Йозеф ван Висем с два концерта за лютня в БНР

22/02/2018

Пианистът Стоимен Стоянов и проектът му Nocktern – 1-ва вечер.

На 22 февруари (четвъртък) и 23 февруари (петък) в обновеното Второ студио на БНР ще имаме специален гост – живеещият в Ню Йорк холандски автор на „нова музика за старинни инструменти“ Йозеф ван Висем. Йозеф е автор, чиито музикални търсения и превъплъщения не познават жанрови граници – неговата лютня стои напълно естествено и в пост-рок, и в пост-пънк, и в ренесансов, и в бароков, и в ембиънт-нойз, и в тотално експериментален контекст.

Концерт за лютня от Йозеф ван Висем – 1-ва вечер.

Световното признание за Йозеф ван Висем дойде преди пет години, когато бе удостоен с наградата за филмова музика на Кинофестивала в Кан – за саундтрака на вампирския филм на Джим Джармуш „Само любовниците остават живи“. Работата му с Джармуш продъжава и в полето на музиката – имат общо два съвместни албума и до ден деншен свирят заедно.

Пианистът Стоимен Стоянов и проектът му Nocktern – 2-ра вечер.

Иначе, сред световните музиканти, с които Ван Висем е записвал са още Тетуци Акияма, Гари Лукас, Кейджи Хайно, Грег Ковалски, United Bible Studies и чилиецът Доминго Гарсия-Уидобро, за когото създава звуковата картина към авангардния филм Partir To Live. Йозеф ван Висем е участник и във формациите Brethren Of The Free Spirit и Heresy Of The Free Spirit и създател на лейбъла Incunabulum. И двата концерта във Второ студио за Йозеф ще открие пианистът Стоимен Стоянов, с акустичното амплоа на проекта си Nocktern. A ето и жетиейските прозрения на самия Йозеф Ван Висем от първото ни интервю с него за БНР от 2015 г.

Времената, в които живеем, са съвсем тежки. Всичко е доста повърхностно, смятам, и ориентирано в погрешната посока. Всички правят едни и същи неща. Дори снимките, които правим, например, са едни и същи. Изкуството се е превърнало в част от света на мултинационалните корпорации. Всички големи градове по света днес изглеждат по един и същи начин с веригите „МакДоналдс“ и т.н. Хората комуникират през екрани и вече не си говорят по друг начин. И лютнята в случая е идеалният пример, с който мога да покажа, че нещата могат да стоят и да изглеждат и по друг начин.

След двата концерта в БНР Йозеф ван Висем заминава за концерт в Пловдив – в събота, на 24 февруари, заедно с триото (вече квартет) за средновековна музика Ambient Folklore, отново като част от честванията на 10-годишнината на радиофестивала „Аларма Пънк Джаз“ и предаването за култура „Аларма“ на програма „Христо Ботев“. Бинар ще документира и този концерт.

от

публикувано на: 22/02/2018

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: