Мари Кондо: японката, която направи революция в почистването

21/04/2020

Вероятността името Мари Кондо да ви е познато е много голяма. Книгата ѝ „Магията на почистването” и до днес е в топ 10 най-четени и продавани книги в България. От миналата година симпатичната японка дори има шоу в платформата Netflix. Преди да удари малкия екран, Мари Кондо работи като професионален организатор на домове в Япония и, разбира се, е автор на книги по темите за организирането и подреждането.

 

Методът ѝ на почистване е известен като метод Конмари. Това е прост процес, създаден да ви помогне трайно да сложите ред в дома си. Ако искате да направите огромно почистване, но не сте сигурни как да започнете, методът на Мари Кондо може да бъде това, от което имате нужда.

 

Шест основни правила на метода Конмари

 

Методът на Мари Кондо за подреждане не е точно предписана формула – опитът на всеки е малко по-различен, но има някои правила. Ако ги спазвате ще успеете да подредите дома си един път завинаги.

 

1. Ангажирайте се да почистите. Подреждането ще отнеме известно време и усилия, така че наистина трябва да почистите преди да започнете, в противен случай е вероятно да се откажете преди да сте готови. Помислете как подреждането ще се отрази на живота ви. Помислете, какво искате да постигнете като почиствате и организирате дома си. Как ще изглежда животът ви когато приключите? Предвиждайки това, ще ви помогне да останете мотивирани.

 

2. Завършете изхвърлянето на нежелани предмети, преди да започнете да организирате. Не можете да имате организиран дом, ако притежавате твърде много вещи. Винаги завършете процеса на изхвърляне, преди да се опитате да организирате.

 

3. Справяне с елементи по категория, а не по местоположение. Обикновено хората изчистват и организират една стая наведнъж, но методът на Кон Мари се различава тук, тъй като ви моли да сортирате артикулите според тяхната категория. Например, когато се опитвате да изхвърлите дрехите, трябва да съберете цялото си облекло отвсякъде в къщата, а не само това, което съхранявате в спалнята си.

 

4. Следвайте зададен ред за сортиране на елементи. Заръката е дрехи, книги, документи, различни предмети (известни като „комоно“ в света на KonMari), а след това, последни от всички, сантименталните вещи. Това правило е създадено, за да ви помогне да усъвършенствате инстинктите си за това, кои предмети ви правят щастливи. Освен това ви помага да не се разсейвате, докато подреждате.

5. Пазете само това, което разпалва радост. Вероятно сте чували тази част от философията на Мари Кондо. Не трябва да избирате какво да изхвърлите, а по-скоро какво да запазите. Ако не предизвиква радост (говори с вас по някакъв положителен начин), няма да ви е нужен в живота ви напред.

 

6. Изхвърлете нежеланите предмети. Съгласно метода KonMari, трябва да направите това, преди да можете да организирате. Следвайки очертаната поръчка, съберете всички ваши артикули във всяка категория и започнете да ги сортирате. Започнете като съберете всичките си дрехи в една голяма купчина (по този начин ще разберете, колко ненужни дрехи имате наистина) и решете кои да запазите. Как да направите това? Дръжте всеки предмет в ръка и помислете дали той ви носи радост. Ако се получи, страхотно – дръжте го! Ако не стане, можете да му благодарите и да го пуснете. Това, което някои пренебрегват е, че няма правило колко можете да запазите, ако това наистина ви носи радост. Ако всяка една книга на вашия рафт ви носи радост, задръжте ги всички. Методът на Мари Кондо просто ви моли наистина да помислите дали вашите вещи ще донесат нещо положително в живота ви напред.

Бонус съвети

Организирайте това, което остава

 

След като изхвърлите всичко от всяка категория, което не предизвиква радост, можете да започнете да организирате това, което остава. Мари Кондо няма строги правила за организиране на вашите предмети, но все пак предлага няколко идеи, как да ги съхранявате. Например, дръжте всичките си тенджери и тигани в един шкаф, вместо да ги разхвърляте из кухнята. Освен това всичко трябва да има своето място и след употреба трябва да бъде върнато на него. В идеалния случай трябва да организирате елементи по начин, който ви позволява да виждате всичко наведнъж, така че подреждането в чекмеджетата да е безпроблемно.

Списък за пазаруване за организиран дом

 

Докато KonMari се занимава повече с това, от което не се нуждаете, отколкото от закупуване на нови артикули, има някои продукти, които ще бъдат полезни в дългосрочен план.

 

Повече място за съхранение: Независимо колко нелюбими предмети изхвърляте, ако нямате къде да съхранявате това, което искате и имате нужда, домът ви ще изглежда претрупан. Независимо дали става въпрос за рафт за книги, склад за баня или шкаф за обувки, решенията за съхранение ви помагат да останете организирани.

 

Кутии или органайзери за чекмеджета: Мари Кондо препоръчва да използвате плитки кутии или разделители вътре в чекмеджетата, за да поддържате организирани елементи.

 

Почистване на консумативите: Ако правите правилно пролетно почистване, ще ви трябват средства за почистване, за да освежите дома си, преди да започнете да реорганизирате. Платове от микрофибър са идеални за почистване и прах. защото могат да се мият и използват повторно. Ако вашият дом ви се струва претрупан и имате прекалено много вещи, може да последвате съветите на Мари Кондо. Представете си, колко би било хубаво, целият ви дом да е пълен само с любими вещи.

от

публикувано на: 21/04/2020

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: