дамата Ража Ел Файес и музикантът Илияна Георгиева от минимум пет години изчакваше удобния момент да предложи на своите фенове завършена продукция. И ето, че това се случи точно навреме.

 

В края на лятото Dead Man’s Hat издадоха дългосвирещия проект “Emotional Shortcut”. В него музикантите се постараха да ни докажат колко е важно да се обръщаме по-често към себе си и най-близките си хора. Клиширано оформено в едно изречение, но далеч по-интровертно и истинско послание, разказано в осем алтърнатив парчета. Те, вярваме, дават само началото на творческия път на инди-фолк агентите от Dead Man’s Hat. 

 

Desy – “Audiobook”

Символ на така модния LA beats звук, малко ни е трудно да повярваме, че “Audiobook” е дебютният запис на изпълнителката и композитор Деси Андонова. Все пак нейният дълго чакан личен дневник с песни вече е в ушите ни. Ние трудно бихме могли да сме по-щастливи.

 

10 ефирни парчета, с които пътуваме из различни места: от Скандинавието, до софийските пресечки “Оборище” и “Кракра”, та чак до споменатия бленуван Западен бряг на Щатите. Разкошът струи от всяка сричка, от акордите, съ-продуцирани от лидерите на нестандартното поп звучене тук: Божидар Василев-Trombobby и Васил Вутев-Soulization. И, ако като нас предпочитате за Коледа хубави мелодии и уютни прегръдки с любимите хора, то значи бутонът “плей” е всичко, от което се нуждаете. 

 

 

Funky Miracle – “Edge of Time”

 

Появил се в последните дни на годината, краткосвирещият проект на Funky Miracle “Edge of Time” дава актуална снимка на начина, по който се чувства младият човек днес. Под формата на ярък дисплей момчетата и момичетата всячески се опитват да замразят времето в онзи конкретен момент на щастие. Но дали онова, от което истински се нуждаем, за да бъдем пълноценни, не е точно обратното? 

 

Широко усмихнати, чистосърдечни и далеч от изкуственото възприятие за света през погледа на някой друг, значително по-познат човек от социалните мрежи. Отговорите и въпросите си остават най-достоверни за слушателите на шестте пиеси, написани от седем пораснали момчета. Отгледани с фънк-любов, но готови за предизвикателствата на живота. Ще ги посрещнат в отлично настроение. Съветват ви и вие така да постъпите. 

 

×

 


Hayes & Y – “Safeplace.”

Усещането, че всяка година отново и отново обсъждаме постиженията на инди бандата Hayes & Y е хубаво. Защото това е част от успеха. Постоянството, наред с желанието да се развиваш заемат основно място на семинарите на тема: “Как да бъдем успешни лидери?”. 

 

Встрани от шегите, Благо, Радо, Ивайло и Денис продължават да доказват, че човек трябва да рискува личния си комфорт в името на повече и разнообразни музикални фенове. Ефектът им се получи за минимум трети път с последния краткосвирещ проект на Hayes & Y, във връзка с интрото логично озаглавен “Safeplace.”. Алтърнатив мелодии, но украсени с поп синтове и нужната полираност ни отвеждат в света на безспорно най-стойностната българска група напоследък. 

 

 

Jahmmi – “Raw Session”

Темата за експорта на български музиканти в посока Острова се проектира и в дебютния студиен проект на денсхол и грайм артиста Jahmmi. Както вече споделихме, неговият “Raw Session” вдигна осезаемо нивото на родната музикална сцена, добавяйки модерни вибрации в цялостната музикална картина по нашите ширини. 

 

В композиторското си мислене Jahmmi категорично ги е надскочил, така че оттук нататък не бива да ви изненадват съвместни проекти с агенти от ранга на Killa P или Sir Spyro. Изкачването на dreadlock младежа по стълбите към професионалните му мечти добива видими очертания. А това се дължи на перфектно конструиран, изпълнен с различни завои из популярните в Англия стилове проект. Леко подсказване от наша страна: през 2020-а чакаме още горещи тракове от Jahmmi, така че нека поддържаме нивото с това:

 

 

ЖЛЪЧ – “Звяра”

 

В китайската традиция всяка година минава под знака на различни животни. Те закрилят живота ни по свой специфичен начин и със своята енергия придават цвят на мислите и делата ни.

 

Е, ако спазваме китайската нумерология, смело бихме се произнесли: 2019-а в българската музика премина под знака на “Звяра”. Матю Стоянов, обичан под псевдонима ЖЛЪЧ се спря, изследва своето артистично и човешко аз, видя посоките за подобряване на авторската си музика и го направи. Надскочи се. Не обаче с целта да се съревновава с някого или да изпъкне, понеже това се изисква отвън. 

 

Не, Мистър ЖЛЪЧ искрено, с желание да обърне внимание на хората колко е определящо да останат сами със себе си, създаде албум, за който ще си говорим с годините. Защото той е точно толкова добър, нали така?! 

 

 

 

Leena & Kamen – “Sooner or Later”

И финалът на първата част на експозето ни, вдъхновено от албумите на български артисти през последната година, завършва с продуцента Камен Колев и талантливата изпълнителка Leena. 

 

В някаква степен те двамата изненадаха публиката с изключително стойностен мини-албум, разказващ романтични истории на фона на хубав soulful и R’n’B звук. Добро начало за тях двамата като творци, но ще се радваме да бъдат по-дейни в близко бъдеще.

 

Тази тенденция сякаш се явява основен проблем при младите български музиканти. Побиват ударно знамето, но след това чакат твърде дълго време за следващите си проекти. Така веднъж привлечените меломани забравят за тях и се налага с новите си песни да стартират от приблизително кота 0. 

 

 

Ние обаче не бихме искали да допускаме тази грешка. И още следващата седмица ще продължим с втората великолепна седморка в българската музика за 2019-а.

Весели празници и до скоро!

от

публикувано на: 23/12/2019

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: