„Туин Пийкс“ уикенд на Пънк Джаз стрийма на Бинар на 13 и 14 юли

12/07/2019

Тази седмица от щаба на радиофестивала „Аларма Пънк Джаз“ на БНР официално обявихме предстоящото повторно гостуване на Криста Бел (позната на по-широката аудитория и като „музата на режисьора Дейвид Линч“ и „специален агент Тами Престън“ в третия сезон на „Туин Пийкс“) в София.

 

До 8 ноември, когато Криста Бел ще представи песните от новия си албум „Feels Like Love“ (албум на седмицата на 24-часовия Пънк Джаз стрийм) в Голямата зала на *Mixtape 5*, казват, имало време. Но това съвсем не ни пречи да ви спретнем един тематичен уикенд още сега, на 13 и 14 юли.

 

Селекцията на Пънк Джаз стрийма през тези 48 часа включва цели албуми на Дейвид Линч и Криста Бел (заедно и поотделно), ранните песни на Джули Крус, композирани от Линч и Анджело Бадаламенти, инцидентни появи на други „музи“ на режисьора като Ребека дел Рио, както и на източни гурута на упадъчния ембиънт-джаз като нашия стар приятел Алекс Хан Хунтай, който през 2012г. участва на фестивала „Аларма Пънк Джаз“ като електро-рокендрол звезда от паралелна реалност (Dirty Beaches), а само 5 години по-късно го видяхме и в 5-ия епизод на новия „Туин Пийкс“ като саксофонист на триото Trouble, в което свири заедно със сина на Линч Райли и с Дийн Хърли, дясната ръка на режисьора в областта на саунд-дизайна.

 

Разбира се, ще има и доста по-редки записи: примерно ключовата за последния епизод от стария „Туин Пийкс“ песен The Sycamore Trees (композиция на Линч и Бадаламенти, в оригинала – с гласа на Джими Скот), интерпретирана тук от Xiu Xiu, от японските психеделик-легенди Acid Mothers Temple (също герои на „Аларма Пънк Джаз“ от 2017г.) и от чикагското готик-американа дуо Gravemist. А междувременно, нека с това старо интервю от 2017г. си припомним и каква е връзката на Криста Бел с героинята й в сериала Тами Перстън (каквато я виждаме във филма на Линч и каквато я познаваме от книгата на Марк Фрост „Тайната история на Туин Пийкс“):

 

Малко повече от година след завършването на сериала Криста Бел написа и песен, вдъхновена пряко от „Туин Пийкс“, а именно – Blue Rose, която влезе и в новия й албум „Feels Like Love“.

 

P.S. Единствените излизания от света на „Туин Пийкс“ през уикенда ще са влизания в не по-малко мистични светове – тези на норвежците Madrugada, на пост-слъдж-минимал-джаз формацията Radare от Висбаден, или пък на бруклинската индийка Шилпа Рей – за нея изключението е дори правило, по съвсем обясними причини.

от

публикувано на: 12/07/2019

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: