Вратата – с главна роля в дома

02/04/2015

2Вратите са с главна роля за стила и функционалността на жилището, затова архитектите и дизайнерите обръщат особено внимание на този елемент, а по-голямата инвестиция в тях е напълно оправдана.

Вратите от естествено дърво традиционно се приемат за най-високия клас. За дълготрайността на продукта е особено важно качеството на материала – той трябва да е добре изсъхнал, а вратите да са от вертикални и хоризонтални фризове, за да бъдат здрави. Важно за трайността е и лакирането, което е на няколко слоя.

1Малко хора обаче избират естественото дърво, тъй като то е по-скъпо, а вратите са по-тежки и капризни. Вместо това се предпочита MDF с дървесен фурнир, който създава усещането, че вратата е от дърво, като има богат избор от нюанси и фладери. Още по-евтин вариант е ламинатното покритие, което реалистично имитира дърво. Изберете врата със здравото и практично покритие CPL (Continuous Pressure Laminate)  или HPL ламинат (High Pressure Laminate), който и след години остава без никаква промяна.  Обърнете внимание на пълнежа на вратата, той е определящ за нейната топло- и шумоизолация. Най-разпространен е нагънатият картон, тип „пчелна пита“, с който крилото е леко, хигроскопично, но неустойчиво на удар и усукване. По-висок клас е пълнежът от перфорирани плочи от дървесни частици (ПДЧ) с малка или по-голяма  плътност. С него вратата има по-добра звукоизолация, издържа на влага, устойчива е на удар и усукване.

По отношение на дизайна днес се предпочитат светлите врати с гланцов финиш или фурнировани в гамата на светлото дърво.

Една от тенденциите е вратите да бъдат максимално високи – до тавана, ако го позволява конструкцията на сградата, като така се създава илюзия за по-високо пространство. Друго модерно решение са вратите, които сякаш се сливат със стената. В този случай касата е вградена, вратата плътно прилепва върху нея и „потъва“ в стената, което придава усещане за цялост на обемите в интериора.

Вратите от матирано или огледално стъкло също са актуален вариант, като по този начин се създава усещане за по-леко, въздушно пространство и се използва максимално естествената светлина.

Дръжката е решаващ елемент в дизайна. Правилото е, че по-простите и изчистени решения крият по-малък риск от грешки.

Съвети при избор:  

3

Размерът задължително се взима от представител на фирмата, като това става при завършеното подово покритие и мазилки

Съобразете посоката на отваряне – ляво или дясно трябва да се уточни на място с консултанта

Ако зидовете са криви, поръчвайте каси с подвижни первази, така луфтовете  ще се поемат от тях.

Внимателно изберете цвета  – трудно е той да повтори цвета на пода, затова по-добре заложете на контрастно решение или  на хармония с по-отдалечен елемент.

Не използвайте големи стъкла, които лесно се чупят.

от

публикувано на: 02/04/2015

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: