Силата на обратните връзки

12/07/2017

Каква е връзката между южнокорейското традиционно мислене и големия брой самолетни катастрофи на държавната южнокорейска авиокомпания през последните 30 годни?

 

С този интересен въпрос започва лекцията на Ивайло Славов в рамките на наскоро провелото се събитие TEDxSofia. Отговорът според него се крие във фактa, че южнокорейското традиционно мислене не допуска оспорването на решения, взети от по-възрастен и по опитен човек. Поради това помощник-капитаните не си позволяват да посочват дори и най-малките грешки на капитаните, защото последните са по-нагоре от тях в йерархията на полета. Това води до липса на обратна връзка с катастрофални последици.

 

Именно обратните връзки са темата на лекцията на Ивайло Славов.  Според него те са най-добре работещите механизми, заложени в почти всеки аспект от обкръжаващия ни свят, чрез които дадена система може да се саморегулира.

 

Основните типове обратни връзки са два – положителни  и отрицателни. В първия случай обратната връзка усилва въздействието на даден процес в системата, а във втория – го намалява. В презентацията си Славов дава множество любопитни примери за тези два основни типа чрез интересни взаимодействия с публиката. Няма как тук да не отбележим и това, че иначе интересната и добра презентация само би спечелила, ако в началото понятието „обратна връзка“ беше малко по-точно формулирано в качеството му на механизъм за пренос на функционална информация. Това допълнително би мотивирало и на пръв поглед леко произволното смесване на ефектите на обратните връзки в сферите на човешката физиология и психология, икономиката, селското стопанство, зоологията, климатологията и т.н.

 

В последната част презентацията достига до своята основа тема – климатичната система на Земята. Основният въпрос, на който Славов се опитва да отговори, е чувствителна ли е климатичната система на Земята и, ако това е така, какви могат да бъдат последствията от постоянно покачване на температурата с около градус и половина, на което сме свидетели през последните 150 години. Може ли това да стане причина за процес на необратимо покачване на температурата, или след време климатичната система ще се самобалансира?

 

Отговорите на тези въпроси са колкото важни, толкова и трудни. Именно обратните връзки, заложените в основата на климатичната система, могат да ни помогнат да достигнем до тези отговори. Какви са те  можете да научите от презентацията.

 

Ивайло Славов е физик и популяризатор на наука. След 20 години като оперативен синоптик (на авиобаза на ВВС и в медии) през 2006 г. комуникацията на наука става негова страст. Един от основателите на „Софийския фестивал на науката“, член на жури във „FameLab“, активен участник в специализирани събития на „Британски съвет България“. В момента е част от образователния екип на детския научен център „Музейко“ и отговаря за научните програми там. 

от

публикувано на: 12/07/2017

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: