Как се строи еко дом?

02/10/2019

Как се строи дом е добър и важен въпрос днес, когато по света има достатъчно бездомни хора, но и достатъчно свободни жилища, в които никой не може да се настани, вероятно защото никой не иска или не може да си ги купи. Как се строи дом е въпрос, на който може да се отговори по множество различни начини. За някои от нас е важно домът да е уютен, за други да е топъл, за трети – да е в нова сграда, а за някои е важно само да има къде да преспят. Има хора, които обичат вещите, а други харесват модерния скандинавски минимализъм, комбиниран с умни и естествени решения. Има хора, които ще кажат, че дом се строи с пари и такива, които ще кажат, че домът е целият свят.

 

В София днес се строи много, понякога неразумно, друг път – тъкмо напротив, понякога шумно, прашно и мръсно, а в някои случаи естествено, с оглед на заобикалящата градска среда и с отношение към множеството и различни елементи от нея. Има цели квартали и улици, върху които строители преселници са оставили отпечатъка си.

 

Може да се каже, че в световен мащаб се наблюдават няколко тенденции. Една от тях е притокът на хора към големите градове, където има работа, сигурен доход и много повече възможности за реализация и анонимност. Друга е тенденцията на преселението обратно – към малкия град, който предлага повече тишина и спокойствие. Трета е неономадството, когато хората живеят по малко и навсякъде, в зависимост от това къде по света се предлага работа в сферата, в която работят. И четвърта, все по-популярна тенденция, е именно тази, за която ще си говорим днес. Тя изисква много повече усилия, отдаденост и любов, отколкото допускаме.

 

Тази тенденция винаги търси различни, умни, екологични, а понякога и много по-евтини варианти и често пъти те се оказват outside the box. Как да мислим и строим outside the box, така че да рециклираме, да не замърсяваме и домът ни да бъде малко чудо, създадено в хармония с природата, e въпросът, на който ще се опитаме да отговорим в следващото видео:

 

 

×

 

 

Повечето от нас в някакъв период от живота си са мечтали за дом, който след появата на филмите по Толкин можем спокойно да наречем хобитска къща. Интернет изобилства със снимки и видео на подобни къщи – корени на тавана, дебели греди и уют от хармонията с природата. Мнозина от нас разсъждават за тези мечти именно като за мечти. Мнозина от нас разсъждават за подобни къщи като за невъзможни, част от свят на фантазиите, далеч от реалността, толкова трудно осъществими, че дори не си струва да се опитва. Ето, че това не е така и ние сме повече от радостни, че домове като този, от чийто градеж за кратко станахме част, са повече от възможни.

 

Строителите на къщата, за която ще ви разкажем, започват проекта си преди много години, когато купуват неголям парцел земя близо до София. Първото, което правят, е да насадят много дръвчета – мушмули, атласки кедър, върби, брези, ябълки, ели и прочее, които вече растат, готови да приютят под бъдещата си сянка две къщички чудо – едната съвсем мъничка и готова от вече няколко години, а другата голяма и в процес на довършване – с площ 80 квадрата и капацитет и условия, в които ежедневно може да живее четиричленно семейство. В парцела има езеро, в което днес вече цъфтят водни лилии и живеят шарани, докато семейството и приятелите им с общи усилия и любов вече трета година градят този дом.

 

Основите на къщата са поставени на дълбочина 80 сантиметра, стените са дебели 50 сантиметра, а конструкцията е направена от дървени трупи, както и конструкцията на покрива, върху който ще бъдат посадени растения. Прозорците са от троен стъклопакет, монтиран в дървени рамки и след това вграден в зидарията от класическа смес – пясък, глина, слама и вода. Такава къща буквално диша, през зимата държи топло, а през лятото прохладно. Отоплението ще бъде от печка в средата на къщата, която да поддържа топлина в две от спалните и в общото помещение.

 

Нашият екип стана част от градежа, от приготвянето на сместа и оформянето ѝ във влажни топки до пренасянето на топките чрез жива верига до човека, който измазва последните участъци от вече вдигнатите стени. Топките миришат – в сламата започва процес на млечно-кисела ферментация, задействан при смесването с вода, който е отговорен за по-добрата спойка на градежа. Следващото лято предстои финият последен слой замазка на стените, този път с нарязана на ситно слама в сместа, както и изграждането на под, който в части от къщата, например в спалните, може би ще бъде дървен, а в общото помещение по всяка вероятност ще е пръстен под. Това, от което се развълнувахме най-вече, беше естественото и мирно съглашателство при строежа на къщата. Тук няма бързане, всичко се прави спокойно и естествено, топка по топка и детайл по детайл. Така че голямата къща, в много близко съседство с малката, ще бъде не просто къща, а истински дом, направен буквално from a scratch и с много любов и търпение.

 

 

 

от

публикувано на: 02/10/2019

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: