Детски аплодисменти за Шнетбергер

27/03/2018

Ференц Шнетбергер не е само композитор и китарист, който обикаля света с концертите и албумите си. Преди началото на всяко лято той обикаля родната си Унгария в търсене на талантливи в музикално отношение деца в неравностойно положение, като избраните трийсет събира на летен лагер, организиран от фондацията му. Там им се дават инструменти и най-вече възможността да черпят опит от най-добрите унгарски музиканти. Вместо изпит, всяка вечер правят концерти с наученото през деня.

Посрещането
Посрещането

Всичко това видяха, почувстваха и разбраха децата от 124-то училище в столичния квартал „Христо Ботев“, където и Ференц ги видя, чу и свири. Мястото не бе случайно избрано – това е едно от училищата с концентрация на ромски деца. „Много си приличате с унгарските деца, дори и думите, които ми казвате на ромски ги разбирам“ – усмихва се Ференц между техни изпълнения на „Джоре дос“ и софт американски рап.

Високи, сини планини (Де е България)
Високи, сини планини (Родина)

Децата, доста по-кротки  (в класната стая имаше и мини-студио на „Хоризонт“ за прякото включване) и освободени – поне според предварителните ни представи – представяха инструментите, на които свирят или искат да се научат. Един бъдещ барабанист беше горд с комплекта ударни у дома си, нещо невъзможно в Унгария, както призна Ференц.

IMG_5161

За ползата от подобни школи едва ли има смисъл да се дискутира – достатъчен е сливенският пример с „Карандила джуниър“. А аплаузите на децата към края на импровизацията на Ференц биха сложили на мястото им много от „тънките познавачи“ на джаза в клубовете и концертните зали.

IMG_5116sss

С концерта на Ференц Шнетбергер в „София лайв клуб“ на 28 март от 20 ч. Джаз+ отбелязва своята 25-а годишнина.

Снимки и видео: Владислав Христов, монтаж: Иво Тасев.

Вместо аплаузи от Шнетбергер
Вместо аплаузи от Шнетбергер

от

публикувано на: 27/03/2018

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: