Банско – между чука и наковалнята

11/11/2016

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Банско е не само сред най-големите български курорти, но през последните години се превръща в желана дестинация за много европейски почитатели на зимните спортове. Всичко това е чудесно, но на каква цена?

Наред с презастрояването Банско има един друг голям проблем, който често се премълчава. При всеки по-обилен дъжд, градът бива заливан от потоци кал, камъни и цели дървета. Тази седмица след 40-часовите валежи в курорта се разрази истински воден ад. Река Глазне и притоците й придойдоха със страшна сила, два моста рухнаха, ски пътят, заедно с няколко заведения, беше наводнен. Кметът на общината Георги Икономов обяви бедствено положение.

„Ситуацията е много тревожна. Реката е толкова голяма и толкова придошла, че дори старите хора казват, че не са я виждали такава. Глазне е излязла от коритото и е заляла пътя Разлог-Велинград в района на село Баня. Под водата са десетки декари земеделски площи. Имаме много техника, но за съжаление, в момента реката ни надвива“, коментира градоначалникът. Уви, старите хора, а и не само те, тепърва ще бъдат свидетели на подобни природни катаклизми в региона.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Същината на проблема

Земната повърхност е подложена на непрекъснати изменения от действието на сили и процеси от различно естество. Ерозията обединява процесите на разрушаване на земната повърхност, пренасяне и отлагане на отделените от нея материали от водни потоци. Дърветата са естествена спирачка на ерозията и по време на дъждове те не позволяват свличането на кални маси в подножието на планините. А Банско се намира в подножието на Пирин и е най-уязвимо по време на обилни дъждове, както и при топенето на снеговете. Неконтролираната сеч през последните години излага града на реалната опасност да бъде жертва на наводнения и природни бедствия с непредвидими последици.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Интересът клати феса

Разрешителното за строежа на новия лифт в местността Платото в Национален парк „Пирин“, дадено на „Юлен“ АД от екоминистерството, на практика доведе до разширяване на ски зоната в Банско над определената площ. В нарушение на концесията на дружеството през 2010 г. бяха отсечени незаконно над 500 дка вековни гори под връх Тодорка. В това число бяла мура, смърч и клек на 100-180 г., с което беше нанесена невъзстановима вреда на биоразнообразието в района.

В началото на февруари 2015 г. международната природозащитна организация WWF публикува интерактивна карта на лансираните проекти за нови ски зони над Разлог, Банско и Добринище. Картата алармира за мащабната заплаха за вековните гори в Национален парк „Пирин“. Данните показват, че скандалният проект за 300 км ски писти и лифтове в планината ще засегне близо 50 000 дка гори или 13 % от площта на парка.

Пирин е сред единствените места в Европа, където все още се съхраняват вековни гори, възникнали през Средновековието и оцелели до днешни времена. Това е една от причините планината да е включена в списъка на световното природно наследство на ЮНЕСКО, което поставя пред България отговорността да опази това наследство и за следващите поколения.

Примерът с незаконната сеч в Пирин е само малка част от всичко, което се случва в българските гори. Всеки ден в страната се изсичат дървета, заемащи площ колкото 100 футболни игрища. Благодарение на този неконтролируем процес горите са намалели с приблизително 12 % през последното десетилетие.

Годишно се изсичат над 6.5 млн. куб. м дървесина за огрев. Около 1/3 – 2 млн. куб.м от тях се добиват незаконно. Над 50% от естествените гори в страната не попадат в защитени територии, което означава, че те не се ползват с висока степен на закрила и всеки ден биват унищожавани. Загубите на горски фонд неминуемо водят до климатични промени и ерозия, които в крайна сметка рефлектират върху хората.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Бизнесът или живота?

Развитието на ски туризма, както и строежът на нови лифтове и писти безспорно водят да повишаването на туристопотока. Само приходите  от нощувки в Банско през 2015 г. са били в размер на 30 млн. лв. Една немалка част от банскалии, водени от финансовия си интерес, подкрепят строежа на нови съоръжения, а с това, макар и непряко – изсичането на горите.

В същото време те попадат между чука и наковалнята, защото с увеличаването на сечта се увеличават и пораженията при порои и други природни бедствия върху града. И ако сега хората в Банско не проявяват гражданска активност срещу случващото се в Природен парк „Пирин“, то неминуемо ще дойде време, в което ще бъдат принудени да я проявят.

Дали тогава няма да е вече късно и върху гората няма да бъдат нанесени необратими щети? Кое да опазят – бизнеса или живота си? Ето храна за размисъл след чашите с руйно вино и нарязания на тънко бански старец.

от

публикувано на: 11/11/2016

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: