Терапевтичната сила на изкуството

10/05/2018

Тазгодишната серия от лекции, изнесени в рамките на TedxSofia 2018 г. под надслов „Представи си“, започва с вдъхновяващ и емоционален разказ на художничката Йоанна Викторова, по-известна като Drawly. Йоана рисува от най-ранна детска възраст, била e част от художествения екип на популярна браузър игра в продължение на почти три години, а понастоящем е художник на свободна практика, като скоро предстоi да излезе и първата и първата ѝ книга с рисунки.

 

Истинската сила на изкуството обаче Йоанна открива за себе си през 2016 г., когато е в много тежък момент от живота си. Има емоционални, парични и здравословни проблеми. Губи съня си и не вижда изход, докато през една поредна безсънна нощ просто не става и не започва да рисува. Така на сутринта се появява картината „Разкаяние“. Промяната за Йоанна идва почти веднага, а първата разлика е, че от много време успява да заспи и спи до вечерта.

 

Втората промяна идва благодарение на моралната подкрепа на сестра ѝ, която я насърчава да качи картина в мрежата. „Разкаяние“ бързо намира голяма популярност в сайт за изображения, а след това и в социалните мрежи. В профила на Йоанна във фейсбук можете да намерите и други нейни картини. Освен множество лайкове, така Йоанна успява да получи убеждението, че има хора, които споделят нейните терзания, че има хора, способни на емпатия, че чувствата, подобно на изкуството, са универсален език. С нея се свързват хора от цял свят, включително и американски ветеран, който също като нея не можел да спи, защото е измъчван от кошмари, свързани с военната му служба. Постепенно животът ѝ започва да се подрежда. Идва и популярността.

 

Така Йоанна открива за себе си универсалната сила на популярното изкуство, която му позволява да прескача граници, езикови бариери и поколения. Макар и в случая да става дума за рисуване, тя е сигурна, че всяка форма на човешко творчество има същата сила, защото всеки от нас има способността да сподели кой е чрез изкуството.

 

Единственото, което я натъжава, е, че много от нас не вярват, че имат способността да създават, защото според тях са нужни талант и идея, за да си творец. Йоанна обаче не споделя това мнение. Тя намира всеки човек за специален и вярва, че всяка идея, дори и когато ни се струва скучна, защото е наша, си заслужава да бъде споделена със силата на изкуството, независимо от формата.

 

Йоанна е доказателство, че всеки сам трябва да открие за себе си тези истини, стари като света, да ги изживее и, ако му се удаде възможност както това е станало с нея, да ги сподели с останалите.

от

публикувано на: 10/05/2018

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: