Изкуството като любовен акт

29/11/2017

В дъждовната ноемврийска вечер столичната галерия “Evdokia Art Glass” се пука по шевовете. Всички са в очакване на нещо, което не се вижда всеки ден. Един от водещите артисти в съвременното изкуство – Албино Пити ще покаже на живо как се случва магията на неговото творчество.

Кратко встъпително слово и Маестрото се насочва към боите. И ето я първата изненада за публиката – платната, с които създателят на експанзионизма започва своя пърформанс, са от плът и кръв. Сред тях са и две от галеристките.

IMG_3635

След като за броени минути ги превръща в произведения на изкуството, Албино споделя пред зрителите вижданията си за творческия процес: „Рисуването е като музиката и като танца, така както човек ходи по земята така и твори. За добро или за зло трябва да бъдем ние, не бива да имитираме никой, освен собственото си подсъзнание. Изкуството е любовен акт.

Не е необходимо много време, за да създадеш една творба на изкуството, вижте например Модиляни. Изкуството, когато е истинско изкуство е много просто, не е трансцедентално и усложнено. Този, който иска да си усложни живота, той рисува сложно“.

IMG_3666

Стига приказки, отново е време за работа, Маестрото хваща валяка, потапя го в боята и с няколко движения магията сработва. Една след друга картините се трупат на пода пред изумените погледи на присъстващите.

„Моята тайна е че рисувам с мекотата на танца, а не с насилие. Все едно напълвате една кофа с вода и започвате да въртите кофата. Ако бавно се движите, водата ще се излее, но ако сте като центрофуга и има скорост във въртенето, може да стигнете до абсолютния кръг, който е съвършенство“, разкрива ни част от тайните на изкуството си световноизвестният италианец. В края на пърформанса всичко в галерията е покрито с разноцветна боя.

Албино ни благодари и отива да се измие. Погледите ни се насочват към гуменките му, който също са се превърнали в произведение на изкуството. „Съжалявам, гуменките не се продават, безценни са!“, казва ни Маестрото, а на лицето му грейва усмивка.

IMG_3669ддддд

от

публикувано на: 29/11/2017

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: