Оранжерия или дом?

14/11/2019

Големите градове често предлагат повече и по-богати възможности, но ограбват в други отношения. Не са малко случаите, в които вместо към големия град, вълната на преселване е в обратната посока – към природата, която е много по-близо до човека в малки населени места с много по-рехаво строителство.

 

Писали сме вече за еко дом и за това как бихте могли да си направите такъв. В дома оранжерия, за който ще ви разкажем, е топло през зимата, която на север, в Стокхолм продължава цели девет месеца, така че едно средностатистическо семейство там разчита на отопление от средата на септември до средата на май. Всички знаем какво се случва в оранжериите, но семейството, изградило около къщата си цяла оранжерия, няма проблем с влагата и излишната топлина през летните месеци, тъй като стъкленият покрив на буквално стъкленото мехурче автоматично се отваря след като е постигната определена температурна стойност.

 

 

За да се построи оранжерията в този вид, е премахнат покривът на къщата, а това решение е предоставило на семейството допълнителна тераса – място за прекарване на свободното време, за игри или за почивка и достатъчно пространство за градинарство или дори слънчеви бани. И, разбира се, понеже не говорим просто за дом, свободното пространство между къщата и оранжерията е заето от градина, в чийто климат растат множество неподходящи за отглеждане на север растения. По този начин в градината на този дом растат смокини, грозде, домати и краставици, билки и подправки.

 

Такъв дом сам по себе си е еко, защото спестява първо разходи за отопление, второ, и далеч по-важно – самата енергия, стояща зад тези разходи. В студените месеци домът се затопля с печка на дърва, а семейството е изградило система за събиране и пречистване на дъждовната вода, както и система за компостиране, която предлага тор за растенията в градината. Едно от предстоящите неща, които ще го приближат до независимостта от други, най-често невъзобновяеми енергийни източници, са слънчевите панели, които семейството предвижда, така че къщата да бъде независима и самоподдържаща се система. Растенията пречистват въздуха и предоставят достатъчно кислород, а в комбинация с на практика необработената дървесина, с която къщата е облицована, домът заживява един нов естествен живот.

 

Разбира се, допускаме, че такъв тип решения са дългосрочна инвестиция, която не е възможна за всеки и навсякъде по света. А в интерес на истината не е и нужна навсякъде по света. Такива решения обаче биха могли да струват и много по-малко, а да предложат същото – домашно отглеждани зеленчуци и плодове, връзка и досег с природата, уют и нещо, което сме свикнали да наричаме свобода.

 

 

от

публикувано на: 14/11/2019

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: