Блус легендите Норман Бийкър бенд

09/02/2018

Норман Бийкър е готов с избора си: той прегръща поезията на белия блус, а от черния – откровението и сърдечния пулс. – Ивайло Кицов. 

Безспорното блус събитие на февруари 2018 за София  в „София Лайв Клуб“. С него радиофестивалът „Аларма Пънк Джаз“ на БНР започва поредицата от концерти за честването на своята 10-а годишнина.

Квартетът на Норман Бийкър от Манчестър е сред най-знаменитите британски блус формации от последните 4 десетилетия. Всеки от музикантите в нея има биография до Луната, а за фронтмена, китарист и създател на Norman Beaker Band самият Би Би Кинг казва: „Норман е като един бял Фреди Кинг“.

С групата си и сам Норман Бийкър е свирил заедно с музиканти като Бъди Гай, Джими Роджърс, Чък Бери, Алкесис Корнър, Ерик Бърдън, а последните по-големи европейски турнета на квартета са заедно с Крис Фарлоу и Ван Морисън. Най-дългогодишното сътрудничество на китариста е с Джак Брус – от 70-те години, та чак до смъртта на легендарния басист на „Крийм“ през 2014 г. За квартета на Норман Бийкър Джак Брус казва: „През последните години те си спечелиха репутацията на една от водещите британски блус групи“.

Освен че е автор на музиката и текста на огромен брой оригинални авторски песни, Норман Бийкър е и оригинален интерпретатор на класиката в жанра – от Born Under The Bad Sign до Five Long Years и отвъд.

А ето какво ни разказа за дългогодишната си работа с Джак Брус самият Норман вчера:

През януари миналата година Бийкър беше и официално обявен за „легендарен блус артист на Англия” в The Blues Hall of Fame. Такова хора рядко ни идват на крака!

от

публикувано на: 09/02/2018

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: