Кълновете – мода или необходимост

19/03/2020

Пролетта вече е тук, а с нея и всичко, което можем да вземем от природата, без да се налага задължително да отидем на пазара, за да потърсим пресни зеленчуци. А всички ние имаме нужда от тях, може би точно сега повече откогато и да било. Жителите на големите градове, в които трудно се настаняват идеите за градско земеделие в мини мащаби, и в които нарастващото отчуждение в момента добива институционални, а поне по наше мнение и плашещо рестриктивни параметри, безспорно трудно ще си набавят хранителни продукти (за тоалетната хартия нищо няма да кажем, а ни се иска). Спасението на света е лична работа, бихме казали, както лична работа е и краят на света. Спасението тръгва от личната отговорност, личната грижа за тялото, която неминуемо се превръща в грижа и отговорност за другия. Именно тук на помощ идват кълновете, които всеки може да си приготви сам и да консумира заедно със семейството си във време, когато такива малки и на практика лесни решения се оказват не просто мода, а начин да се храним добре и дори необходимост.

Как да си направим кълнове? На пазара има съдове за покълване – чинийки от пластмаса или керамика със сито, което предпазва семената от преовлажняване и позволява лесното им измиване. Това съвсем не означава, че можем да покълнем семена само и единствено с помощта на този уред. Сито от неръждаема стомана има всяка хубава тенджера под налягане, продавана в комплект за готвене на пара, а в краен случай можем да ползваме марля, която да поддържа оптимална за покълването влага. В кълновете, които ще отгледаме сами, има витамини и минерали, а съдържанието на протеини в тях, набавяни обикновено от яйцата, месото и някои суперхрани, ще ни изненада. В същото време те ни осигуряват растителни фибри, които са полезни за храносмилането, и не на последно място – те са забавен и смислен начин да ангажираме себе си и семейството в дните на изолация.

 

Сред най-популярните и най-лесни за приготвяне кълнове са пшеничните, а те като че ли покълват и най-бързо – за не повече от три дни ще имате свежа добавка за салатата си с леко сладникав вкус. Изненада за нас представляват кълновете от нахут – като част от семейството на бобовите растения тези кълнове ще ви осигурят достатъчно белтъчини, витамини и бета-каротин. Кълновете от соя, които някои от нас свързват предимно с китайската кухня, покълват от семената на боб Мунг и им е нужна тъмнина и повече време, но дали като добавка или като основна съставка на салатата ви – качествата им са безспорни.

Кълновете от леща – те са лесни, покълват бързо, с интересен вкус са и можете да ги добавите към всяка салата. Богати са на протеини и въглехидрати (от сложните), както и на фолиева киселина и калий. Фаворит сред кълновете за нас са тези от лук – фини като косъмчета, те носят вкуса на лука и можете да ги ползвате вместо него, а пък тези от кресон са с вкус на ряпа и са леко лютиви. За покълването им е нужно повече време, но си струва да изчакате. Можете да опитате със семена от синап – тогава пък ще имате кълнове с вкус на горчица и можете да ги ползвате в дресинг за салата.

 

С уред за покълване можете да се сдобиете на почти символична цена, но той няма да отмени ежедневната грижа за кълновете ви – проветряване и изплакване. Тази грижа ще ви осигури чиста храна, в която няма да се развият микроорганизми заради прекомерна влага. На пазара се предлага и български уред за покълване, който „сам прави“ всичко – отнема излишната влага и осигурява свеж въздух за кълновете и пониците (вече израсналите малки растения). Основното предимство на храненето с кълнове е в засищащите фибри на младите растения и високото съдържание на витамини и микроелементи.

Както с всяка храна обаче, и с консумацията на кълнове трябва да сме внимателни – те могат да са и рискови за хора с автоимунни заболявания, а пък кълновете от люцерна съдържат и алергени, тъй че информирайте се преди да ги включите в менюто си. Въпреки всичко, именно вниманието към храната, която слагаме на масата, е основна грижа в един свят, в който на качеството на хранене се гледа двояко, и в момент, когато изглежда, че не храната ни е най-важното. А ние смятаме, че колкото по-естествена е тя, толкова по-добре за нашето здраве и за здравето на планетата.

от

публикувано на: 19/03/2020

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: