Джарбо и „Фадър Мърфи“

24/04/2018

Голямото събитие на фестивала за нова и авангардна музика „Аларма Пънк Джаз“ за месец април е днес (24.04, вторник), в звуковия храм Студио 1 на БНР с начален час 20:00 ч.

Реакцията на публиката не закъсня още с обявяването на събитието преди няколко седмици: „Мечта, изпълнена на правилното място“. Главното действащо лице на вечерта е Джарбо Ла Сал Деверо, легендарната бивша вокалистка на Swans и единствен постоянен член на групата, освен Майкъл Джира, до разпадането на класическия им състав през 1997 г.

OSNOVNA_SNIMKA_JARBOE_and_FATHER_MURPHY

Джарбо (Jarboe) e една от най-енигматичните фигури в американския авангард от края на ХХ в. и началото на ХХI век – от времената в Swans през 80-те и 90-те (с едно кратко продължение през 2012 г. в като гост в албума The Seer) до съвместните й проекти с Neurosis, Джъстин К. Бродрик (Justin K. Broadrick), Хелън Мъни (Helen Money) и т.н. оттогава, та до ден днешен, извеждайки изкуството на колаборацията на едно съвсем ново ниво. В музиката й гласовите, наративните, поетичните и инструменталните експерименти отдавна са стигнали до етапа, на който пост-пънк, авангард, джаз, готик, дуум, фолк рок, нойз рок, дарк уейв, ню уейв и ноу уейв дотолкова са станали едно, че да говорим за жанрове е меко казано несъстоятелно.

По пътя на колаборацията Джарбо среща и италианското дарк-нойз дуо Father Murphy (поименно Фреди Мърфи – китари, електроника, гласове, и Киара Лий – ударни, гласове, клавири), с които през есента на миналата есен издаде късометражния албум Jarboe & Father Murphy и с които пътува и на това пролетно турне. Самите създатели на Father Murphy, които посочват сред влиянията си световни величия като Suicide, Joy Division, Арво Пярт, Xiu Xiu, Sun O))), Лидия Ланч и, разбира се, Swans, определят музиката на дуото „звукът на католическото чувство за вина“.

фотограф: Калрота Дел Джудиче
фотограф: Калрота Дел Джудиче

Междувременно, точно четири дни преди концерта в София, ще излезе и новият (и обявен като финален) албум на дуото, oзаглавен Rising. A Requiem For Father Murphy. Дали този финал на дуото, деляло през годините една сцена с групи като Deerhoof, Dirty Beaches, Xiu Xiu и MXLX, е истински или мним, времето ще покаже (нали и Борис Ковач навремето беше казал – „ако изгубим това чувство, че всеки концерт може да ни е последен, то цялото ни изкуство е изчезнало“). Световната преса обаче е категорична за албума:

Аутсайдерски оперен пъкъл, който призовава в ума ни най-потискащите видения на Кормак МакКарти – The Guardian.

Като пънкари, които тайно са изучавали класическа музика San Francisco Weekly.

Българският артист, който ще открие вечерта за Джарбо и Father Murphy, също е ключов. Tова е Shrine, чието единствено участие в събитие на „Аларма“ досега беше през далечната 2014 г. (като откриващ артист за канадския авангардист Ейдън Бейкър). Тук можете да чуете класическия му вече албум Harmony, Bliss, Rust, преиздаден преди няколко седмици от Amek.

Вратите на Първо студио отварят на 24 април, вторник, от 20:00 ч. Началото е в 20:30 ч. с Shrine, а Джарбо и Father Murphy излизат на сцената точно в 21.15 ч.

от

публикувано на: 24/04/2018

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: