2018 в музика: Иван Ланджев

15/01/2019

Иван Ланджев е философ по образование и поет по душа. Третата му поетична книга „Ти, непрестанна новина“, излезе преди новогодишните празници и веднага привлече вниманието на четящата публика. А той си има верни фенове. Извън литературата Иван е познат и като един от сценаристите български сериали като „Стъклен дом“ и „Под прикритие“. В същото време е доктор по руска литература и преподава на студентите от СУ. Изобщо Иван е личност с разностранни таланти и интереси, но пропуснахме нещо много важно – любовта му към музиката. Ето какво споделя той за неговата музикална година:

 

„Саундтракът на моята 2018-а беше смес от това, което въобще обичам да слушам и това, което случките в живота ми ме провокираха да слушам. Сега, когато по ваша покана си правя тази музикална равносметка, виждам, че преобладаващите парчета за дадените месеци разказват някак историята на годината, без излишни словесни обяснения.

Тъй като ги няма в „Spotify“, споменавам тук и две български парчета, които слушах през 2018-а и ми бяха важни: “I’ll Be” на Илко Биров и “20 Years Minus 1“ на Ива Янкулова. Така:

 

Януари – Chet Baker “Like Someone In Love” (тя започна от есента на предишната година) и “My Funny Valentine”.

Февруари –  John Coltrane “In a Sentimental Mood” (с Елингтън), както и “My Favorite Things”.

Март – Miles Davis “So What и Blue In Green”. Но после стана главно Johnny Cash “Understand Your Man”. Уви.

Април – Frank Ocean “Moon River” (Версията на Одри Хепбърн от „Закуска в Тифани“ е велика, но в това изпълнение има нещо много мистично и завладяващо също).

Май – Simon & Garfunkel “America”. Както и кавърът на Боуи на това парче.

Юни – Rolling Stones “Wild Horses”.

Юли – 2Pac “Do 4 Love”.

Август. Май не слушах музика.

Септември – Johnny Cash “Old Chunk of Coal”. Акустичната версия.

Октомври – Kendrick Lamar “Bitch Don’t Kill My Vibe”.

Ноември – Red Hot Chili Peppers: Porcelain и I Could Have Lied.

Декември – позапознах се с музиката на Джон Батист. В новия си албум прави страхотен вариант на един от най-любимите ми стандарти “St. James Infirmary Blues”. И авторското му парче “Don’t Stop” беше чудесен завършек на годината“.

 

от

публикувано на: 15/01/2019

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: