„Аларма Пънк Джаз“ представя: Джеймс Лег и Mental Architects

31/05/2018

Финалът на радиофестивала Аларма Пънк Джаз“ на БНР за сезона е с клавирен „дърти олд рокендрол“ апокалипсис, пред-блус, пост-хардкор и стоунър-госпъл с дяволското дуо на преподобния Джон Уесли Майерс от Тенеси, известен повече като Джеймс Лег (James Leg). Музиката на Джеймс Лег е ритуал, откровение, „кръв по клавишите” (ако трябва да използваме заглавието на един от албумите му) и неминуемо пречистване. Форматът, в който познаваме музикалните му представления, е дуо за кийборди и барабани, над които се извисява (а понякога и пропълзява като от Долната земя) невероятното гласище на Джеймс Лег.

Подходът на Джон Уесли към „изпяването“ е някъде на границата между Леми (мир и уиски на душата му!) и Том Уейтс. А творчеството на родения през 1983г. в Тенеси музикант включва както няколко албума с авторски песни (под името Джеймс Лег и в триото Black Diamond Heavies с Ван Кембъл, чийто продуцент за един ключов период е Дан Ауербах от The Black Keys), така и изключително запомнящи се интерпретации по Джими ХендриксНина СимонХаунд Дог ТейлърРобърт Джонсън и Джон Лий Хукър. Записва за легендарния лейбъл Alive Records, към чието семейство се числят музиканти и групи като G.G.AllinRadio MoscowThe Murder Junkies,  The Black KeysU.S.Bombs и посетилите „Аларма“ преди месец северноирландци The Bonnevilles.

И двата концерта са със специалното участие на Mental Architects, които миналия месец се преродиха също като (пост)апокалиптично дуо (Максим Стоименов – барабани и Антон Велев – китари) с ЕР-изданието Truesight. Тук можете да чуете в три части разговора ни с Максим Стоименов за предаването „Аларма“ (програма „Христо Ботев“), правен ден преди световната премиера на 4-те песни преди малко повече от месец.

Untitled-660x440

Концертът в София е тази вечер (31.05) от 21:00ч. в *Mixtape 5*, B-Side, а в Пловдив и двете банди свирят утре – навръх Деня на детето (01.06) от 20:00ч. на „Пост-културната сцена“. Билетите онлайн в EpayGo и на касите на EasyPay и за София, и за Пловдив са на символични цени, защото без вас независимата сцена би била достъпна само в по-развитите страни. А от независимост и събития, недирижирани отгоре имаме нужда дори в нашата дълбока провинция.

от

публикувано на: 31/05/2018

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: