Кратка история на Вселената

16/05/2018

Втората лекция от тазгодишното издание на TEDxСофия, което мина под надслов „Представи си…“,  e на физика и астроном Николай Каравасилев. Понастоящем той е докторант във Физическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“. Успоредно с това Николай подготвя ученици за олимпиади по астрономия, а отскоро и по физика. Заради високите си постижения в тези области през 2016 г. беше удостоен със стипендията „Карол“.

 

Вдъхновяващата си презентация „Вселената като млада“ астрономът започва с това, че в продължение на две години е бил оператор, или шофьор, както се изразява самият той, на двуметровия телескоп в Роженската обсерватория. Така разбира, че колкото и навътре човек да влиза в науката, красотата на Вселената не спира да го удивлява.

 

Ако трябва романтично да определим с какво се занимава Каравасилев, то той ще бъде съвременен звездоброец. Естествено подходът му е изцяло научен и той накратко и по много достъпен начин отговаря на въпросите колко са видимите звезди на нощното небе, къде се намираме ние в галактиката ни Млечен път, какви са истинските размери на Вселената и каква е нейната възраст.

 

Същините на лекцията представлява кратка история на нашата вселена. Фактът, че тя непрестанно се разширява, за пръв път е доказан теоретично от Алберт Айнщайн, а наблюдателно – от Едуин Хъбъл. И макар бъдещето на това разширяване да не е известно, учените като Каравасилев мога да изучават неговото минало.

 

Разходката назад към раждането на Вселената, на която ни повежда Каравасилев, започва с първата важна спирка преди около 6.5 милиарда години, когато тя започва да се разширява с ускорение, вместо да се забавя. Това води до откриването на тъмната енергия и материя, които формират около 96% от масата на Вселената. Връщайки се още по-назад, стигаме до момент, в който Вселената не е била прозрачна. Доказателство за това е реликтовото лъчение или ехото от Големия взрив, открито от астрономите Дороцкевич и Новиков. Следва момент, в който веществата не съществуват в позната им форма и като химическите елементи – това се случва около 15 минути след нейното раждане.

 

Най-интересното за това, което се е случило през първите мигове от живота на Вселената и за това колко точно е била голяма тя, ще ви оставим да научите от изключително любопитния и поднесен с неподправеното чувство на истински астроном разказ на Никола Каравасилев.

от

публикувано на: 16/05/2018

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: