Избухни с Албино

25/10/2017

Има моменти, в които човек изпитва силно вълнение. Предстои ми среща с един от най-значимите артисти в съвременното изкуство – Албино Пити. Преди седмица той откри в София своята изложба „Огледалото на душата“. Още с прекрачването на прага на малката и уютна галерия “Evdokia Art Glass”, Маестро Пити ме посреща с репликата: „Заповядай, приятелю, виж какво съм наредил тук“. Постоянната му усмивка и непринудените му реакции мигом изпаряват всички мои притеснения.

„Когато се занимаваш с изкуство трябва да медитираш много, да учиш непрекъснато, да съзерцаваш себе си, след което да избухнеш. Реша ли да работя по някой проект, той никога не се случва така, както е замислен.

В началото правя скици, премислям, но после, когато стигна до контакта с бялото платно и цветовете, се случва някаква магия, появява се един добър ангел, който ме кара да преосмисля всичко, което съм замислил в началото, изпадам в транс, не съм повече аз, не зная кой съм и къде съм, движа се като атомна частица, хващам боите и става нещо различно, картината се превръща в поезия“, споделя Албино за творческия си процес.

IMG_0638

Албино Пити е роден в град Бреша, Италия на 12 април 1951 г.  Посвещава се на музиката и на рисуването от младежките си години. През 1967 г. се установява в Ротердам, а след това в Амстердам. След приключване на академичното си образование става ученик на Пилман.

През 70-те години Пити дава нов живот на изхвърлени предмети и ги превръща в произведения на изкуството. По-късно в Мадрид той създава произведения в нов калиграфски стил – живопис, рисувана с изключителна бързина и замах на четката. Следват неговите швейцарски, немски, италиански и испански периоди. Пити прави изложби в Барселона, Антиб, Флоренция, Франкфурт и други европейски градове.

Неговото неформално изкуство е изпълнено със силни емоции и чувства, диктувани от сърцето. През 1987 г. Пити създава експанзионизма – ново течение в изкуството, основано на философския принцип експанзия без граници или ограничения. „Волята да изучавам света и да не съм статичен доведе по естествен път до създаването на това течение“, спомня си Албино.

22554852_1428082193953652_5695469813313678420_n

Интересът към творбите му нараства главоломно. Негови картини са изложени в галерии, частни колекции, музеи и музейни фондации по цял свят. Зад гърба си има повече от 500 персонални и колективни изложби и около 100 пърформанса. През 2012 г. в своя акция Албино дори изрисува стар тролейбус в подкрепа на кандидатурата на София за Европейска столица на културата – 2019. На стила и творчеството му са посветени 25 книги, но най-добре го описва критикът Гилермо Джилиоти: “За Пити творбата не се ражда, тя експлодира!”.

Маестрото има особен сантимент към България не само защото съпругата му е българка. Той е добре приет в страната ни и като творец. Картините му са високо оценени както от почитателите на изобразителното изкуство, така и от родната критика.

22528500_1428082360620302_6217872525846872469_n

„В артистично отношение родината на Албино Пити е светът. Неформалната живопис на италианския майстор никога не е една и съща. Тя има способността да се преражда непрекъснато чрез знаци, цветове и значения, дори в зависимост от мястото на сътворяване“, казва Юлиян Райчев за творчеството му.

„На българска земя Пити съживява източника си на вдъхновение, извлича нов жизнен сок от топлите и вечни води, които бликат, и влива нова сила в материалите, които служат за фон на творбите му.

IMG_0638жжжж

Валякът нанася удари със сабя и под тях акрилът се проявява като пластичен и скулптурен материал. И като в сън ние се оставяме впрегнати от хроматичния световъртеж от силни емоции и неосезаеми чувства, които изкуството на Албино Пити подарява на паметта ни“.

Маестрото не крие тайната на уникалната си техника. През април 2016 г. той прави пърформанс в Перник и рисува заедно с деца своите неподражаеми картини.

Всички, които искат да видят с очите си как цветовете избухват в една картина, могат да посетят предстоящия пърформанс на Албино Пити, който ще се проведе на 8 ноември от 19:00 ч. в галерия “Evdokia Art Glass”.

Предупреждавам – това изкуство е заразно! Като нищо много от посетителите, още щом се върнат в къщи след представлението, могат да направят всичко в цветни бои.

от

публикувано на: 25/10/2017

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: