Tapi Project от Гуджарат гостуват на „Аларма Пънк Джаз“ седмица след Шилпа Рей

03/08/2019

Заповядайте на музикално пътешествие отвъд стереотипите за Индия!

 

В най-топлите дни в началото на август, само седмица след гостуването на бруклинската рокендрол бенгалка Шилпа Рей, фестивалът „Аларма Пънк Джаз“ на БНР отново ще доведе Индия (или поне частица от нея) в Пловдив и София – съответно в неделя вечер (4 август) от 21:00ч. в клуб „Фарго“ (Пловдив) и понеделник вечер (5 август) по същото време във „Фотосинтезис“ на столичния булевард „Васил Левски“ (№57), където само преди месец „Аларма“ (заедно с платформата Stretch) представи и дуото на южноафриканския шаман Сибусиле К‘аба.

 

 

Tapi Project е алтернативна група от град Сурат (щата Гуджарат), откъдето минава едноименната река Тапи, а в музиката им съвременната градска култура на Западна Индия се преплита с влияния от Нина Симон, Ела Фицджералд, Radiohead, Бьорк,… от седемдесетарския психеделик-рок, от стила на пакистанската певица Абида Парвин (и въобще, връзките с пакистанската алтернативна сцена са доста силни: дори в текстовете на песните, писани от създателя на групата, китариста Йоги Санияуала, езиците хинди и урду често се смесват).

 

×

 

Ядрото на групата се състои от Йоги Санияуала и певицата Свати Минакши, които се срещат на конкурс за нови групи преди няколко години (единият – в ролята на жури, другият – в ролята на участник) и от тази среща произтича това, че всеки от тях напуска тогавашната си група, за да създадат заедно Tapi Project.

 

Освен на хинди и урду, пеят и на родния си език гуджарати. Текстовете им, а и цялата им музика, са посветени на общуването с хората, на пътешествието по света (но и на пътуването в самия себе си), на създаването на нови приятелства, на свързването с хората, въобще – на човешката страна на нещата в един свят, губещ всеки ден малко по малко човешкия си образ.

 

 

За тригодишното си съществуване са имали няколко турнета – в цяла Европа, в Югоизточна Азия и в Япония. В Гужарат са по-обширна формация, в която имат и ситар и други традиционни инструменти, но на турне пътуват като истински трубадури – само с полуакустичната китара с ефекти на Йоги, мощния глас на Свати и… с още един музикант – румънеца Сорин (на бас, а понякога и на други лесно преносими инструменти) – Сорин е познат на българската аудитория от участията си с със супергрупите Popa Sapka и Basska у нас.

 

От този сценичен минимализъм, който въобще не е минимализъм, ако се хванем да изреждаме всичките цветови и вкусови детайли на сингър-сонграйтърската адаптация на изключително жизнените им песните, Tapi Project не губят, даже напротив – печелят още едно измерение: на непосредственото общуване, което напълно заличава границата между сцената и публиката. И накрая публиката винаги припява с тях…

 

 

След пловдивския концерт и преди софийския ще има и музикална селекция на “Аларма Пънк Джаз“ с музика на велики индийци в рокендрола (от Шилпа Рей, през King Khan, та чак до The Grеat Munzini & The Astonishing Sotos), пакистански джаз, монголски и казахски прото-блус, айну-дъб от Хокайдо, индонезийски пънк, електро- и ембиънт от Камбоджа и други такива интересни неща, все на Изток от нас… Същата музика ще звучи и през следващите три дни – 3, 4 и 5 август на любимия ви 24-часов „Пънк Джаз“ стрийм на Бинар. Конкретно от 9:00 и 15:00ч. всеки от тези дни ще можете да слушате и албума на Tapi Project „Live At Kappa TV“ (2018).

 

В Пловдив концертът е със свободни дарения в ШАПКА-КУТИЯ, а за София билети по 10 лв могат да бъдат закупени онлайн в системата на EpayGo –  или на каса на EasyPay. Оттам нататък пък пътуването на групата продължава към Бургас.

от

публикувано на: 03/08/2019

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: