Турнето на Keira Is You започва днес

12/02/2019

 

Полската дарк-ембиънт-инди-пост-рок формация Keira Is You (Хожов, Горна Силезия) вече е в София – хем отново (защото основателят Якуб Радомски и музикантите му от вече близо десетилетие редовно идват у нас за концерти), хем в по-различна конфигурация и с по-различна мисия този път.

 

Откриващият концерт от 10-дневното им турне, организирано от фестивала „Аларма Пънк Джаз“ на БНР, е довечера (12.02.2019г., вторник, от 21:00ч. в *Mixtape 5*, B-Side), а новото е, че вече са трио – нямат отделен клавирист, а клавирите на сцената са поети от китариста и вокалист Радомски и басиста Адам Карковски. Тази компактност не отнема, а напротив – дава на групата една съвсем нова енергия и насока, идеи за нови аранжименти и неочаквани конфигурации, а и някакъв откровено пънкарски заряд, макар да иде реч за бавна и задълбочена музика.

 

Затова този път може да чуете в партиите на баса някои рифове, изсвирени в оригинал на баритонова китара, докато паралелно с това китарата на Радомски добавя съвсем нови пластове, с които надгражда албумните версии на песните. Или както каза басистът Карковски в предаването „Аларма“ по БНР вчера: „Всички ние винаги сме свирили на по няколко инструмента, което ни дава идеи как да адаптираме коя да е наша песен към настоящия състав на групата“.

 

Навремето дори акордеон имаха – инструмент, който се ползваше винаги и единствено за финала на една конкретна песен – „О’Брайън“ от албума Last Row Needs Heroes (2013), песен, вдъхновена от „1984“ на Оруел. На този акордеон винаги свиреше басистът на групата – през годините: Карковски, после Лукаш Михно, после Шимон Броварчик и в последните години – отново Карковски. Обаче от толкова много турнета акордеонът накрая съвсем сдава багажа и в момента е заменен от по-синтетични клавиши на сцената.

От онези времена обаче има и други промени – ако основната тема на албума за „героите от последния ред“ беше борбата с Реалността и Ежедневието, днес, година и половина след излизането на последния им албум Free Floating Anxiety (медицински термин за онази особена хронична тревожност, за която не може да бъде открита конкретна причина – б.а.) текстовете на Keira Is You се занимават много повече с борбите, която човек води със самия себе си.

 

В деня след концерта – на 13 февруари, сряда, от 11:00ч. в 31 зала на БНР ще се проведе и специална пресконференция с тримата музиканти от Keira Is You – Радомски, Карковски и барабаниста Ремик Билински – на която „Аларма Пънк Джаз“ ще обяви и останалите девет дати от турнето на Keira из Южните Балкани под наслов Threesome Lines, с което фестивалът отваря нова страница с историята си и от което можете да следите и актуалните ни репортажи и включвания по „Бинар“. За първи път ще бъдат обявени и някои от следващите гости на фестивала за 2019г.

от

публикувано на: 12/02/2019

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: