Международен есенен джаз фест в Плевен

29/09/2017

Венци Благоев квартет и Милица Гладнишка закриват „Есен джаз фест“. 

Концерт на Surbahar Live Band

„Джаз за деца“ с квартета на Венцислав Благоев

Новосадският саксофонист и композитор Борис Ковач и New Ritual Quartet

Концерт на синематик-джаз квартета The Bedlam Club

 Теодосий Спасов и Иван Шопов представят Infusion.  

Концерт на френско-българския електро-джаз квартет Nocktern

Първото издание на МеждународнияЕсенен Джаз Фест“ в Плевен съчетава традициите на джаза с технологиите от бъдещето, балканските мелодични линии и ритми с филмови и театрални музикални теми, тангото и класиката с европейската импровизирана музика.

Този специален нов фестивал, който ще се проведе от 29 септември до 1 октомври в двора на Регионалния исторически музей на град Плевен, има за цел както забавлението и възвисяването на душата, така и запознаването на публиката с нови и любопитни тенденции и форми в развитието на джаза и импровизираната музика.

За трите фестивални вечери жителите и гостите на Плевен ще имат възможността да видят и чуят на живо шест удивителни формации, които, съчетани по този начин, рисуват една доста подробна карта на джаза в широк балкански и европейски план.

Във всеки един от дните концертната програма започва в 18:30 ч., като в неделя (1 октомври) имаме и едно специално дневно събитие за най-малките – „Джаз за деца“ с квартета на Венци Благоев от 11:00 ч. Входът за всички събития е свободен!

Програмата на фестивала:

Петък, 29 септември:

18:30 ч. Nocktern – официално откриване с френско-българския електро-джаз квартет, създаден през 2016 г. от пианиста Стоимен Стоянов. За краткото си съществуване Nocktern има няколко концерта в легендарното Първо студио на БНР, съвместни участия със световни групи като Kayo Dot (САЩ), Eyot (Сърбия) и 2henning (Швейцария) и едно тотално разпродадено издание – мини албума No Sugar Added. В момента групата, която подготвя втория си албум, включва още Лоран Пеш (контрабас и бас китара), Иван Андреев (барабани) и Християна Иванова (цигулка).

19665157_1934649036813274_4646928361044346251_n

20:00 ч.Infusion – най-новият проект на Теодосий Спасов (кавал, глас) и Иван Шопов (електроника) със специалното участие на Минко Ламбов (пиано) и Лора Желязкова (визуализации). Методът на музициране на Infusion е създаването на уникална звукова среда, замесена от джаз, ембиънт, дръм енд бейс и фолклор – така, както само Теодосий Спасов и Иван Шопов могат – в която среда да се влее творческата стихия на трети музикант. Миналата година по различни фестивали това беше пианистът Димитър Бодуров, а тази година предизвикателството е отправено към Минко Ламбов. За предстоящия им дебютен албум са поканени да участват и гости като френския тромпетист Ерик Трюфа и полския саксофонист Гжех Пьотровски, както и музиканти от Индия.

22092727_10155126826198995_797545179_o

Събота, 30 септември:

18:30 ч. – The Bedlam Club – синематик-джаз квартет, създаден от Самуел Покро – клавишни, кларинет (Франция) и Тавис Престън – контрабас (Шотладния). По-късно към тях се присъединяват и руският барабанист Дмитрий Ягодин и българският перкусионист Георги Попов. Свирили са на множество фестивали, измежду които можем да откроим „Аларма Пънк Джаз“, „Джаз Перелик“, честванията на 100-годишнината от рождението на Хулио Кортасар и „София Филм Фест“. Писали са и музика за късометражни филми. Техният джаз може да бъде и енергичен като рокендрол, и меланхоличен като електро-ембиънт импресия. Както е и в живота.

Bedlam_Club

20:00 ч.  – Борис Ковач & New Ritual Quartet – Новосадският саксофонист и композитор Борис Ковач (наричан от международната критика „Майкъл Наймън от Войводина“) е легенда в европейската авангардна музика вече четвърто десетилетие. Създател през годините на формациите LaDaABa Orchest, La Campanella и Ritual Nova Ensemble, Ковач се впуска в различни пътешествия между жанрове, изкуства и епохи. В музиката му има и танго, и джаз, и класика, и австро-унгарски мелодични реминисценции, и кабовердианска меланхолия… Тази музика – и в своя танцово-енергичен, и във вглъбено-съзерцателния си вариант – носи духа на равнината (пейзажът във Войводина е доста сходен с този на Дунавската равнина). През 2017 г. Борис Ковач се е отдал основно на композиране, така че концертът в Плевен е един от изключително редките случаи да бъде видян и чут на живо в последно време.

Kovac

Неделя, 1 октомври:

11:00 ч. – „Джаз за деца“ с квартета на Венци Благоев – един от най-утвърдените и успешни формати на българската джаз сцена от последните години. Защото кои са най-обективните критици, ако не нашите деца? А децата обичат „Джаз за деца“ на Венци. В това специално издание на серията ще вземат участие Димитър Шанов (контрабас), Станислав Арабаджиев (пиано), Невена Григорова (барабани) и един гост, за когото много се радваме, че ще е наоколо, за да се включи – синът на Венци (и може би „първият участник“ в „Джаз за деца“ преди двайсетина години) – китаристът Димитър Благоев.

Ventzi_Blagoev_photo_by_Curly_Photography

18:30 ч.Surbahar Live Band е последната творческа реинкарнация на дългогодишния едноличен електронен проект на композитора Павел Стойчев, познат и като един от създателите на фестивала „Артмосферик“. Шесторката музиканти в групата смесват по уникален начин ембиънт, IDM, джаз, фолклорни мотиви, психеделик рок и класика – и то с изключително интересен инструментариум. Създателят на групата Павел Стойчев, който е една от движещите сили на българската независима сцена още от 90-те, в този проект свири на живо едновременно на барабани, перкусии и електронни устройства. Сред постоянните членове е и добре познатият ни цигулар Орлин Цветанов (Софийски солисти), а като специални гости в Плевен в състава дебютират Калоян Иванов на бас китара и Роман Куриленко от Санкт Петербург на китара, кавал и саксофон.

Surbhar

20:00 ч. – Квартетът на Венци Благоев със солист Милица Гладнишка – същата формация от сутринта, само че с участието на невероятната Милица Гладнишка, която ще пристигне в последните часове на неделния ден специално за да увенчае и закрие най-новия фестивал на град Плевен!

Untitledggg

Музикалната селекция на групите е правена от „Аларма Пънк Джаз“ по покана на Община Плевен и фондация „Диря“. През трите фестивални дни по програма „Христо Ботев“ ще има включвания на живо от Плевен, а концертите можете да гледате директно по Радио Бинар.

от

публикувано на: 29/09/2017

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: