Концерт на Дамо Сузуки в *Mixtape 5*

15/06/2017

15 юни, четвъртък – 21:30ч.

Г-н Кенджи „Дамо“ Сузуки е едно от емблематичните имена на краут-рока вече пето десетилетие. Познат най-вече като вокалист на CAN (от втория до петия им албум в периода 1970-1973г., както и в издадените 20 години по-късно записи от Peel Sessions), с неговото име и неговия глас свързваме както песни, превърнали се в световна класика (като Paperhouse, Mushroom, Vitamin C, Don’t Turn The Light On, Leave Me Alone), така и психеделичната смесица от импровизации с думи (без да е необходимо да са на някой конкретен език), енергии, стихии… вече почти 50 години.

Damo_Suzuki_and_Holger_Czukay_(CAN, 1970s)

След CAN Дамо Сузуки сякаш изчезва за десетилетие и се завръща на сцената едва към 1983, а само две години по-късно други едни легенди – британците The Fall – създават и песен, вдъхновена от личността му – „Аз съм Дамо Сузуки“, включена в албума им This Nation’s Saving Grace (1985).

От 1997г. до наши дни, т.е. вече 20 години, Дамо Сузуки е отдаден на т.нар. Damo Suzuki’s Network – концепция за работа на място с местни музиканти, създавайки по този начин стотици групи, с всяка от които всеки концерт е уникален и не прилича на никой друг дори в рамките на едно и също турне.

Музикантите, с които Дамо работи в различни точки и ситуации, самият той нарича sound carriers (“носители на звука“). Сред тях можем почетно да изброим Oresund Space Collective (които гостуваха на Alarma Punk Jazz преди 5 години), Acid Mothers Temple (които пък ще ни гостуват на 26 септември тази година), Cul De Sac… списъкът е безкраен.

В София „носителите на звука“ ще са повече от знакови фигури за психеделик-стоунър-ембиънт-(пост)рок-сцената у нас, а именно:

Калоян Иванов – китари (T.F.S.L., Portable Elephant)

Ангел Драганов – клавиши, електронни устройства (Saint Null, Polygon Ring, Portable Elephant)

Делян Караиванов – бас (Murder Of Crows, Center, Upyr, Obsidian Sea)

Георги Малчев – барабани (Mлък!, Sativa, CBP, Center, Comasummer)

+ специален гост за биса Себастиан Янсен от сръбско-холандската формация „Паранормални Джубокс“, която вече има своята история с Дамо Сузуки.

Разбира се, всеки от тях сте го виждали в различни групи и психеделик-джем формации с различни инструменти, така че със сигурност ще има и съвсем закономерни инструментални преконфигурации на сцената в този дълъг-дълъг и размазващ концерт.

Вратите на залата отварят в 20:00ч. Начало – точно в 21:30!

от

публикувано на: 15/06/2017

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: