На ски без пластмаса

21/11/2018

garbage-1255244_960_720

Живеем във века на пластмасата. Тя е не само част от нашето ежедневие – тя е начин на живот за съвременния човек. Проучването на пластмасови материали започва през 30-те и 40-те години на ХХ век, а малко по-късно се преминава към широко производство.

Пластмасата има своите предимства, които печелят веднага симпатиите на потребителите. Този нов материал е много практичен, гъвкав и лесен за обработка. И разбира се, производството му се увеличава главоломно.

В бранша с пластмасата има над 60 000 компании повечето, от които принадлежат към малкия и среден бизнес. През 2015 г. те са произвели 269 милиона тона и са регистрирали общ годишен оборот от над 340 млрд. евро.

Китай е безспорният лидер с 27,8% дял, следван от Европа – 18,5% и държавите, страни по Северноамериканското споразумение за свободна търговия (NAFTA) – Канада, САЩ и Мексико (18,5%). Тук е мястото да споменем за екологичната страна на нещата. Голяма част от суровините за производството на пластмаси идват от изкопаеми горива – нефт, въглища и газ. Това са невъзобновяеми източници, които замърсяват околната среда, заплашват здравето на хората и причиняват климатични промени.

В днешно време немалка част от пластмасите са предназначени за еднократна употреба. Зелената ни планета буквално се задъхва от милиони тонове отпадъци, изхвърляни ежегодно в природата.

През октомври тази година видяхме съществена светлина в тунела по отношение на регулацията на изделия за еднократна употреба. В Европейския парламент беше прието законодателно предложение, според което пластмасовите чинии, прибори, сламки, дръжки за балони и клечки за уши, ще бъдат забранени в ЕС от 2021 г. Тези продукти съставляват 70% от морските отпадъци.

Използването на редица други изделия, за които не съществуват алтернативи, трябва да бъде намалено с минимум 25% от държавите-членки до 2025 г. Това включва кутиите за еднократна употреба за бургери, сандвичи, плодове, зеленчуци, десерти или сладолед. Други пластмаси, сред които бутилките за напитки, ще трябва да се събират разделно и до 2025 г. 90 % от тях да могат да се рециклират.

Добри новини има и в България. В навечерието на зимния сезон Ски зона „Банско” става първата, в която се спира използването на пластмасови изделия за еднократна употреба – това беше обявено вчера на пресконференция от сегашния концесионер. Пластмасовите бутилки в заведенията ще бъдат заменени със стъклени, а чашите за кафе с картонени. Чиниите за хранене ще са материал, който може да се разгражда на 100 %. Сламките и бъркалките ще са от бамбук.

Дали този амбициозен план ще бъде спазен – предстои да разберем. В страната ни добрите инициативи често биват опорочавани, дано тази не е така. Иначе, кой не иска да пие минерална вода в стъклена бутилка, също като в големите европейски зимни курорти.

boy-1835416_960_720

Снимки: pixabay

от

публикувано на: 21/11/2018

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: