Концерт на Аюуне Суле (Гана) във Второ студио

18/07/2018

Тази пролет Аюуне Суле издаде и първия си пълнометражен албум за лейбъла на Арнолд де Боер (от The Ex) Makkum Records. Албумът We Have One Destiny съдържа както електронизирани и електрифицирани версии на познати ни вече парчета на музиканта (като What A Man Can Do A Woman Can Do More Better), така и съвсем нови за европейската публика песни. Програмата му в София ще е напълно акустична – за глас-гласище и колого (традиционна двуструнна ганайска китара). И на този концерт ще има и специални гости на няколко от песните.

Това е Аюуне Суле с тукашните си гости – Константин Кучев & Стрела, които ще чуем на живо и на финала на днешния концерт (иначе, записите, които току-що слушахте, са от вчера от различни участия в БНР – б.а.)… А така звучи Аюуне Суле соло – ей ви на още един документален запис от пресконференцията в БНР от вчера – един от ония моменти, когато музиката говори повече от думите…

Инструментът колого, на който Аюуне свири, само допреди няколко десетилетия се е използвал единствено като „помощник“ на шамана в лечебните наричания и на него се е свирело само у дома по специални поводи. Днес музиката за колого води и свой паралелен сценичен живот с артисти от Гана като Кинг Аишоба, Атамина, Принс Бужу, Асаа Нахо и други наши съвременници. Представител на това „златно поколение“ е и Аюуне Суле, чийто репертоар, както и този на „краля на кологото“ Кинг Аишоба включва и традиционни песни от Северна Гана, но най-вече авторски песни със социална насоченост и ангажираност. Темите варират от несигурността на утрешния ден, през съдбата на африканците, заминали за Европа и забравили своята култура, до проблемите за равноправието между мъжа и жената в съвременния свят. Иначе в самото звучене на традиционната музика за колого от Северна Гана могат да се открият музикални и културни кодове, които хронологически можем да поставим дори преди пентатоничната музика от Мали (в която изследователите припознават корените на американския блус). Важен елемент от музиката за колого е също така трансът. Ето, между другото, какво разказва за инструмента си в предаването „Познати до болка“ по „Хоризонт“ самият музикант:

Краткото балканско турне на Аюуне Суле, както обявихме вчера на пресконференция в БНР, включва участие на фестивалите „Каба Уикендос“ (с. Долен, Западни Родопи), „Джаз на село“ (Камен бряг) и „МКЦ за Скопие“ (посветен на годишнината от разрушителното земетресение през 60-те години на миналия век), още два черноморски концерта – във Варна и Бургас, както и концерт на откритата сцена Водна каскада в центъра на Плевен – като загрявка за плевенския „Есен Джаз Фест“ (от 7 до 9 септември), чийто акцент тази година и именно Африка.

IMG_2910

А на всички, които не успяха да се сдобият с билет за днешния концерт , казваме съвсем официално: Аюуне Суле реши да направи жест към всички свои български почитатели, за които не останаха билети. И така утре, на 19 юли, четвъртък, отново с начален час 21:00ч., отново във Второ студио на „Драган Цанков“ 4 Аюуне ще изнесе и втори концерт в София, преди да тръгне на обиколка из България и съседна Македония. Мястото (Второ студио) и часът (21:00ч.), както и цените на билетите са същите…

IMG_2960

Всички концерти на Аюуне Суле в България и в съседна Македония са част от честванията на 10-годишния юбилей на радиофестивала „Аларма Пънк Джаз“ на БНР.

от

публикувано на: 18/07/2018

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: