От дебел татко до Ултрамен

28/04/2020

Хората лесно си поставяме етикети един на друг – наркоман, смотаняк, дебел, грозен. Също така трудно можем да си представим човек да се промени. Получава се малко като в приказките – едните са лоши герои, другите са добри. Много често можем да чуем и репликата ”бивш наркоман няма”. Промяната е труден процес и доста често ние самите се отказваме да се борим и да се променим, защото нищо не се получава от първия път. Рич Рол е един символ на промяната. Той отхвърли всички митове за средната възраст и на 50 години се нареди сред най-издръжливите атлети в света. Спокойно можем да го наречем нечовек. Той свали 30 кг и успя да се справи с пет триатлона „Айрънмен” само за седем дни.

Момент на яснота

 

В нощта преди да навърши 40 години, Рич Рол преживява така наречения „момент на яснота“. Както всеки петък и този не е изключение – дебелият татко, уморен от работа, хапва 4 хамбургера, голяма порция картофки и солидно количество Кока-Кола пред телевизора. Така той се награждава за тежкия работен ден. Все пак се е преборил със зависимостите си към алкохола и наркотиците, и никога не си е мислил, че вредната храна всъщност може да го убие. До момента, в който не може да изкачи стълбите в дома си без да спира, за да си поеме дъх. Тогава бащата на четиригодишно дете разбира, че сърдечният удар е на път и трябва да вземе мерки. Това кара адвоката да отслабне и да се погрижи за тялото и здравето си. Той дава обещание пред себе си и семейството си, че ще се промени и ще преобрази живота си. Започва стриктна растителна диета и шест месеца по-късно, почти без опит, взима участие в екстремното събитие за издръжливост, известно като „Ултрамен”. Това е триатлон със супер мащаб. Тридневно състезание, обхващащо 320 мили на остров Хаваи, включително 10-километрово плуване в океан, повече от 260 мили с велосипед и двоен маратон. Рол не само завършва състезанието, той става 11-и. Това го мотивира да се състезава в по-тежки събития като „Айрънмен”. Там завършва пет триатлона на различни хавайски острови за по-малко от седмица. Неговите постижения привличат международното внимание и похвали. През 2009 г. Рол е обявен за един от „25-те най-издръжливи мъже в света“. Така се превръща в мотивация за всички бащи на средна възраст, които водят застоял начин на живот. Вдъхновява ги да подобрят своята диета, фитнес и дългосрочно здраве.

Алкохолът като начин на сближаване

 

Рич Рол от малък обича спорта. Плуването е една постоянна част от живота му и негова детска мечта. И той е на път да я изпълни, след като е посветил всичко на този спорт. На 16 години има обещаващо бъдеще като професионален плувец. Става възпитаник на Станфорд и е състезателен плувец, който се бори за стипендия за Харвард. Той е една от младите надежди, но проваля всичко. Като несигурен тийнеджър използва алкохола като средство за вписване в общността. От плувец номер едно той става купонджията, който си тръгва последен. Момчето, което за да се отпусне трябва да изпие едно голямо. Можете и сами да се досетите, че кариерата му на плувец отива на вятъра. 20-годишният Рич изпуска шанса си и се пропива. Той осъзнава, че трябва да помисли за бъдещето си по нов начин, защото вече няма да бъде състезател. Така се насочва към адвокатската професия. Не е неговата мечта, но поне ще изкарва прехраната си. Което, разбира се, го насърчава още повече да пие.

 

Така Рол завършва университет и заедно с това става битов алкохолик. Намира си работа в добра кантора, където му се налага да крие, че е зависим от алкохола, а това налага от време на време да взима и наркотици. Това го отдалечава от близки и приятели и остава сам. Въпреки че мрази алкохола, той не може сам да спре да пие. До една нощ, в която шофира в нетрезво състояние, причинява инцидент и наранява пенсионер. Тогава Рич прекарва нощта в ареста. Освен че му отнемат книжката за определен срок от време, го изпращат и на 100-дневна рехабилитация, която спасява живота му. Чак когато спира алкохола завинаги, той осъзнава колко е загубил и как се е отдалечил от семейството си.

Пътят към щастието

 

В следващите 10 години Рол превръща алкохолизма в работохолизъм. Усеща, че трабва да се докаже като адвокат. През тези години започва и приключва нови връзки, докато не среща жена си Джули, която дава смисъл на всичко около него. Въпреки че намира любовта, той все още не изпитва пълно щастие, нещо му липсва и това е спортът. От спортист бъдеща надежда той се поглежда в огледалото и вижда на какво е заприличал – 40-годишен мъж с 50 кг наднормено тегло, който не може да изкачи стълбите без да си почине. Взима решение да се промени и днес на 53 години той изглежда повече от добре, състезава се и печели едни от най-тежките състезания в света. Развива успешна кариера като адвокат и качва стълбите без проблем. Чувства се щастлив. Издава книгата „Ултра здравето”, която посвещава на всички хора на средна възраст, които са оставили здравето си на заден план. Иска да бъде пример за всички тези хора, които са се отказали точно като него в онзи петък, когато не успява да изкачи стълбите. Също така да докаже, че промяната може да дойде и след 50-те години. Възрастта е просто цифра, всичко зависи от нас самите.

от

публикувано на: 28/04/2020

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: