Моят кемпер е моята крепост

11/07/2017

3174

Лятото е синоним на пътуване, а кое пътуване ни дава най-голяма свобода, ако не пътуването с кемпер?

Старите изхвърлени каравани не извикват асоциация за щастлива почивка. Въпреки това тези превозни средства все по-често биват внимателно реконструирани на ръка и превръщани в кемпери, които се използват както за отдаване под наем, така и за постоянни жилища.

Линдзи Берисфорд и съпругът й Дейвид са направили от Бела, Мерцедес Спринтер, свой дом. Ентусиастите добавили в караваната резбована дървена ламперия, кухня в рустикален стил и ръчно изработена печка на дърва. През 2010 г. двамата се записали да участват като доброволци в Кения и решили да дадат Бела под наем.

3975

„Откривахме онлайн само каравани Фолксваген или фантастични пластмасови кемпери под наем”, спомня си Берисфорд. „Предположихме, че няма да има пазар за каравани като нашата, но в същото време не можехме да повярваме, че никой не би я наел.”

Бела станала толкова популярна, че при завръщането си двойката създала Куърки Кемперс, в момента 30-членен (и непрекъснато нарастващ) колектив от собственици на кемпери, които дават под наем превозните си средства, когато не ги използват.

Освен Бела, вече има Фин в Уест Мидландс, Мерцедес Вито с дъб и кедър в скандинавски стил, Ситроен Релей, наречен Клеопатра, в Девън, който привлича с витражен прозорец, панел от мед, направен от стар резервоар за вода, и стени, боядисани в рейсинг зелено.

6000

В Бристол се намира Присила, чийто собственик наел компанията „Рустик Кемперс“ от Херефордшир, за да изработи интериора, който включва кухненски шкафове, направени от стария дъсчен под на уелски параклис, и детски легла на два етажа с платно, ушито от производител на юрти.

„Нашият бизнес се гради върху все по-нарастващата тенденция към търсенето на ръчно изработени изделия. Това се отнася и до всички места, където хората прекарват времето си, включително кемперите”, казва Бил Годард. Бивш лесовъд, той основал „Рустик Кемперс“ със съпругата си Бекс през 2008 г., след като се появил желаещ да купи техния реновиран Лейленд, в който те живеели.

изтеглен файл

Сега дом за двойката, която управлява сайт за къмпинг туризъм и едновременно с това взема комисионни за поръчки на клиенти, използващи местни суровини, е каравана, тип „овчарска хижа” или „циганска каравана”.

„За нас това е идеалният начин на живот. Всичко, което научихме през последните девет години,  е, че ни е нужно малко пространство за живеене. Всяка зима пътуваме из Европа в Мерцедес Спринтер”.

За двойката от Корнуол Лорън Смит и Калъм Крисей караваната също не е само за почивки. Преди седем години те купили Фолксваген Т4, който нарекли Ролинг хоум, и напълно го преустроили, използвайки основно рециклиран бор.

4320

„Разгледах мястото и се опитах да го направя толкова уютно, колкото е възможно”, си спомня Крисей за караваната, в която има много готини дизайнерски детайли – от разтегателно легло и стенни рафтове до разноцветни керамични дръжки върху вратите на шкафовете.

След  повече от 80 000 мили, навъртени из Европа в Ролинг хоум, двойката превръща своята история в книга, финансирана от Кикстартер и сега публикува тримесечно списание, което прославя алтернативния начин на живот.

„Много хора се интересуват от кемпери. На по-дълбоко ниво, ако се замислите за жилищната криза и използването на енергията, ще стигнете до извода, че има много смисъл в това да живееш в малко пространство и че това също така подтиква хората към бягство и пътешествия”.

Processed with VSCO with m5 preset

Едно бързо минаване през мрежата и ще се натъкнем на множество сайтове по темата, като някои от тях са пълни с изображения на хора от цял свят, живеещи в каравани. Много популярен е профилът в инстаграм на художничката Наташа Лойър. Тя живее в Сиатъл в обновения Еърстрийм ‘72 заедно със съпруга и кучетата си. Достатъчно е да видите нейните кадри, за да поискате да опаковате багажа си и да станете част от тази караванна общност.

„Преди няколко години кемперите често бяха изработвани от евтини материали като ПДЧ и нискокачествен ламинат”, казва Крисей. Сега хората разбират, че ако използват хубави материали и заделят малко повече време за реконструкция, ще могат да превърнат тези малки пространства в невероятни дизайнерски домове. Така всеки притежател ще има право да възкликне като англичаните „Моят кемпер е моята крепост“.

изтеглен файл (2)

от

публикувано на: 11/07/2017

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: