Оцеляване с кауза

05/03/2019

Пирин е опасна планина особено в зимни условия. Това обаче не може да спре планинарите когато имат конкретна мисия. Предизвикателството, пред което се изправиха сървайвърът Цветан Найденов и приятелите му Светослав Атанасов и Костадин Коюв, се нарича “Оцеляване с кауза – Пирин”.

 

Целта е да бъдат преминати в суровите условия на планината 20 километра без вода и храна, а преходът да бъде заснет на 5 видеа. Крайната точка  – “Защитени жилища 1 и 2” в Банско, където да бъдат доставени храна и дрехи за хората с умствена изостаналост. Начинание изискващо не само добри познания за особеностите на Пирин, но и немалки дози смелост и физическа издръжливост. Цветан ни сподели неговата рецепта за оцеляване, която със сигурност ще е полезна за всички изкушени от планината.

 

Как стигнахте до идеята да направите 5 благотворителни епизода?

 

Искахме да започнем нов сезон от епизоди, в които не само показваме техники за оцеляване, но също така да допринесем и помогнем на нуждаещи се. Така стигнахме до финалната идея, в която да покажем 3 основни неща: техники за оцеляване, красивата ни природа и подкрепа към нуждаещи се. Смятаме, че в днешно време, все повече хора имат нужда от подкрепа. Благодарение на „Община Банско”,“Организация на българските скаути“, останалите спонсори, наши приятели, познати и също така много непознати, бяха събрани дарения. Бяха им предоставени най-необходимите за живеене неща, всичко това много зарадва хората от „Защитени жилища“ в Банско.

 

Как приеха хората с умствена изостаналост вашата инициатива?

 

 

С усмивка, разбира се. Бяха много развълнувани, както те, така и ние. Очакваха ни с нетърпение и ни приеха толкова топло, колкото малко хора могат да направят.

 

Какво научи за живота на тези хора по време на вашите срещи? От какво най-много имат нужда?

 

 

Това са истински хора с чисти сърца и желание за живот, повече от това на всеки друг човек. Хора, които са невероятни таланти в различни области. Хора, които нямат много, но живеят така, все едно са най-щастливите на този свят. Могат да ни научат на най-важните неща – да се радваме на живота, въпреки обстоятелствата.

Разбрахме, че имат нужда от някои основни неща и им и набавихме: зимни дрехи (грейки, якета, блузи, панталони), бойлер и малко провизии. Винаги има какво още…


Какви знания и умения са необходими на човек за да оцелее в Пирин? Кои са първите 3 съвета, които би дал на всеки отишъл в планината?

 

 

Всеки един трябва добре да се запознае с маршрута и мястото към което отива. Да предупреди познати или роднини преди тръгването си и също така кога планира да се върне. Задължително да има зареден телефон, със записан номера на ПСС (Планинска Спасителна Служба). Ако е със смартфон, добре е да изключи мобилните данни и wi-fi режима, за да пести батерия и само да прозвънява контролно през определено време.

 

Препоръчително е всеки да носи карта и компас и да има базови познания по ориентиране. Най-добре е да бъдат група от поне двама човека (никога сам), хем по-безопасно, хем по-забавно. Човек трябва да е подготвен и винаги да си носи достатъчно храна и вода за времето, което планира да прекара в планината, също така да сложи допълнително, за всеки случай. Добре екипиран и облечен, спрямо сезона, в който ще пътешества, както и допълнителни дрехи за всеки случай.

 

Смятам, че това са основни неща, не само за Пирин, но и навсякъде из планините. Накратко:
– зареден телефон
– добре екипиран и облечен
– достатъчно вода и храна

 

 

Оцеляващият нощува на открито в природата. Как се справяш лично ти със суровите условия през нощта в планината?

 

Избирам внимателно мястото, където ще нощувам, като се стремя дори да открия естествен подслон (както направих в Пирин), за да спестя усилия и време. Правя си навес или ако вече има естествен такъв, покривам дупки, за да не ме вали. След това си правя дюшек от няколко слоя сухи борови клони, които добре да ме изолират от студената земя. Събирам достатъчно дърва за огън и ако не е много мокро и влажно –  паля такъв. Пълня си бутилката със сняг и я топя на огъня, а ако няма такъв, я прибирам до тялото си, за да се стопи с телесната температура. Ако имам нужда да хапна нещо, през зимата е доста трудно да се намери каквото и да е, но ми се е случвало да изровя земни червеи (богати на протеини), които да си сваря или пък да ям направо. Освен това, вътрешната кора на белия бор е богата на въглехидрати и може да се препече на огъня, след което да се яде.

 

Опитните туристи и катерачи казват за Пирин, че е опасна планина. И ти ли си на същото мнение? Какво трябва да не забравяме, когато сме в Пирин?

 

 

Абсолютно на това мнение съм. Пирин е колкото красива, толкова и опасна. Но, човек трябва да се отнася с уважение към Майката Природа, без значение в коя планина или пък гора се намира. Та дори и в градската градинка да е. Затова призовавам хората да бъдат по-отговорни към красивата ни природа, като си събират боклуците и ги изхвърлят на определените за това места.

 

Друго важно нещо – природата винаги може да ни изненада с атмосферните си условия. Важното е да запазим спокойствие и да действаме решително без значение, дали  ще можем да продължим по пътя си или пък ще трябва да се върнем. И както един добър приятел и опитен планинар казва: „Моето его не е по-голямо от разума ми, именно затова съм още жив.” Когато виждате, че няма накъде, по-добре обратно, отколкото завинаги там някъде.

 

А колкото до Пирин, не трябва да се забравя, че планината е и дом на вълци, мечки, глигани и други диви животни. И ако отидете зимата по някои закътани места, на всеки метър, ще забележите следите им. Затова, следвайте пътеките и маркировките, и не се отклонявайте.

 

 

Бихте ли заснели и други епизоди с благотворителна цел?

 

 

Разбира се. Стига да имаме време, средства и достатъчна подкрепа. Но, това е нещо, което не е правено в България, особено пък по този начин и смятаме, че на хората им трябва време да разберат какво се опитваме да направим. И наистина го правим от любов към природата и нуждаещите се, както и с ентусиазъм за приключения. Има достойни хора сред нас, които правят света едно по-добре място, с всеки изминал ден. И ние се стремим да дадем своето за тази кауза.

 

В каква посока ще тръгнете след Пирин?

 

 

 

Има толкова много места и толкова много хора и организации, които имат нужда от помощ, но все още няма яснота. Тъй като, няма как да работим това и да се изхранваме от него, затова и всеки от нас се занимава с други неща. Искрено се надяваме в най-скоро време да се появи следващата възможност. Приканвам всички българи, да бъдем по-добри и по-задружни едни към други! И ако всеки в себе си има добра и лоша страна, нека добрата да е водеща!

 

 

 

от

публикувано на: 05/03/2019

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: