Докле е младост, златно слънце грей

12/05/2017

Миналото лято бях на джаз фестивала в Банско и една вечер, прибирайки се, чух в тъмното някой да пее народни песни. Гласовете идваха от училищен двор – типичното многогласно пеене за банския край. Момчешките напеви се извиваха в нощта, запълвайки постепенно тишината. Спрях за няколко минутки да ги послушам, едно приятно чувство ме обзе на гордост българска.

На следващата сутрин разпитах сина на моите домакини, при които бях отседнал – Георги Мутафчиев. Жоро е будно момче, на ти със софтуера и новите технологии, и в същото време помощник на родителите си в козефермата и мандрата. „Жоро, какви са тези младежи, които пеят нощем в училищния двор?” Как какви, това е нашата група за народни песни „Банска младост”, репетираме за едно представяне, разясни ми той.

Останах приятно изненадан, след като Георги ми разказа, че повечето от момчетата се подготвят за студенти в специалности, свързани с компютърните технологии. Следващата почуда дойде, когато ми съобщи и кой е ръководителят на групата. Оказа се църковно лице – иконом Георги Касапинов.

Изминаха няколко дни, джаз фестивалът свърши, но историята за песните, идващи от училищния двор, остана в съзнанието ми. Близо година след това реших да се върна в Банско и да се срещна със свещеника. Всъщност той е не само иконом в църквата „Света Троица”, но и общественик, инициатор на множество родолюбиви инициативи. През 2014 г. е избран за Будител на годината в Банско.

Иконом Касапинов завършва софийската Духовна академия „Св. Климент Охридски” през 1991 г. След дипломирането си създава двата мъжки църковни хора в гр. Банско и гр. Разлог, които участват в неделните и празнични богослужения. Ревностно участва в поддръжката на съществуващите храмове и в изграждането на нови църкви и параклиси. Вече 17 години е ръководител на детски фолклорни групи към читалище „Никола Вапцаров” в Банско, сред които и „Банска младост”.

Голяма част от неговите възпитаници са продължавали своето образование в музикалните училища и институти на страната. Признанията за труда и всеотдайността му също не закъсняват. През септември 2016 г. „Банска младост – 2, 3 и 4“ се завръщат с награди от „Приморска перла“.

14203289_1751265721828884_3981807818864529924_n

Момчетата от младежката група са удостоени със званието „лауреат“ на фестивала и завоюват Първо място сред фолклорните групи. Те получават като награда диплом, парична премия и статуетка „Златен микрофон“. Е, ако и това не е стимул да репетират нощем по училищните дворове, здраве му кажи.

от

публикувано на: 12/05/2017

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: