Дни на електроакустичния авангард

28/02/2019

 

В последния ден на месец февруари и на първи март радиофестивалът Аларма Пънк Джаз“ на БНР организира камерен двудневен фестивал, посветен на новата електроакустична авангардна музика – с разклонения към Балканите, Кавказ, Далечния Изток и съвременната нюйоркска сцена. Фестивалът ще се проведе в бутиковото Второ студио на националното радио.

 

Първата фестивална вечер (28 февруари) включва световна премиера на дуото Маня Ристич / E.U.E.R.P.I. – среща на западнобалканския авангард (с лондонска академична основа, но и с интерес и усет за монголската импровизирана струнна музика) и тревненската ембиънт школа за хорър-балади без текст.

 

На 1 март пък главен герой на фестивала е живеещият в Тбили́си, Грузия, американски мултиинструменталист и композитор Кристофър Манинг. В първото българско представяне на фроекта му Fotgjengeren ще участва и цигуларката Таня Тингарова.

 

А историята, историята е още по-дълга и интересна: във Второ студио през последните години в рамките на „Аларма Пънк Джаз“ гостуваха носителят на наградата за филмова музика в Кан Йозеф ван Висем, африканският бард Аюууне Суле, Ерик Трюфа със Зигфрид, Янка Рупкина, Иван Шопов и Авигея, американският грайндкор цигулар Джоуи Молинаро и много други ъндърграунд и мейнстрийм герои.

 

Ако се върнем още по-назад в хрониките на това ключово културно пространство, можем да припомним, че преди две десетилетия там се провеждаха и полунощните джем-сешъни с публиката на предаването „Спонтанно и след полунощ“. Няма да е малко, ако кажем, че в момента (ако не броим камерната зала на Зала „България“), Второ студио е единственото подходящо за експериментална музика камерно концертно пространство в столицата.

 

Всяка от вечерите вратите на Второ студио отварят точно в 21.00ч. и публика ще се допуска само до 21.40ч. (началото на концерта), тъй като и двата пърформънса се записват за Златния фонд на „Аларма“, за което е необходимо да се подготви съответната звукова среда. Капацитетът на залата е 50 души публика.

 

https://live-api-s.facebook.com:80/rtmp/

 

от

публикувано на: 28/02/2019

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: